Hosszú Katinka egymaga második lett a nemzetek éremtáblázatán

<p>Az utolsó versenynapon 100 pillangón győzött Hosszú Katinka a rövidpályás úszó-világbajnokságon Windsorban, és összesen hét arannyal és két ezüsttel zárta a vb-t.</p>

Katinka Windsorban kedden 400 vegyesen győzött, valamint 200 gyorson lett második, szerdán 100 háton és 200 pillangón nem talált legyőzőre, csütörtökön 200 háton, pénteken 100 vegyesen, szombaton pedig 200 vegyesen diadalmaskodott, 50 háton pedig másodikként végzett. Utolsó döntőjében, vasárnap a 100 pillangón tudta, az dönthet majd, mennyire tud az első 50 méteren legnagyobb riválisa, a sprintspecialistának számító Kelsi Worrellre tapadni. Ez jól sikerült neki, hiszen szorosan az amerikai mögött volt szinte végig, azonban az utolsó forduló gyakorlatilag tökéletesen jött ki neki, és a végső métereken megnyerte a versenyt, ráadásul hatalmas, 55,12 másodperces országos csúccsal.

Kitörtek az érzelmek

„Nagyon örülök ennek az aranyéremnek. Az egész világbajnokságon ez volt a legkönnyebb estém, hiszen csak egy versenyem volt, így aztán a végén kitörhettek belőlem az érzelmek – idézte a Magyar Úszószövetség Facebook-oldala Hosszút. – Az előző napokon rendkívül keményen kellett koncentrálnom, hiszen több számban is úsztam, most viszont ez volt a vége, végre lehetett ünnepelni, jutott erre is idő, már nem egy újabb szám járt a fejemben. Sokat gyakoroltam az ilyen sorozatterhelést, elsősorban azt, hogy mentálisan bírjam, ez a legfontosabb. A mostani úszáshoz az is kellett, hogy jól aludjak az éjszaka – az elmúlt napok után jöhetett a nyugalom, ez az egyik legfontosabb ilyenkor.”

Katinka hozzátette, elképesztően intenzív volt számára az elmúlt hat nap, ugyanakkor csodálatos élményt jelentett számára itt versenyezni.

Rekordok sorozata

Magyarország ezzel a második helyen zárt a vb éremtáblázatán, de úgy is fogalmazhatunk, hogy az Egyesült Államok után rögtön Hosszú Katinka következik a sorban.

Katinka a rövidpályás világbajnokságok női örökranglistáján minden létező műfajban az élre került: övé a legtöbb egyéni arany (13), a legtöbb összes érem (22 – 13-7-2), ugyanakkor a 100 pillangó vasárnapi megnyerésével felállított egy abszolút rekordot is: egy világbajnokságon még férfiúszó sem nyert annyi érmet, mint ő. Ryan Lochte volt eddig a legjobb nyolccal (6-1-1, legalábbis bár Katinka Dohában is már nyolc éremmel – 4-3-1-gyel – zárt), a háromszoros olimpiai bajnok most erre licitált rá kilenccel (7-2-0). Azért az abszolút rangsorban Lochte még erősen vezet, a váltókkal együtt 38 érmet szerzett összesen, ebből 21 arany. Lochte az összes egyéni arany tekintetében is megelőzi még eggyel Katinkát, az amerikai úszónak 14 van, Katinkának 13.

Hosszú pályafutása során immáron 69 éremnél (42 arany, 17 ezüst, 10 bronz) tart olimpiákról, világ- és Európa-bajnokságokról, ezzel egy éremre megközelítette a magyar örökrangsorban élen álló Cseh Lászlót, aki 70 érmet szerzett (35-18-17) ezeken az az eseményeken.

Sajnálja a váltót

A magyar 4x200-as váltó nem tudott elindulni Windsorban, mert Késely Ajna betegsége nem jött rendbe. Az eredeti megegyezés is az volt, hogy Hosszú Katinka csak este, a döntőben úszna, Hosszú azonban ezt már nem tudta vállalni. A vb zárónapján Katinka az Origónak adott exkluzív interjújában elmondta, sajnálja, hogy a váltó nem állhatott rajthoz. „Ha meg tudtam volna csinálni, akkor odaállok, és segítek a csapatnak. Sajnos az ötödik napon már nem voltam top állapotban. Legközelebb erre is fel kell készülnünk, ha közbejön egy betegség vagy valamilyen nem várt fejlemény történik, akkor legyen egy B terv” – magyarázta az elképesztő teherbírású úszó, aki előzetesen minden számot bevállalt, de végül a 200 melltől visszalépett. „A 100 pillangó miatt ezt kellett tennem. Bevallom, kicsit bűntudatom volt, mert úgy éreztem, tudtam volna döntőt úszni. A 200 mellet egyébként csak kíváncsiságból vállaltam volna, eredetileg is úgy terveztük, hogy ha bejutok a döntőbe 100 pillangón, akkor nem indulok 200 mellen. Ha a 200 mell a 100 pillangó után lett volna, akkor leúszom. Sajnos nem így szerepelt a programban” – tette hozzá Hosszú. (MTI, origo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?