Győri-Lukácsék a csapat erejét emelték ki a horvátok legyőzése után

Albek.Lukács

A magyar női kézilabda-válogatott hatgólos hátrányból fordítva 23:22-re győzte le Horvátországot a világbajnokság középdöntőjének utolsó meccsén. Magyarország így ugyan nem teljesítette célját, a legjobb nyolc közé jutást, de kiharcolta az olimpiai selejtezős részvételt.

A magyar csapat nem kezdte jól a mérkőzést, a 12. percben mindössze három gólnál jártak, amelyek mindegyikét Győri-Lukács Viktória szerezte. Két perccel később, 3:6-nál időt is kért Golovin Vlagyimir, de támadásban nem találta a ritmust a csapata, így hiába volt viszonylag jó a védekezés, és védett szépeket Böde-Bíró Blanka, a félidőben 8:11 volt az állás.

A szünet után nem sokat változott a játék képe, sőt. Sokat elmond a magyar támadójátékról, hogy 9:13-nál Győri-Lukács járt öt gólnál, rajta kívül pedig csak Debreczeni-Klivinyi Kinga és büntetőből Klujber Katrin volt eredményes. A második félidő feléig szinte semmi változás nem történt és kevesebb mint tizenöt perc volt már csak hátra, mikor 13:19 állt az eredményjelzőn. Ezt követően viszont keményebbé vált a magyar védelem, középen a Pásztor Noémi–Albek Anna kettőssel, zavaróban több labdát is el tudott csenni Klujber, míg a támadásoknál utóbbi hetesei, Debreczeni-Klivinyi és a fiatal Simon Petra kreativitása hozta meg az áttörést.

Bő egy perccel a meccs vége előtt előbb egyenlített, majd a vezetést is átvette a magyar válogatott, majd büntetőhöz jutott Horvátország. A kemény szabálytalanságot elszenvedő, ám addig a heteseket hibátlanul értékesítő Dejana Milosavjevic állt Böde-Bíróval szemben, és a magyar csapatkapitány a lábával a kapufára tolta a lövését. Simonék utolsó támadásából ugyan nem született gólt, de a fennmaradó bő két másodpercben a horvátok sem találtak be, így csupán egyszer vezetett a mérkőzésen Magyarország, de ezt a legvégén tette, így legyőzte riválisát.

Miután a már az olimpiára kvalifikált csapatok közül a norvégok és a franciák is bejutottak a negyeddöntőbe, valamint a vb-9. brazilok is kijutottak már Párizsba, a győzelmével a világbajnokság 10. helyén végző magyar csapat is ott lehet majd az áprilisi olimpiai kvalifikációs tornán. Az is biztos, hogy Magyarország Japánnal, Kamerunnal és a most zajló vb-n párizsi kvótát nem szerző, legjobb helyezésű európai csapattal találkozik a kijutásért rendezett eseményen, amelyről két csapat kvalifikál majd a 2024-es ötkarikás játékokra.

Golovin Vlagyimir szerint együttese elhitte, hogy az utolsó negyedórában csodát tud tenni, ennek volt köszönhető a horvátok legyőzése a dán–norvég–svéd közös rendezésű világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, amellyel a magyar válogatott kiharcolta a tizedik helyet és ezáltal a részvételt az olimpiai selejtezőtornán.

„Bármit gyakoroltunk és beszéltünk meg, a mai napon negyven percen keresztül nem voltunk jók taktikailag. Az utolsó húsz percre viszont váltottunk a kicsit eltolt öt-egyes védekezésre, amit tegnap gyakoroltunk a Montenegró–Horvátország mérkőzésből tanulva, de nem gondoltam, hogy az utolsó húsz percet folyamatosan így kell védekeznünk. Két szerzett labda akkora erőt adott, hogy elhittük, tizenöt percben is tudunk csodát tenni. A végén mindenki hozzá tudott tenni védekezésben és támadásban is. Kiemelhetjük Böde-Bíró Blankát is, aki hetest és ziccereket hárított, ami még egy kis pluszt adott, hogy higgyünk – emelte ki kapusát Golovin. – A sport olyan, hogy szerencse kell hozzá. Most hozzánk is pártolt, és ugye mondják, hogy ahhoz szegődik, aki többet tesz érte” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

„Az utolsó másodpercig küzdöttünk, kitettük a szívünket-lelkünket a pályára, együtt harcoltunk és megdöglöttünk minden egyes labdáért. A végén csak a szívünk vitt előre és az, hogy ezt mi ma bármi áron meg akartuk csinálni” – nyilatkozta Debreczeni-Klivinyi Kinga.

Győri-Lukács Viktória hangsúlyozta, bár a legjobb nyolc közé jutás nem jött össze, ez a tizedik hely is rendkívül értékes, hiszen céljuk továbbra is, hogy ott legyenek a párizsi olimpián. „Emberek vagyunk, nem gépek, tudunk hibázni is, és hiba nélkül is lehozni mérkőzést. Az sokkal fontosabb, hogy a csapat nyert ma, mint az, hogy bárki is kimagasló teljesítményt nyújtott. Hiszen az elejétől a végéig csapatként dolgoztunk, mindenki hitt benne, a kispad, a kimaradó játékosok a lelátón, a szurkolóink, mindenki elhitte ezt a mait, ezért tudtunk nyerni. A végéig küzdöttünk, felszedtük a parkettát is, és hála Istennek, mi örülhettünk” – emelte ki a végig lelkes magyar szurkolótábort is a jobbszélső.

Női kézilabda-világbajnokság

Hétfői eredmények

Középdöntő, I. csoport: Kamerun–Szenegál 20:22 (12:7), Svédország–Montenegró 32:25 (15:9), Magyarország–Horvátország 23:22 (8:11), magyar góldobók: Klujber 9, Győri-Lukács 5, Debreczeni-Klivinyi 3, Albek 2, Simon 2, Szöllősi-Schatzl 1, Vámos 1.

A csoport végeredménye: 1. Svédország 10 pont, 2. Montenegró 6, 3. Magyarország 6, 4. Horvátország 5, 5. Szenegál 3, 6. Kamerun 0.

III. csoport: Japán–Szerbia 22:20 (9:8), Dánia–Németország 30:28 (15:13), Románia–Lengyelország 27:26 (13:10).

A csoport végeredménye: 1. Dánia 8 pont, 2. Németország 8, 3. Románia 6, 4. Lengyelország 4, 5. Japán 4, 6. Szerbia 0.

A hatosok első két helyezettje jutott a negyeddöntőbe. Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?