Hamilton-dominancia Austinban

<p>Lewis Hamilton idei 10., pályafutása 32. győzelmével zárult az 56 körös Forma–1-es Amerikai Nagydíj. A Mercedes brit pilótája zsinórban ötödik elsőségét aratta. Győzelmével 24 pontos előnyre tett szert csapattársával, Nico Rosberggel szemben, akinek ezúttal is be kellett érnie a második pozícióval. A dobogó harmadik fokára az ausztrál Daniel Ricciardo állhatott fel.</p>

LŐRINCZ TAMÁS

Hosszú idő után ez volt az első versenyhétvége, amelyen csupán tizennyolc autó vett részt. Erre legutóbb 2005-ben volt példa, amikor is a BAR Honda istállót szabálytalan üzemanyag-használat miatt két futamról eltiltották (Spanyol és Monacói Nagydíj). A Caterham csapat ellen csődeljárás folyik, míg a Marussia is csőd közeli helyzetbe került, ezért nem indultak el az Egyesült Államokba, valamint az is kiderült, hogy a Brazil Nagydíjat is kihagyják. Azt, hogy az utolsó, egyesült arab emírségekbeli versenyhétvégén rajthoz állnak-e, egyelőre nem tudni.

Megállíthatatlan wokingiak

A Mercedes dominanciáját jelzi, hogy mindhárom austini szabadedzést megnyerték. Sőt, Lewis Hamilton az összes szabadedzésen az élen zárt. Ezek után az időmérőn is arra lehetett számítani, hogy a wokingi csapat ezúttal is megállíthatatlan lesz. Így is történt, bár Hamilton fékproblémákkal küszködött, ennek ellenére mégis sikerült megszereznie a második rajtkockát. A pole pozícióból Nico Rosberg vághatott neki az 56 körös futamnak, pályafutása során tizenharmadszor indulhatott a rajtrács első pozíciójából.

A kvalifikáción a második sorban a két Williams zárt Bottas, Massa sorrendben. Sutil nagy bravúrt hajtott végre az időmérő edzésen, a nehéz helyzetben lévő Sauberrel idén először beverekedte magát a legjobb tízbe, Button váltócseréje miatt a kilencedik rajkockából vághatott neki a futamnak. Érthető, hogy nagy volt az öröm a válságban lévő svájci csapatnál. A négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel teljes motorcsere miatt a bokszutcából rajtolt.

Massa lecsúszott

a dobogóról

A texasi pálya rajtjánál a két Mercedes megőrizte pozícióját, Felipe Massa viszont lerajtolta csapattársát, Valtteri Bottast. A remek időmérő után már az első körben szertefoszlottak a Sauber álmai. A kilencedik helyről rajtoló Sutilt Pérez ütötte ki, mindketten kiestek, előbbi autója miatt pályára küldték a biztonsági autót. A Force India mexikói pilótája az ütközés miatt hét rajthelyes büntetést kapott a soron következő Brazil Nagydíjra.

Az első boxkiállásuk után Hamilton rákapcsolt, és a 24. körben csapattársát, Rosberget megelőzve átvette a vezetést, amit a futam végéig nem engedett ki kezei közül. Úgy tűnt, hogy Felipe Massa odaérhet a dobogóra, azonban kerékcseréjét elrontották, ami pozícióvesztésébe került, így a harmadik helyezés Daniel Ricciardo ölébe hullott. A boxutcából rajtoló csapattársa, Sebastian Vettel a hetedik pozícióban zárt.

A versenyhétvégén részt vett a Caterham istálló versenyzője, a svéd Marcus Ericsson is. Mint később kiderült, azért, hogy szerződést írhasson alá a 2015-ös évre a Saubernél.

Másodikként első lehet

„Hihetetlen ez a sorozat, az egész szezon elképesztő, a csapat kiváló munkát végzett. Végig hittem benne, hogy meg fogom előzni Nicót, ezért a rajttól fogva tapostam a gázt, a boxkiállás után pedig még gyorsabbá váltam. Nagyon éhes voltam a sikerre. Büszke vagyok rá, hogy hazámat képviselhetem a Forma–1-ben, és hogy én lettem a legsikeresebb, ez nagyon különleges számomra” – utalt Hamilton arra, hogy 32. futamgyőzelmével megelőzte a brit örökranglistát eddig vezető Nigel Mansellt.

A 29 éves pilótának a hátralevő két futamon már az is elég második vb-címe megszerzéséhez, ha mindkétszer a második helyen fut be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?