Hirscher és Shiffrin tarolhat

Ha az időjárás is engedi, ma délben a nők szuper-óriás-műlesiklásával rajtol el a február 19-ig tartó alpesisí-világbajnokság St.

Ha az időjárás is engedi, ma délben a nők szuper-óriás-műlesiklásával rajtol el a február 19-ig tartó alpesisí-világbajnokság St. Moritzban.

Kenyai kísérlet

A svájci síközpontban a tegnapi edzéseket törölni kellett az erős szél és a sűrű hóesés miatt, de a szervezők szerint a helyszínre 14 év után visszatérő alpesisí-vb sportolónak és szurkolónak is nagy élmény lesz. „Több mint hatszáz síző vesz részt az eseményen, ami hatalmas rekord, legutóbb, 2003-ban 334 versenyzőt köszönthettünk St. Moritzban” – mondta Gianfranco Kasper, a Nemzetközi Síszövetség svájci illetőségű elnöke, hozzátéve, idén Sabrine Simander személyében egy kenyai síző is rajthoz fog állni.

Címvédés kizárva?

A médiafigyelem természetesen azért a legnagyobb esélyesekre irányul elsősorban – a férfiaknál a gyors számokban a norvég Kjetil Jansrud és az olasz versenyzők harca várható az aranyérmekért, míg a technikás szakágakban az összetett Világkupában sorozatban ötször győztes és jelenleg is élen álló osztrák Marcel Hirscherre a norvég Henrik Kristoffersen és a francia sízők lehetnek veszélyesek. Az osztrák Hannes Reichelt (szuper-G) címvédése a papírforma alapján elképzelhető, de meglepetés lenne, ha ez a bravúr a svájci Patrick Küngnek (lesiklás) és a francia Jean-Baptiste Grange-nak (műlesiklás) is összejönne. Az óriás-műlesiklás trónja viszont szabad, a zsinórban háromszor győztes amerikai Ted Ligety sérülés miatt nem indul St. Moritzban.

Zuzulová még pihen

A nőknél Mikaela Shiffrin szereplését kíséri majd kiemelt figyelem, ugyanis az amerikai síző sorozatban harmadszor diadalmaskodhat műlesiklásban, ebben a számban ez a bravúr korábban csak a német Christl Cranznak sikerült, de a második világháború előtt még minden esztendőben rendeztek vb-t, míg jelenleg csak kétévente. Shiffrin fölényesen vezeti az összetett és a szakági Vk-t egyaránt.

A két számban is címvédő szlovén Tina Maze visszavonulása után elsősorban az amerikai Lindsey Vonn és a svájci Lara Gut szoríthatja meg őt, valamint műlesiklásban a két szlovák síző, Veronika Velez-Zuzulová és Petra Vlhová. Előbbi csak erre a számra koncentrál, így csak jövő héten, két nappal a versenye előtt utazik St. Moritzba. „Így felel meg nekünk, az utolsó pillanatban érkezni, és nem sok időt tölteni a helyszínen. Mindig így járunk a versenyekre” – magyarázta Timotej Zuzula, Veronika édesapja és edzője. Vlhová a lesiklás mellett óriás-műlesiklásban is érdekelt, az őt irányító Livio Magoni korábban azt nyilatkozta, akkor lesz igazán elégedett, ha védence éremmel tér haza a vb-ről.

Futottak még

Hasonló céllal vágott volna neki a küzdelemnek a magyar Miklós Edit is, akinek épp a St. Moritz-i a kedvenc pályája lesiklásban. Januárban azonban hatalmasat bukott egy edzésen. Az olimpiai hetedik sízőnek elszakadt a keresztszalagja, egy csontdarab is letört a térdében, továbbá porcsérülést is szenvedett. Mindkét térdét megműtötték, legkorábban szeptemberben csatolhat sílécet.

Hiányában két számban lehet reális, hogy a legjobb harmincban végezzen magyar induló, műlesiklásban Samsal Dalibor, szuper-óriásműlesiklásban Kékesi Márton.

A szlovák Žampa testvérek közül az esélyesebb Adam bokasérüléssel bajlódott, ezért csak a helyszínen dönti el, mely számokat tudja vállalni. Öccsétől, Andreastól vagy Matej Falattól jelenlegi formájuk alapján nem várható kiugró eredmény. (MTI, TASR, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?