Három remek orosz világcsúcs

Budapest. Három világcsúcs született a tegnap befejeződött budapesti 10. fedett pályás világbajnokságon, mindhárom alkalommal orosz hölgyeknek sikerült a rekordjavítás. A viadal magyar szempontból nem volt sikeres, egyetlen hazai versenyző sem jutott döntőbe.

Lebegyeva a világcsúcs felé repülReutersA világcsúcslistát először a szabadtéren kétszeres vb-győztes hármasugró orosz Tatjana Lebegyeva módosította: az első sorozatban beállította, majd a másodikban megjavította a brit Ashia Hansen rekordját, utolsó ugrásával pedig tovább javított, s végül 15,36 méterrel nyert. Honfitársa, a rúdugró Jelena Iszinbajeva saját csúcsát írta át 4,86 méterre, majd megpróbálkozott az ötméteres álomhatár átugrásával is, sikertelenül. Lebegyeva és Iszinbajeva egyformán 90 ezer dollárral gazdagodott, az első helyért 40 ezer, a rekordért 50 ezer járt. Tegnap az orosz női 4x400-as váltó 3:23,88 perces új világcsúccsal győzött. A régi rekordot szintén az oroszok tartották 3:24.25 perccel, 1999 óta. Emellett a svéd Christian Olsson beállította a kubai Aliecer Urrutia 17,83 m-es világrekordát a férfi hármasugrás döntőjében.

A magyarok közül a súlylökő Bíber Zsolt járt legközelebb ahhoz, hogy finalista legyen, de 4 centiméterrel lemaradt a döntőről, s kilencedik lett. Kétszáz méteren Listár Nikolett és Pauer Géza, 60 m gáton pedig Palágyi Gergely az előfutamban búcsúzott, míg Szeglet Zsolt 400-on az elődöntőben fejezte be a szereplését. Ajkler Zita a távolugrás selejtezőjében esett ki. Tegnap a női 60 m gát előfutamában a magyar Vári Edit is rajthoz állt, ám nem sikerült továbbjutnia az elődöntőbe. A magyar férfi 4x400 m-es váltó is elbukott, a Csesznegi Dávid, Szabó László, Dezső Ákos, Szeglet Zsolt összetételű magyar csapat a második futamban szerepelt, s utolsóként ért célba. Tehát a finálék is hazai sportolók nélkül zajlottak.

A zárónapon 15 számban avattak bajnokot. Tatjana Lebegyeva a hármas után a női távolt is megnyerte. Az amerikai Gail Deversnek ugyanakkor nem sikerült megszereznie második aranyérmét, miután 60 m gáton meglepetésre csak második lett a szabadtéren is vb első kanadai Perdita Felicien mögött. Pedig a finálé előtt szinte mindenki biztos volt a többszörös olimpiai és világbajnok Devers győzelmében. A 38 éves szupersztár remekül kapta el a rajtot, de a várakozásokkal ellentétben nem tudta leszakítani magáról Felicient, aki az utolsó gát után remekül, aranyat érően dobta be magát a célba.

A mozambiki Maria Mutola a fedettpályás atlétikai világbajnokságok történetének legeredményesebb versenyzője lett, miután hatodszorra is sikerült megnyernie a női 800 métert, s ezzel összeségében már a hetedik érmét szerezte meg. Az olimpiai bajnok klasszis a Budapest Sportarénában zajló vb egyik legizgalmasabb döntőjében szerezte meg a győzelmet, a szám világcsúcstartója, a szlovén Jolanda Ceplak előtt, akivel egészen a célegyenes előtti kanyarig fej-fej mellett haladt. Mutola a hosszú egyenes végén egy pici lökdösődést követően ellépett vetélytársától, aki mindent megpróbált, de már nem tudta megelőzni őt.

A tízpróba világcsúcstartója, a cseh Roman Šebrle minden idők második legjobb eredményével, 6438 ponttal nyerte a férfi hétpróbát. A férfi hármasugrás harmadik sorozatában a tavaly tető alatt és szabadtéren is vb-t nyert svéd Christian Olsson a harmadik sorozatban 17,83 m-t produkált, ami megegyezik a kubai Aliecer Urrutia világcsúcsával. (mti, sita)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?