Hiányosságokat találtak a szenci futballklub elszámolásában

Szenc |

<p>A város főellenőre számos hiányosságot talált az SFM Senec Sportklub pénzügyi elszámolásában.</p>

Szeptemberben a sportklub tanácsának júniusban visszahívott alelnöke hívta fel a figyelmet arra, hogy a futballklub nem a bemutatott számláknak megfelelően használta fel a város által nyújtott anyagi támogatást.

A városi képviselő-testület erre az évre 200 000 eurós támogatást hagyott jóvá a klubnak. A szeptemberi képviselő- testületi ülésen Jana Turanská képviselő javasolta, hogy amíg fennáll a visszaélés gyanúja, a város ne folyósítsa a támogatást. A városi hivatal jelenleg részletekben folyósítja a támogatást, mindig miután az előző részlettel elszámolt a klub. A képviselő asszony javaslatát a képviselők nem támogatták. A város főellenőre, Ján Winkler az elmúlt hetekben a 2008-tól 2010-ig nyújtott támogatások elszámolását ellenőrizte. Jelentéséből kiderül, hogy az elszámolásból több dokumentum is hiányzott, és az eddigi elszámolási rendszer nem elég pontos, átláthatatlan elszámolás gyanúját kelti, ugyanis sem a pályázatokban, sem a támogatásról aláírt szerződésben nincs tételes kimutatás arról, pontosan mire lehet felhasználni a támogatást.

A klub 2008-ban 300 000 koronát kapott a várostól az ifjúsági futball támogatására. „A sportklub 821 276 koronáról számolt el, holott az elszámolásnál a dotáció értékét kell elszámolni, viszont a szerződés nem határozza meg pontosan az elszámolás módját, azt, hogy a támogatás értékét kell-e csak elszámolni. A pénzt a szerződés értelmében használták fel” – áll Ján Winkler jelentésében.

A klub a 2009-es évre első ízben 14 000 eurót, majd 150 ezer eurót kapott a várostól. Az első támogatás elszámolásából hiányzott a wassenbergi torna 3724 eurós tételéről a programdokumentáció, továbbá hiányoztak azok a domkumentumok, amelyek azt igazolják, mekkora összeget és kintk, miért fizettek ki. A jelentés alapján vissza kell adni a támogatást, ha nem pótolják a hiányosságokat. A sportklub néhány nappal ezelőtt, két évvel a támogatás jóváhagyása után pótolta a dokumentumokat. A 150 000 eurós támogatásra 211 872 euró összértékben benyújtott elszámolásból kiderül, hogy 190 828 eurót költöttek a játékosok és az edzők béreire. Két képviselő asszony, Martina Valachová és Jana Turanská éppen ezt kifogásolta leginkább, arra hivatkozva, hogy a támogatásból a kicsiket és nem futballisták fizetését kellene finanszírozni, viszont az elszámolás szerint ez is rendben van. A képviselő asszonyok szerint ahhoz képest, hogy a csapat csak a második ligában játszik, a város – más sportágakkal összevetve – aránytalanul magas összeggel támogatja a futballt. 2010-re a város dotációs rendszeréből 18 000 eurót hagytak jóvá a klubnak. „A szerződésben a felhasználás célja általánosan van megfogalmazva, ezért a pénzt arra is felhasználhatták, amit a pályázatban nem említettek” – áll a főellenőr jelentésében. Az összegen kívül 100 000 eurót kapott a klub támogatására tavaly létrehozott célalap. A főellenőr a jövőre nézve javasolja, hogy a támogatásról aláírt szerződés is tartalmazza a pályázatban felsorolt tételeket, továbbá a városi hivatal gazdasági osztályát egységes elszámolási útmutató kidolgozására utasítja. A főellenőr felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi százezer eurós szerződés aláírásánál nem a klub alapszabályai szerint jártak el, mely kimondja, hogy gazdasági ügyekben szükség van mind a klubelnök, mind az alelnök aláírására. Így felevetődik a kérdés, érvényes-e a szerződés. Az ellenőrzés szerint erről a városi hivatalnak nem volt tudomása. A városnak november végéig jogi elemzést kell kidolgoztatnia. A klub jogi elemzése szerint a szerződés érvényes. A tizenhét képviselő közül négy fejezte ki elégedetlenségét az üggyel kapcsolatban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?