Sport

Hidegkuti kétszer is megtréfálta Lipcse hősét

Náci párttagból helyi hős: az ismeretlen Alfred Kunzéról életrajzi könyv jelent meg.
Pincési László

2020. január 14. 19:00

A Chemie Leipzig az NDK labdarúgó-történetének legváratlanabb aranyérmet szerezte 1963–1964-ben Alfred Kunzéval.
A Chemie Leipzig az NDK labdarúgó-történetének legváratlanabb aranyérmet szerezte 1963–1964-ben Alfred Kunzéval. (Fotók: képarchívum, TASR/AP)

2016–2017-ben ezüst-, tavaly bronzérmes volt az RB Leipzig labdarúgócsapata, olyan esélye azonban még sohasem volt, mint a jelenlegi idényben. A Julian Nagelsmann vezette, Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is soraiban tudó együttes féltávnál a Bundesliga élén áll, előnye két pont a Borussia Mönchengladbach és négy pont a Bayern München előtt. A nagyobb lipcsei klubok közül a Lokomotive Leipzig a 2., a Chemie Leipzig 13. helyen áll a negyedosztályú Regionalliga Nordostban. Előbbit azért ismerhetjük, mert ugyan bajnoki címet nem szerzett, de 1987-ben bejutott a KEK döntőjébe. Utóbbi viszont kétszeres bajnoknak mondhatja magát, és az NDK labdarúgó-történetének legváratlanabb aranyérmet szerezte 1963–1964-ben. A második világháborút követően a két részre szakadt Németország keleti részében sok futballcsapat alakult, vagy újjászerveződött. Ilyen volt a ZSG Industrie Leipzig is, amely ezen a néven bő egy évet élt, és az első keletnémet futballbajnokságot a 8. helyen zárta. Az átszervezést nem kerülhette el, így 1950. augusztus 30-án új névvel megalakult a Betriebssportgemeinschaft Chemie Leipzig, röviden BSG Chemie Leipzig, amely 1950–1951-ben ugyanúgy 50 pontot szerzett, mint a BSG Turbine Erfurt. Akkor azonban még nem a gólarány vagy az egymás elleni eredmény döntött, hanem egy újabb meccs, amelyet 1951. május 20-án a chemnitzi Ernst-Thälmann-Stadionban rendeztek, és amelyet a BSG Chemie Leipzig 2–0-ra megnyert Gerhard Helbig 65. és Rudolf Krause 70. percben szerzett góljával.

A siker ellenére egy ismételt átszervezés miatt 1954-ben a csapat ideiglenesen megszűnt, a játékosok választás elé kerültek, hogy SC Chemie Halle-Leuna vagy az újonnan alapított Sportclub Lokomotive állományában folytatják-e.

Népsport

1957-ben aztán az eredeti néven az ötödosztályban mégis elindult a Chemie, ennek később komoly jelentősége lett. Mert akár hiszik, akár nem, a politika és a káosz újabb átszervezést hozott, 1963-ban az SC Lokomotive Leipziget erőszakkal egyesítették az SC Rotation Leipziggel, így alakult meg az SC Leipzig. Miután mindkét klub az élvonalban szerepelt, a megüresedett helyre kellett egy beugró, ezt a helyet kapta meg a BSG Chemie Leipzig. A csapat edzője Alfred Kunze lett, aki hihetetlen teljesítménnyel bajnoki címhez segítette a csapatot.

A csendes zseni

Hogy a szakember valóban tényező volt a német labdarúgásban, arra a helyi sporttörténészek is próbáltak emlékeztetni: egy lipcsei újságíró, Jens Fuge könyvet írt róla a Csendes zseni (Das stille Genie) címmel.

Alfred Kunze 1909. szeptember 8-án született Lipcsében. Futballpályafutását 1926-ban kezdte meg a VfL Südost Leipzig munkásklub színeiben, azonban 24 éves korában 1933-ban váltania kellett, ugyanis a nemzetiszocialisták betiltották a munkavállalók sportklubjait. Testvérével együtt a Wacker Leipzigbe igazolt, ahol 1938-ig atlétaként (futóként) sportolt.

Bundesliga: a nagy riválisok szerint a Leipzig a favorit

A német labdarúgó Bundesliga tavaszi szezonjának pénteki rajtja előtt a legnagyobb riválisok az éllovas RB Leipziget – Gulácsi Péter és Willi Orbán csapatát – tartják a favoritnak.

 

„A lipcseiek megérdemelten vezetik négypontos előnnyel a tabellát. Természetesen abban reménykedünk, hogy tavasszal hullajtanak majd pontokat” – mondta Hansi Flick, a Bayern München vezetőedzője arra a körkérdésre válaszolva, amelyet a DPA német hírügynökség intézett a 18 klubhoz a bajnoki címmel kapcsolatban. A keletnémet együttes a második Mönchengladbachot két, a harmadik bajorokat négy ponttal előzi meg.

 

A Gladbach sportigazgatója, Max Eberl is dicsérte az éllovast:
„Az RB Leipzig a bajnoki cím legnagyobb esélyese. Nemcsak a megszerzett pontoknak, hanem az általuk képviselt stílusnak is köszönhetik azt a pozíciót, amit jelenleg elfoglalnak” – fogalmazott.
„A Leipzig alapvetően sokkal stabilabb benyomást kelt, mint a korábbi években. Bejutott a nyolcaddöntőbe a Bajnokok Ligájában, és ennek ellenére a bajnokságban is eredményes” – mondta Michael Zorc, a 4. helyezett Borussia Dortmund sportigazgatója.

 

Lipcsei oldalon ugyanakkor a vezető pozíció ellenére is óvatosak.

 

„A Bayern mindig esélyes a bajnoki címre, ahogy a BVB is. A mostani idényben, legalábbis eddig, nagyon szorosan alakult a top öt versengése, ami a szurkolóknak és a ligának is jó. Én úgy gondolom, hogy egészen a végéig izgalmas lesz a verseny” – jelentette ki Markus Krösche, a klub sportigazgatója.

Egy lábtörés aztán teljesen keresztülhúzta számításait, már se futó, se futballista nem lehetett. Mivel 1929 és 1933 között elvégezte a tanárképzőt, egy általános iskolában kezdett el dolgozni. Életrajzának egyik fekete foltja, hogy amikor a nácik több ezer tanárt kirúgtak, és akik ellenálltak, azokat koncentrációs táborba vitték, ő feladta elveit, és a családja biztonságát szem előtt tartva a pillanatnyi előnyökért önző opportunistává vált, és belépett a náci pártba, az NSDAP-be.

A könyvben fia, Klaus Kunze azt mondta, édesanyja, Herta megesküdött arra, hogy Alfrednek semmi köze sem volt a nácikhoz.

Valószínűleg így vélekedtek az NDK vezetői is, akik semmivel sem vádolták meg, sőt, miután a brit fogságból szabadulva 1948-ban hazatért, edzői tehetségét és elméleti tudását elismerve egyből munkát is kapott a TSG Leipzig-Stötteritz csapatánál, illetve a Lipcsei Testnevelési Egyetemen.

Politikailag megbízhatatlan

1950 júliusában az NDK legmagasabb sportszervezete, a Német Sportbizottság a futballbizottságba irányította. Így ott bábáskodhatott az önálló keletnémet válogatott létrejöttekor, amelynek első három, nem hivatalos meccsén Willi Oelgardttal együtt ő ült a kispadon. A lengyelek elleni két vereség (0–3, 1–4) után 1952. május 18-án, az Üllői úton Magyarország volt az ellenfél, és a hazaiak Hidegkuti Nándor kettő, illetve Szusza Ferenc, Kocsis Sándor és Sándor Károly egy-egy góljával 5–0-ra győztek.

„A német játékosok 4 óra körül társasgépkocsin érkeznek ki a pályára. A játékosok már a szállóban mezbe öltöztek, s itt már csak az alsó szerelést öltik magukra. Sonkáig nézik a magyar–osztrák atlétikai viadalt, majd kezdés előtt fél órával levonulnak az öltözőbe. Alfréd Kunze edző közli, hogy Scherbaum játszik jobbfedezetet és Wohlfahrt lesz a balfedezet. Az edző nyugodt és lelkes játékra hívja fel a válogatottak figyelmét. Külön hangsúlyozza, hogy a kapu előtt minden helyzetből lőjenek a csatárok” – írta a Népsport május 19-i számában.

Érzékeny és figyelmes

„Amikor egy idegenbeli mérkőzésről a csapat hazatért, a sofőr megállt Leninstrassén az edző háza előtt, hogy Alfred Kunze kiszállhasson. A csapat szélsője, Klaus Lisiewicz, ugyanabban a házban élt, de ő még fent maradt a buszon a társakkal, hogy sörrel ünnepeljék a győzelmet. Hogy Lisiewicz asszony ne vegye észre ezt, az edző levette a cipőjét, és zokniban ment fel a lakásához. Annyira érzékeny, olyan figyelmes volt” – mesélte Klaus Lisiewicz. De felesége, Anne is szeretettel emlékezett vissza a szomszédokra: „Kunze asszony gyakran vigyázott a gyermekeinkre, tőle tanultam meg, hogyan kell tökéletes sült pontyot készíteni” – olvasható a megjelent életrajzi könyvben.  

Mire a válogatott 1952 júliusára teljes FIFA-tagságot kapott, addigra Kunze otthagyta a szövetségi kapitányi posztot, mert a politikai vezetés kevesellte, hogy csak a futballra koncentrál, és jobb játékosokat akar faragni. Arra viszont nem volt hajlandó, hogy „a futballistáit a szocializmus szellemében oktassa”, így politikailag megbízhatatlanná vált.

1953 júniusában a kommunista rendszer elleni népfelkelés tört ki Berlinben, ahol a feldühödött tömeg a létfeltételek romlása miatt tüntetett, szabad választásokat akart és követelte Németország egységének visszaállítását. Néhány nap alatt a helyzet normalizálódott, a felkelést leverték, mintegy 20 ezer személyt letartóztattak, háromezret bebörtönöztek.

Kunze is panaszkodott az ország állapotára, ő megúszta annyival, hogy kirúgták egyetemi állásából.1955-ben pedig azért kapott megrovást, mert a nem megfelelő nevelés miatt a Lokomotive Leipzig csapatának fele távozni akart a klubtól. Be kellett bizonyítania, hogy „alkalmas a feladatra”, és csak azt követően mehetett vissza a csapathoz.

Betonba öntve

1963-ban – ahogy fentebb már írtuk – egyesült az SC Lokomotive Leipzig és az SC Rotation Leipziggel, a megalakult SC Leipzighez pedig a legjobbakat szerződtették. A szupercsapat azonban nem lett bajnok, mert a BSG Chemie Leipzig élén Alfred Kunze csodát tett a mások által lesajnált és csúcsfutballra alkalmatlannak tartott játékosokkal.

A leggyakrabban a Klaus Günther – Bernd Herzog, Manfred Walter, Heinz Herrmann – Wolfgang Krause, Horst Slaby – Lothar Pacholski, Manfred Richter, Dieter Scherbarth, Bernd Bauchspiess, Wolfgang Behla összeállításban felálló együttes mindössze négyszer kapott ki, és két pontot vert az SC Empor Rostockra, hármat az SC Leipzigre.

A váratlan aranyérem akkora pozitív sokkot okozott, hogy a bajnokcsapat hőseit később életnagyságú betonfiguraként megörökítették, és ott őrködnek a lipcsei Alfred-Kunze sportparkban. A szurkolók szerint csak arra várnak türelmesen, hogy egyszer ismét jobbra forduljon a csapat sorsa.

A Chemie Leipzig a következő idényben nem sokra vitte a BEK-ben, ahol az első fordulóban a Győri ETO-val találkozott, és kettős vereséggel (0–2, 2–4) kiesett a magyar csapat ellen. A győriek edzője az a Hidegkuti Nándor volt, aki anno a válogatottban is megtréfálta Kunzét.

A váratlan aranyérem akkora pozitív sokkot okozott, hogy a bajnokcsapat hőseit később életnagyságú betonfiguraként megörökítették
A váratlan aranyérem akkora pozitív sokkot okozott, hogy a bajnokcsapat hőseit később életnagyságú betonfiguraként megörökítették.

Öregotthonból is meccsre járt

1966-ban a Chemie kupát nyert, majd egy évvel később Kunze tisztázatlan okok miatt lemondott. 58 évesen az NDK futballszövetség tudományos munkatársa lett, oktatási anyagokat írt, 1977-ben kiadta a „Labdarúgás” című tankönyvet, részt vett az edzőképzésben, és az 1974-es vb-felkészülés során megfigyelőként segítette az NDK nemzeti csapatát. 1976-ban vonult vissza, de a klubtól öregkorára sem tudott elszakadni.

Utolsó éveiben egy szurkoló vitte el mindig az öregek otthonából a stadionba, ahol a klubház emeletéről, az ablak mögül nézte a mérkőzéseket. A nevét teljesen elfelejtették, ám a kilencvenes évek elején egy 17 éves (!) szurkoló azt javasolta a klub vezetésének, hogy Leutzscher Georg-Schwarz sportparkot inkább a legendás edzőről nevezzék el. A sajtóhírek szerint Kunze zokogott, amikor ezt meghallotta.

Volker Hecht klubelnök pedig rábólintott az ötletre, így az idős sportember még megérhette, hogy 1992. május 27-én Alfred-Kunze  sportparknak nevezzék el a lipcsei stadiont.  Kunze két hónappal a 87. születésnapja előtt, 1996. július 19-én halt meg.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.