Hajnalka színjátszócsoport – a játék öröme a fontos

A Hajnalka színjátszócsoport a nagykaposi Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola egyik büszkesége, ám ahogy a fotózáshoz felsorakozott, egyentrikóba öltözött színészpalántákra néztünk, rögtön látszott, hogy a gyerekek is büszkék arra, hogy tagjai lehetnek a társulatnak.NagykaposSzücs Ágnes

A Hajnalka színjátszócsoport a nagykaposi Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola egyik büszkesége, ám ahogy a fotózáshoz felsorakozott, egyentrikóba öltözött színészpalántákra néztünk, rögtön látszott, hogy a gyerekek is büszkék arra, hogy tagjai lehetnek a társulatnak.

Nagykapos

Szücs Ágnes pedagógus, a csoport vezetője elmondta, a Hajnalka 2008-ban alakult az iskola alsó tagozatos tanulóiból. Korábban az intézményben bábcsoportot és néptánccsoportot is vezetett, de miután az irodalmi kisszínpad tagjai rendszeresen felléptek a jelentősebb egyházi és világi ünnepeken, kézenfekvő volt, hogy a szerepelni akaró és tudó gyerekekkel egy népmesét vigyenek színpadra. A Hófehérke című darabbal aztán 2011-ben beneveztek a magyarországi Kisvárdán rendezett nemzetközi gyermekfesztiválra, leginkább azért, hogy tapasztalatokat és új élményeket szerezzenek. Meglepetésükre a 14 csapat közül a második helyen végeztek, ami megerősítette őket abban, hogy van értelme komolyabban is foglalkozni a színjátszással. A következő években sorra mutatták be a különböző meséket: a Csipkerózsikát, majd egy Lázár Ervin által írt darab, A kislány, akit mindenki szeretett, illetve a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack következett. A csoport eddig minden évben részt vett a Latorca Menti Tavaszon, a gyermekszínjátszó-csoportok regionális seregszemléjén, s bár a továbbjutást eddig nem sikerült kiharcolniuk, ez sem a csoport vezetőjének, sem a gyerekeknek nem szegte kedvét.

Szücs Ágnes szerint őket egyébként sem a győzni akarás, hanem a játék öröme, valamint a sikeres közös munka miatt érzett elégedettség motiválja, illetve az, hogy szakmailag is fejlődjenek. A pedagógus állítja, „színészei” felszabadultabbak, nem okoz számukra gondot a nyilvános szereplés, és a közös játék során szerzett pozitív változások az idő múlásával a kommunikációjukban, illetve a viselkedésükben is megmutatkoznak. A Hajnalka színjátszócsoport eddigi legnagyobb sikerét idén érte el, amikor a betlehemes játékok világversenyén különdíjat kapott, és a csoport tagjai nyolcnapos adriai nyaraláson vehettek rész. A heti egyszeri, kétórás próbákat tartó társulat működését eddig az iskola és a gyerekek szülei is támogatták, és egyéb helyekről is kaptak segítséget. A csoportot legközelebb Bésben láthatja a közönség, és a gyerekek már készülnek az idei Latorca Menti Tavaszon sorra kerülő bemutatójukra is.

Legközelebb az Új Gömör néptáncegyüttest mutatjuk be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?