Hidegháború lett a Salt Lake City-i téli olimpiából

A hidegháború folytatódik fogalmazta meg Nyikita Mihalkov filmrendező oroszok millióinak egyöntetű véleményét a Salt Lake City-i játékokról. Általános a vélekedés, hogy az igazságtalan bíráskodás és a manipulált doppingvizsgálatok miatt legalább három arannyal lett szegényebb az orosz csapat.

A hidegháború folytatódik fogalmazta meg Nyikita Mihalkov filmrendező oroszok millióinak egyöntetű véleményét a Salt Lake City-i játékokról. Általános a vélekedés, hogy az igazságtalan bíráskodás és a manipulált doppingvizsgálatok miatt legalább három arannyal lett szegényebb az orosz csapat. A nemzeti büszkeségükben megsértett oroszok a múlt héten még azt is fontolóra vették, hogy tiltakozásul azonnal lemondják további részvételüket az olimpián, sőt a nyári athéni játékokra sem utaznak el. És bár végül győzött a józan ész, a sportba visszatért a hidegháború légköre.

Az olimpiai mozgalom elmúlt másfél évtizedének legnagyobb botránya azután robbant ki, hogy a 4x5 kilométeres női sífutás vitathatatlan favoritjaként számon tartott orosz váltónak vissza kellett lépnie, mivel két csapattag doppingtesztje is pozitív lett. Az oroszok különösen azt sérelmezték, hogy a vizsgálatot mindössze negyedórával a start előtt végezték el, így nem maradhatott idő egy más összeállítású csapat nevezésére. Az ügy olyan felháborodást keltett Moszkvában, hogy a duma még aznap egyhangú határozatban ítélte el a NOB-ot, és a záróünnepség bojkottjára szólította fel az orosz sportolókat.

Az első pofont az oroszok még az előző héten kapták, amikor is a műkorcsolyapárosok versenyében győztes orosz kettős mellé az eredetileg ezüstérmes kanadai duó is felállhatott a dobogó legfelső fokára. Néhány órával később a verhetetlennek hitt Irina Szluckaja is lecsúszik az aranyéremről. – Szemetek. Idióták! – csúszott ki Szluckaja száján a bírói pontszámokat látva.

Ilyen előzmények után Lazutyinát doppingvétség miatt megfosztották a 30 km-es női sífutás aranyérmétől is, s ez tovább fokozta az oroszok elkeseredettségét. Az egész országban egyetlen ember volt képes megőrizni a higgadtságát. Putyinnak a versenyzőkhöz küldött üzenetében már nincs direkt utalás a bírói igazságtalanságokra. „Köszönöm mindenkinek, aki az olimpia nehéz légkörében nem engedett szabad folyást az érzelmeinek. Csapatunk helyesen döntött, hogy végigküzdötte a játékokat“ írta az elnök. Erre mondanák Amerikában, hogy „fair“.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?