Futball-lázban ég a világ

<p>Mától július 11-ig mindenki focilázban ég – kezdődik a világbajnokság. Lássuk, mi lesz a téma a következő egy hónapban. A házigazda Dél-afrikai Köztársaság és Mexikó összecsapásával kezdődik ma a viadalsorozat.</p>

Futball, futball, futball
32 csapat, 64 meccs, 1 trófea és számtalan kérdés. Felépül-e idejében Robben és Drogba? Hogyan szerepelnek a címvédő olaszok? Legázolnak-e mindenkit a németek? Favorithoz méltóan fognak-e játszani a spanyolok? Meddig jut a barátságos meccseken brillírozó Hollandia? Ki lesz a vb legjobbja? Kaká? Messi? Rooney? Villa? Hány kapusnak lesznek rémálmai a Jabulani labda miatt? Hány csatárt küld pályára Vladimír Weiss szövetségi kapitány az új-zélandiak ellen? Lehetőséget kap-e Saláta Kornél? Hogyan oldja meg a feladatát Kassai Viktor? S ki nyeri a haverok közötti tippelési versenyt? Foci-vb alattnemlehet unatkozni.

Közbiztonság
A Dél-afrikai Köztársaságban sem unalmas az élet. Meggyőződött erről már az új-zélandi válogatott (amelynek meg kellett szakítania az edzését, miután a környező nyomornegyedekben a hidegre való tekintettel tüzet raktak a helyiek, a füst pedig elborította a stadiont), a görög válogatott (amelynek játékosaitól pénzt loptak, bár a görög szövetség szóvivője szerint ez bárhol a világban megtörténhetett volna), s az újságírók is (három portugál tudósítónak pisztolyt tartottak a fejéhez, miközben kirámolták a hotelszobájukat). Jaromír Bosák, a Cseh Televízió kommentátora a Mladá Fronta Dnesnek adott interjújában egyenesen azt mondta, lehet, hogy nem fejeződik be a vb: „Félek. Azon is gondolkodtam, hogy golyóálló mellényt fogok hordani. A vb szerintem félbeszakad, mert az angol huligánok nem tartják be az előírásokat, s ha összeakadnak egy vérmesebb helyi csoporttal, annak kegyetlen mészárlás is lehet a vége.” A FIFA azonban egyelőre nem tartja aggasztónak a helyzetet, Sepp Blatter elnök szerint a legnagyobb problémát a közlekedési dugók okozhatják.

Vuvuzela
Vagy esetleg tartós zaj. Két éve még csak Afrikában ismerték a vuvuzelát, mára már magyar neve is van: a darázskürt a helyiek kedvenc szurkolói kelléke, az európai fülnek azonban csaknem elviselhetetlen. A duda akár 127 decibeles zajt is kelthet, miközben a maradandó halláskárosodáshoz már az is elég, ha valaki 100 decibeles zajban tartózkodik 15 percen át. A 2009-es Konföderációs Kupa után Xabi Alonso, a spanyolok középpályása egyenesen a vuvuzela betiltását kérte, ám a FIFA elutasította a javaslatot, mondván: a hangszer az afrikai futballkultúra fontos része.
A hatvannegyedik meccs végére garantáltan mi is hozzászokunk.
Bőd Titanilla

Hírek a futball-világbajnokságról az Új Szó pénteki nyomtatott kiadásának sportrovatában!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?