Hatodszor érne csúcsra a Győr

ETO.Fradi2024

A női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét a hétvégén a budapesti MVM Dome-ban rendezik. A Győri Audi ETO KC hatodik sikerére hajt.

A papírforma a győriek mellett szól, hiszen a legjobb négy közé jutott csapatok közül az ETO az egyetlen, amely játszott már döntőt a sorozatban. Az ötszörös BL-győztes Győr 16. alkalommal elődöntős, a négyes döntőben pedig, amelyet tizedszer rendeznek meg a magyar fővárosban (és további három évig még biztosan), kilencedszer szerepel. A pillanatnyi formát tekintve azonban már nem ilyen jó a helyzet, hiszen Győri-Lukács Viktóriáék ellenfele a szombaton 15 órakor kezdődő elődöntőben az az Esbjerg lesz, amely legutóbb február 4-én kapott ki – épp attól a Metztől (ők február 11. óta veretlenek), amely a másik ágon a német bajnok Bietigheimmel találkozik.

A győriek ráadásul idén a hazai porondon egy címet sem tudtak begyűjteni, hiszen a bajnokságban és a kupában is a Ferencváros mögött zártak, ráadásul az is benne volt a pakliban, hogy az NB I-ben az ezüstről is lecsúsznak, de végül megőrizték második helyüket. Ugyan ősszel a BL-t 11 győzelemmel kezdték, és csak két tét nélküli meccsen kaptak ki a csoportban, a bajnokságban jöttek a botlások a Mosonmagyaróvár és a Fradi ellen is, de a Debrecen is közel járt ahhoz, hogy többször is megtréfálja a Rába-partiakat. Ezek után nem volt meglepő, hogy edzőt váltott az ETO, és a dán Ulrik Kirkely menesztése után a holland női kézilabda-válogatott svéd szövetségi kapitánya, Per Johansson ült le a kispadra. „Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy egy nagyszerű csapattal találkozunk, amely ráadásul elég régóta ugyanazzal az edzővel dolgozik. Olyan kulcsjátékosaik vannak, mint Reistad, Mörk és Breistöl, akik egyéni megmozdulásaikkal képesek eldönteni egy-egy mérkőzést. Úgy gondolom, az első soruk egy szinten van a miénkkel. Jelenleg talán ez a két legjobb csapat a világon. Arra törekszem, hogy úgy készítsem fel a csapatot, hogy előre lejátszom nekik a mérkőzést, mielőtt pályára lépnénk” – idézte a klub honlapja a trénert, aki korábban kétszer (először szintén beugróként) bronzéremig vezette a CSM Bucurestit.

Az ETO-val 2004 után fordulhat elő, hogy trófea nélkül zárja a szezont. „Ebben az évben voltunk már fent és lent is, de sokat erősödtünk. Sokkal jobban egyben vagyunk, mint az elmúlt években. Most igazi egységet alkotunk, jobban tudunk küzdeni egymásért. Bár mi vagyunk a legtapasztaltabbak, de a többi csapatban is találni több olyan játékost, aki már játszott sok ilyen szintű mérkőzést. Remélem, hogy a szurkolók támogatása majd a nyolcadik játékost jelenti számunkra a pályán” – nyilatkozta a tegnapi médianapon a győriek átlövője, Veronica Kristiansen. Egy éve az ETO a harmadik helyet szerezte meg, miután a bronzmeccsen éppen az Esbjerget győzte le, összességében pedig eddig hatból hatszor verte a dánokat.

A győrieknél most lép pályára utoljára a nyáron távozó Line Haugsted, Szöllősi-Schatzl Nadine, Ana Gros, Stine Oftedal, Silje Solberg, Rinka Duijndam és Yvette Broch is.

„A Győr egy olyan klub, amelyet a BL-győzelemre építettek fel, ez a fő céljuk most is. Miután Magyarországon nem tudtak idén nyerni, még éhesebbek lesznek a sikerre, bár nagyobb nyomás is lesz rajtuk. Kicsit szerencsétlen, hogy éppen velük kerültünk össze az elődöntőben, de nincs mit tenni ellene, kihozzuk magunkból a legtöbbet már szombaton is” – beszélt a rivális Esbjerg mestere, Jesper Jensen az ellenfélről. A dánok egyébként a legjobb nyolc között a Ferencvárost búcsúztatták.

Amennyiben az Esbjerg döntőbe jut, és ott diadalmaskodik, úgy a norvég Nora Mörk csatlakozik honfitársához, Katrine Lundéhoz a hétszeres BL-győztesek listáján. Mörk eddig a Larvik, a Győr és a Vipers színeiben ünnepelhetett elsőséget. A férfiaknál is csak egyetlen hétszeres BL-győztes van, az ukrán Andrij Csepkin a Barcelonával hatszor, a TWH Kiellel egyszer győzött.

A második elődöntőben, 18 órától a francia bajnok Metz és az idei meglepetéscsapat, a Bietigheim küzd egymással. A németek keretében három magyar játékost találunk, ám a sérült kapus Szikora Melinda biztosan nem léphet pályára, és a korábbi sérülése óta önmagát kereső Háfra Noémire sem hárul majd jelentős szerep. Annál inkább fontos lehet Faluvégi Dorottya. „Már most csodálatos érzés itt lenni és még nem is léptünk pályára. Élvezzük a hétvégét és nagyon várjuk, hogy végre játszhassunk. Sokáig éltem Budapesten, de most teljesen más érzés visszatérni – nyilatkozta tegnap a sajtó képviselőinek a korábban a Ferencvárosban és Győrben is megforduló jobbszélső. – Minden játékos, aki a BL-ben szerepel, és az is, aki nem, arról álmodozik, hogy itt legyen a Final 4-on. Mi is így voltunk, hiszen a csoport hatodik helyén végeztünk, de egy pici esélyünk volt idáig jutni, és ki is használtuk. Tudjuk, hogy a Metz nagy önbizalommal érkezik, megnyerte a bajnokságot és a kupát, és hangoztatták, hogy nagyon pozitív előérzettel várják a meccset. Nagyon kemény lesz, de alaposan felkészültünk, kíváncsi vagyok, mit nyújtanak majd a többiek. Érdekes lesz” – beszélt az ellenfelekről Faluvégi. A szakértők a Bietigheimet tartják a négyes legesélytelenebb csapatának, de a legjobb nyolc között, az Odense ellen sem számítottak sokán rá, hogy képesek bravúrt bemutatni.

A mai elődöntők után vasárnap 15 órától rendezik a bronzmeccset, a döntőt 18 órától.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?