Gattusóval menekülne a Milan – innen szép nyerni

Gennaro Gattuso

Amikor augusztus 3-án, a Craiova elleni Európa Liga-selejtezőn majdnem 66 ezer néző tapsolta meg a 2–0-s győzelmet arató, és ezzel a play­off­körbe jutó csapatot, sok Milan-drukker azt gondolta, egy új korszak első állomásának lehetett szemtanúja.
 

Mateo Musacchio, Ricardo Rodríguez, Andrea Conti, valamint Franck Kessié személyében négy új igazolást pakolt a kezdőbe Vincenzo Montella, aki aztán csereként még három újoncot küldött akcióba, Hakan Calhanoglut, André Silvát és Fabio Borinit. Az új korszak aztán azelőtt véget ért, hogy elkezdődött volna. 
 
Hogy a piros-fekete rajongók hirtelen jött nyári lelkesedését megértsük, kicsit vissza kell tekintenünk az elmúlt évekre, amikor a különböző milanos szurkolói fórumokon rendre azt mantrázták a drukkerek, hogy akkor lehet majd újra nagy Milanról beszélni, ha Silvio Berlusconi végre lepasszolja a klubot. Az életművész korábbi miniszterelnök ugyanis már csak nagyotmondásban volt erős, a korábban megszokott nagy neveket nem szállította, és a drukkerek előbb-utóbb azt is megunták, hogy Berlusconi harcostársa, a dörzsölt Adriano Galliani néhány diszkontigazolással próbálta betömködni az egyre csúnyább lyukakat.
 
Se Berlusconival, se nélküle
 
A Milan utoljára 2011-ben volt bajnok, akkor még Zlatan Ibrahi­movic, Antonio Cassano, Robinho és Alexandre Pato tartotta rettegésben az ellenfeleket, miközben a középpályán Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso, valamint Clarence Seedorf futkározott, hátul pedig a védelmi miniszter, Alessandro Nesta mellett Thiago Silva adta meg a stabilitást. Az említett klasszisok közül Pirlót még azon a nyáron könnyű szívvel elengedték a Juventushoz, a többiek Robinho kivételével 2012-ben távoztak, Gattuso és Nesta könnyek között, Ibrahimovic és Thiago Silva pedig 21, illetve 42 millió euróért.
 
Azzal, hogy a Milan pénzzé tette két legértékesebb játékosát, egyértelművé vált, hogy a Berlusconi-éra új szakaszához érkezett, a klub már csak a brandjében tartotta meg nagyhatalmi státuszát, a pályán egyre kevésbé emlékeztetett korábbi önmagára. 2013 tavaszán még összejött egy BL-részvételt érő bronzérem az idény első felében Stephan El Shaarawy, a másodikban Mario Balotelli által húzott csapatnak, aztán sokáig maradt a szürke massza, majd 2016-ban beesett egy kupadöntő a Juventus ellen, amelyben a hosszabbításig húzta a Milan.
 
Mindenkit megégetett a kispad
 
A májusi kupadöntőt Cristian Brocchival vívta meg a csapat, akit az áprilisban kivágott Szinisa Mihajlovics helyére neveztek ki. A klubházban uralkodó káoszt a kispadon tapasztalt fluktuáció is tökéletesen leképezte, az utolsó bajnoki címet szállító Massimiliano Allegri 2014-es menesztése után a Milan két legendáját is bedobta a mélyvízbe komolyabb edzői tapasztalat nélkül, hogy aztán Pippo Inzaghi és Seedorf is megégjen. Aztán Mihajlovicsról is kiderült, hogy nem ő a megmentő, Brocchiról pedig mindenki tudta, hogy csak átmenteni megoldásnak szánták.
 
Tavaly nyáron a korábbi Eb-ezüstérmes csatár, a négy klubnál is edzősködő Vincenzo Montella lett az új főnök, aki legalább egy rövid időre reményt adott a szurkolóknak, mert a Milan előbb a bajnokságban, majd a Szuperkupa-döntőben nyomta le a Juventust, megszerezve a Berlusconi-korszak utolsó trófeáját. December közepén még a harmadik helyen állt a bajnokságban a csapat, de a végén csak annak köszönhette a hatodik helyét, hogy a Fiorentina és az Inter látványosan behúzta a kéziféket az utolsó fordulókban. Így viszont majdnem három és fél év után ismét európai kupaszereplésre készülhetett a csapat, ez volt a már említett Craiova elleni párharc, majd az acélosnak éppen nem nevezhető macedón Skendija ellen a főtáblára jutás is összejött az Európa Ligában.
 
Az ínséges idők vége
 
Ekkorra már kínai kézben volt a Milan, mert bár korábban többször is úgy tűnt, hogy a Sino-Europe Investment Management nevű befektetőjelölt eláll a vételi szándékától, végül idén áprilisban bejelentették, hogy a hétszeres BEK/BL-győztesnek új tulajdonosa van, amely 740 millió euróért veszi meg a klubot, és ez az összeg tartalmaz egy 220 millió eurós adósságrendezési tételt is.
 
Az új tulaj aztán nem finomkodott, berúgta az ajtót, nem kevesebb, mint 11 új játékos érkezett, köztük a legnagyobb név a Juventus védelmének oszlopa, az Angliából is vadul csábított Leonardo Bonucci volt, de a Lazio vb-ezüstérmes esze, Lucas Biglia, az Atalanta pazar idényt futó rombolója, Franck Kessié, vagy a Porto gólerős csatára, André Silva nevének hallatán is dörzsölhették a tenyerüket a drukkerek.
 
Ráadásul sikerült megtartani a rövid idő alatt a csapat emblematikus figurájává váló új Buffont, Gigi Donnarummát, pedig az ifjonc nagymenő és legalább ennyire pénzéhes ügynöke, Mino Raiola mindent megtett, hogy a kapust a hetekig húzódó alkudozással szembeállítsa a szurkolótáborral.
Úgy tűnt, vége a spórolásnak, vége az ínséges időszaknak, és jöhet előbb a Serie A, majd Európa visszahódítása. A mindent elborító rózsaszín köd aztán a negyedik fordulóban kezdett szertefoszlani, amikor a Lazio 4–1-re lepofozta a Milant, és amikor a Sampdoria elleni kilátástalan játékkal beszedett zakó után a Roma és az Inter ellen is rangadót vesztett a csapat, már mindenki lehúzta a bajnokesélyesek listájáról a piros-feketéket.
 
Játékosnak nagy, edzőnek még nem
 
A szurkolók egy része azt érezte, Montellára kissé nagy a kabát, vagyis ami lelkesedéssel kompenzálva még úgy-ahogy ment tavaly egy jóval szerényebb kerettel, az most csődöt mondott, amikor ütőképes csapatot kellett volna csinálni az érkezőket és a maradókat összegyúrva. A vezérnek igazolt Bonucci egyből megkapta a kapitányi karszalagot, és Montella hozzá igazodva pakolta fel 3-5-2-ben a csapatát, ami aztán hamar csődöt mondott, a tavalyi húzóemberek, Giacomo Bonaventura és a szélsőből árnyékéknek megtett Suso nem találták a helyüket, miközben Bonucci is nagyokat bakizott hátul – és már nem volt mellette Andrea Barzagli vagy Giorgio Chiellini, hogy korrigáljon.
 
Montella látszólag ide-oda kapkodott, kipróbálta a 3-4-3-at és a 4-4-2-t is, de sok minden nem javult, a rangadókon továbbra is súlytalan volt a csapat, miközben már az EL-ben is akadozott a gépezet, az AEK Athénnak két meccsen egyetlen gólt sem sikerült lőni.
 
A majdnem 200 milliós nyári költekezés után egyértelmű cél volt, hogy a Milan az első négyben végezve ismét belekóstoljon a BL-be, de amikor 14 forduló alatt 11 pontos hátrányt sikerült felhalmozni a negyedik Roma mögött, már látszott, ez maximum akkor teljesülhet, ha az Arsenallal, Zenittel, Villarreallal, plusz a BL-ből érkezőkkel felturbózott EL-t sikerül megnyerni. Nagy pénzt azért erre sem tennénk. Mindenesetre a vezetőség elköszönt Montellától, és Gattusót nevezte ki, aki edzőként egyelőre meg sem közelíti a játékosként felépített renoméját.
 
Ugyanaz a folyó?

 
Vagyis a Milan ismét ahhoz a módszerhez folyamodott, ami Inzaghi és Seedorf esetében már buktához vezetett, de könnyen lehet, hogy ez még csak a kisebbik gond, mivel az UEFA az óriási nyári pénzköltés miatt vizsgálatot indított a klub ellen (akár európai kizárás is lehet a vége), a New York Times pedig egy cikkben leplezte le az új kínai tulajt, Li Jung-Hungot, aki hazájában is szinte ismeretlennek számít, és kiderült, hogy az a foszfátbánya nem is az ő tulajdonában van, amelyről azt állította, hogy ennek köszönheti a vagyonát.
 
Ilyen előzmények után csodálkozik még bárki azon, hogy Gattuso edzői debütálásán a Milan a 95. percben kapott góllal végzett 2–2-re azzal a Beneventóval, amely korábban 14 fordulón keresztül egyetlen pontot sem szerzett? Úgy, hogy a történelmi pontot jelentő gólt az ellenfél kapusa fejelte. Ahogy mondani szokták: innen szép nyerni.
 
Dajka Balázs

 
 

Érdekes

Kétes ügyletek

A sokáig húzódó adás-vétel miatt sokan szkeptikusak voltak a Milan új kínai tulajdonosával szemben, és bizony az utóbbi időben napvilágot látott információk nem javítottak a megítélésén. Li Jung-Hung a Milan megvételéhez majdnem 300 milliós kölcsönt vett fel az Elliott Management nevű, befektetési alapokkal foglalkozó vállalattól, és ezt az összeget 2018 októberéig vissza kell fizetni. Igen ám, de Kínában valószínűleg úgy számoltak, a 200 milliós nyári költekezés elég lesz ahhoz, hogy a csapat bevitorlázzon a BL-be, és akkor szert tehetnek 80–100 millió eurós bevételre, de ezt el is felejthetik a tabellára nézve. Jelen pillanatban az sem kizárt, hogy Li a kölcsön visszafizetése helyett inkább megpróbálja egy másik befektetőnek elpasszolni a klubot.
 
 
Gennaro Gattusót ritkán kedvelték a Milan ellenfelei, a folyamatos dumálással és a kőkemény belépőkkel kétes hírnevet szerzett magának a szenvedélyes védekező középpályás, aki néha még saját edzőjének is kiosztott egy-egy pofont, igaz, ezek nála az öröm vagy a szeretet megnyilvánulásának számítottak.
 
Gattuso a nyilatkozataiban is ugyanolyan kérlelhetetlenül őszinte volt, mint a pályán, és az öniróniában legalább olyan erős volt, mint a labdaszerzésben.
 
„Hogy az én gürizésem nélkül Pirlo nem lett volna ekkora játékos? Ne hülyéskedjünk, ne hasonlítsuk össze a Nutellát a szarral! – mondta, amikor a nemrég visszavonuló csapattársáról kérdezték.
„A Milan a világörökség része, a Manchester Citynek és a PSG-nek viszont nincs semmi történelme” – kritizálta az utóbbi időben az arab tulajdonosok által hozott pénzből meghatározó európai szereplővé váló klubokat.
 
„Ha kikapott a csapatom, teljesen összetörtem. A maiak? Meccs után csinálnak egy selfie-t, és már teszik is fel az oldalukra. Rosszul vagyok tőlük” – adott kórképet a mai futballról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?