Sport

Gulácsi-ügy: a közös kiállásnak lehetne foganatja

Gulácsi Péter kiállása az utóbbi bő egy évtizedben példa nélkül áll a magyar sportéletben – legyen szó akár itthon, akár külföldön szereplő sportolóról. Nem tudok példát mondani másik esetre, amelyben egy aktív magyar sportoló egy ennyire kurrens, ennyire aktuális, a politikai térben kifejezetten magasra pozicionált közéleti kérdésben képviselt volna a központi kormányzati narratívával ilyen egyértelműen szembehelyezkedő álláspontot.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. február 25. 17:43

Gulácsi Péter és felesége
Gulácsi Péter és felesége

Ez persze nem jelent önmagában értéket, de mindenképpen segít abban, hogy megértsük ennek a kiállásnak a súlyát, a jelentőségét. Ami hatalmas.

Hatalmas, és nem csak azért, mert Gulácsi olyan szülők és gyermekek közössége irányába fejezte ki szolidaritását, akiket a magyar kormány nem ismer el teljes értékű családként. A kiállás értékét főleg az adja, hogy egy, a kormánypolitika által látszólag privilegizált szerepből, a közönségkedvenc sportoló szemszögéből nyújt elismerést és támogatást egy olyan rétegnek, amely ebből az irányból eddig szinte semmilyen nyilvános megértésre és elfogadásra nem számíthatott.

Gulácsi posztjában maga sem tagadja, látásmódját jelentősen befolyásolja, hogy immáron tizennégy éve külföldön él, hogy nyugati kultúrákban szocializálódott felnőtté. A kormánymédia publicisztikái szerint ez a befolyásolása szempontjából fontos adalék, én viszont inkább onnan közelítenék, hogy a kapus a hazai sztenderdekkel mérve kiemelten autonóm szereplő. Ez a szakmai-morális autonómia adja meg a lehetőséget neki arra, hogy szabadon alkothasson véleményt, és hogy vállalni tudja a nyilvános kiállással együtt járó kockázatokat is. Gulácsi véleménynyilvánításának súlya ebben is áll: hogy vállalta a kritikákat, hogy elébe ment az indulatoknak, hogy a szolidaritás kinyilvánítását és a társadalmi felelősségvállalást fontosabbnak ítélte meg a saját népszerűségénél. Mindez akkor is igaz, ha a kockázatok nem annyira szakmai jellegűek (nehéz elképzelni, hogy emiatt kimaradna a magyar válogatottból, hiszen jelenleg toronymagasan a legtöbbre taksált, posztján nemzetközi összevetésben a legmagasabban jegyzett magyar futballista), mint inkább a szurkolói véleménynyilvánítás frontján keresendők.

Ez utóbbi vezet el bennünket az eset talán legszomorúbb tanulságához: egyelőre egyetlen válogatott csapattársa sem kelt Gulácsi védelmére nyilvánosan. Félreértés ne essék, nem azt várom el (és kérem számon), hogy a csapattársai föltétlenül a szivárvány családok irányába képviselt szolidaritásban osztozzanak vele – bár ennek is lenne talán társadalmi haszna –, pusztán azt nem értem, miért nincs egyetlen olyan magyar játékos sem, aki hangot adna ellenérzéseinek akkor, amikor a válogatott szervezett szurkolói csoportjait képviselő FB-oldalak támadják gyalázkodva a kapust – kizárólag a véleménye miatt? Biztos vagyok benne, hogy egy szervezett, közös kiállásnak lenne súlya, és lenne értelme egy olyan országban, ahol napi gyakorlat az, hogy embereket hurcolnak meg, rúgnak ki, lehetetlenítenek el a közéleti véleményük miatt. Ha a magyar válogatott vezetése és tagjai egyöntetűen, közösen állnának ki amellett, hogy egy sportoló is nyilváníthasson szabadon véleményt anélkül, hogy tartania kellene a saját, ún. szurkolói gyűlöletcunamijától, annak talán lenne foganatja. De sajnos mindez – egyelőre – pusztába kiáltott szó.

Kele János

A szerző a 24.hu futballszakírója

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.