Fucsovics búcsúzott, Murray rekordot döntött Melbourne-ben

Murray.AusOpen2023

Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon már csak a párosok közt találunk magyar teniszezőt, miután a 3. fordulóban Fucsovics Márton dupla szettelőnyről szenvedett vereséget.

Helyi idő szerint péntek hajnalban ért véget a Melbourne-ben rendezett torna idei leghosszabb mérkőzése, amelyen a háromszoros Grand Slam-győztes Andy Murray a hazai kedvenc Thanasi Kokkinakisszal játszott a 2. fordulóban. Az ausztrál játékos kétszettes előnyben volt, a harmadik felvonásban pedig 5:2-re vezetett, ám a 35 éves, csípőprotézissel játszó Murray megfordította a találkozót. A hihetetlen összecsapás 5 óra 45 pedig tartott, ezzel a 2012-es döntő után az Australian Open történetének a második leghosszabb meccse lett. A 11 évvel ezelőtti fináléban Novak Djokovics 5 óra 53 perc alatt gyűrte le Rafael Nadalt.

Murray azzal viszont (egyedüli) rekorder lett, hogy pályafutása során 11-edszer fordított meg mérkőzést kétszettes hátrányból. Eddig 10 „feltámadással” holtversenyben volt csúcstartó Roger Federerrel, Boris Beckerrel és az amerikai Aaron Kricksteinnel együtt. „Hihetetlen, hogy ezt kibírtam és meg tudtam fordítani. Nem tudom, hogyan sikerült. A meccs alatt folyamatosan jobban és jobban játszottam. Köszönöm a nézőknek, hogy ilyen sokáig maradtak” – nyilatkozta a brit teniszező, aki hajnali 4 óra után néhány perccel fejezte be a meccset. Ebben is elmaradtak azonban a rekordtól, 2008-ban Lleyton Hewit és Marcos Baghdatis 4.34-kor fejezte be a játékot.

Fucsovics Márton már a másnapi programban, vagyis ausztrál idő szerint nem sokkal dél előtt kezdett a 15. kiemelt Jannik Sinnerrel. A magyar–olasz párharcot a 7500 férőhelyes Margaret Court Arenában rendezték. A meccs két brékkel indult, majd az élete hatodik Australian Open-főtábláján szereplő nyíregyházi teniszező 2:2-nél is elvette a 21 esztendős olasz adogatását. Ez már elegendőnek bizonyult a szett megnyeréséhez, majd a második játszma is hasonló forgatókönyv szerint alakult, csak a 30 éves magyar akkor 4:4-nél brékelt.

A világranglista 78. helyén álló Fucsovics dél-tiroli riválisa viszont ekkor összeszedte magát, és innentől kevesebbet rontott. Egyre magabiztosabban ütött, az MTK játékosa pedig egyre kevésbé tudta irányítani a labdameneteket, és a hátralévő bő két órában már csak három gémet tudott nyerni. A nagy fordulatot hozó összecsapás 3 óra 45 percig tartott.

„A harmadik szettől Jannik elkezdett hiba nélkül játszani, taktikát váltott, jól szervált, és variálta a játékot. Ez ellen nem tudtam mit kitalálni pedig fizikálisan rendben voltam, és erősnek éreztem magam. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy ha így megvernek, akkor verjenek meg így, és úgy jövök le a pályáról, hogy gratulálok neki. Ezzel együtt örülök, hogy visszatértem, örülök az ausztráliai teljesítményemnek, ahol meg tudtam szorongatni egy top 20-as ellenfelet” – nyilatkozta a Tennis 4U Facebook-oldalnak az MTK versenyzője.

A női párosok között Bondár Anna oldalán Greet Minnennel búcsúzott a 2. fordulóban, így már csak Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic kétszeres melbourne-i bajnok duója van versenyben. „Összességében pozitívan értékelem ezt a melbourne-i hetet, mivel megszereztem az első egyéni főtáblás győzelmemet Grand Slamen, igaz, párosban sajnos nem a mi napunk volt ez a mai” – mondta a Bondár a Hungarian GP Facebook-oldalán.

A nap meglepetését a kétszeres döntős orosz Danyiil Medvegyev okozta, aki 7. kiemeltként simán, három szettben maradt alul a 29. helyen kiemelt amerikai Petr Korda ellen. A 22 éves floridai játékos 2018-ban a juniorok között diadalmaskodott Melbourne-ben, 20 évvel azután, hogy édesapja, a cseh Petr Korda megnyerte az Australian Opent. Szintén búcsúzott a 11. helyen rangsorolt Cameron Norrie, aki öt játszmában kikapott a cseh Jiří Lehečkától, míg Cicipasz (3.) és Auger-Aliassime (6.) magabiztosan jutott a negyedik körbe.

A nőknél a világelső Iga Swiatek 54 perces mérkőzésen jutott be a nyolcaddöntőbe. Kiesett ellenben a tavaly döntős Danielle Collins, a 13. kiemelt amerikait a kazahok wimbledoni bajnoka, Jelena Ribakina búcsúztatta, akire a folytatásban éppen Swiatek vár. A játéknap utolsó meccsén a 6. helyen kiemelt görög Maria Szakkari a világranglista 87. helyén tanyázó Lin Csu ellen játszott. A kínai teniszező az első szettben meglepte jóval esélyesebb riválisát, és bár a második játszmát simán 6:1-re elvesztette, majd a döntő szettben is gyorsan elkbukta brékelőnyét és hátrányba is került, végül felállt, és rövidítésben kiejtette a 2021-es Roland Garros és US Open elődöntősét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?