Forma–1-es modellmustra – elindult a tesztelés Barcelonában

Hamilton

Hétfőn elkezdődött a F1-es szezon első tesztelése. Szemrevételeztük az új autókat és az istállókban bekövetkezett változásokat.

Mercedes: W10

2014 óta legyőzhetetlen a tizedik éve gyári csapatkényt versenyző istálló, így a szabályváltozások törvényszerűen a németek dominanciáját hivatottak megtörni a jóval szélesebb első szárnnyal. „Kínos” – értékelte Toto Wolff csapatigazgató a törekvést, amit pedig már megszokhatott a Ferrari- vagy a Red Bull-dominancia idejéből. A szinte teljesen megújult V6-os hibrid motorral megtett első körében a címvédő Lewis Hamilton ujjongott, kérdés, őszinte volt-e a mosoly a sisakrostély alatt, már csak azért is, mert Valtteri Bottas után kapta csak kézhez az új verdát a brit...

Ferrari: SF 90

Mielőtt bárki nyomdahibára gyanakodna: nem, az SF 90-esen valóban vannak sötétszürke/fekete sávok, nem meglepő módon szponzori kérésre. A vezetőség óhaja a bajnoki cím(ek) visszahódítása a Mercitől, ennek érdekében új csapatfőnök (Mattia Binotto) és új pilóta is érkezett (Kimi Räikkönen helyett a bevallottan kettes számú versenyző Charles Leclerc). Ami nem változott, az Sebastian Vettel eltökéltsége: a négyszeres német világbajnok tönkreverte a mezőnyt az első tesztnap délutánján. A Ferrari alapításának 90. évfordulóját stílszerű lenne elsőséggel ünnepelnie.

Red Bull: RB 15

A Bikák ezúttal – a Mercedeshez hasonlóan – elhagyták a puccparádét, és zárt kapuk mögött be az új versenygépet (rossz nyelvek szerint azért, hogy csak a tesztelésig alkalmazott hipszter piros-fekete festés ne okozzon maradandó károsodást a szemlélődőkben). 12 év után Hondára váltottak az osztrákok (au revoir, Renault), ettől a csomagtól futamgyőzelmeket várnak az energiaitalosoknál. És azt, hogy Max Verstappen különbejáratú „töréstesztjein” is átmegy az RB 15-ös.

Renault: RS 19

A franciák negyedik „gyári” évükben negyedikek voltak a kosntruktőrök között, az ötödikben... pedig nem ötödikek, hanem dobogósok szeretnének lenni. A frissen érkezett Ricciardo szerint a Renault-nál jóval kevesebb a bizonytalansági tényező, mint a Bikáknál – aminek ellentmond, hogy az istállótól pénzügyi nehézségekről szóló hírek szállingóznak. Nem véletlenül rágja a Forma–1-et tulajdonló Liberty Media vezetőinek fülét Jerome Stoll csapatfőnök, hogy bólintson rá a költségvetési plafon bevezetésére 2021-től.

Haas: VF 19

A vörös posztó a bikákat hergeli az arénában, de az amerikai Haasnál kissé máshogy látják a dolgokat: nekik épp a Red Bull hallatán szökik fel a vérnyomásuk és lendülnek támadásba, minden fórumon hangsúlyozva, céljuk, hogy a Bikákat megelőzzék, azaz előbbre ugorjanak az ötödik helyről. (Naná, hiszen nekik is energiaitalt gyártó cég lett az új főszponzoruk.) „Szerintem már most lenyomtuk őket, szebb autónk van” – jegyezte meg félkomolyan Günther Steiner csapatfőnök. A tavalyi, (piros-)fehér modellnél mindenképpen elegánsabb a fekete-arany VF 19-es. S ha még Romain Grosjean is visszafogyasztja magát a versenysúlyára, Kevin Magnussennel karöltve nekiugorhatnak a feladatnak. 

McLaren: MCL 34

A wokingiak új kocsiját stílusosan 34 alkalmazott mutatta be, de hívhattak volna vendégeket a többi csapatból is: az MCL 34-es kicsit Merci, kicsit Ferrari és kicsit Red Bull is. És teljesen Renault, már ami a motort illeti, a kijelentések szerint egy sokkal jobb, mint 2018-ban. Az akkori hatodik hely nem volt rossz a brit istállótól a megelőző évek vesszőfutása után, de még többre vágynak a post-Alonso éra után. A teljesen új pilótapáros, Carlos Sainz és az abszolút újonc Lando Norris a tavalyinál egy picivel kékebb autót vezethet. 

Racing Point: RP 19

A Force India nevét sem volt egyszerű megszokni, de a Racing Pointot még egy ideig ismételgetni kell, főleg, hogy állítólag olyan, a Forma–1-ben klasszikusan csengő nevek is szóba kerültek, mint a Brabham vagy a Lola... A tavalyi, menet közbeni váltás után tovább változott az immár kanadai gárda: Stroll papa a fiát is az istállóhoz hozta a kamikaze Pérez mellé, a sportfogadó főszponzor pedig pici kék festést a rózsaszín mellé. Hogy ebből lesz-e a célként megfogalmazott negyedik hely, a csillagokban van.

Williams: FW 42

A brit istálló a legnagyobb kérdőjel: egyedüliként az első két barcelonai tesztnapon sem tudtak részt venni. „Időre van még szükségük ahhoz, hogy tökéletes állapotban gurulhassanak pályára” – hangzott a nem túl biztató magyarázat, pedig mindenki kíváncsi volt a teljesen új festésre (fehérről világoskékre váltottak), Robert Kubica sokadik comebackjére, George Russell debütjére stb. Claire Williams (Frank papa lánya) addig is bulvárhírekkel szórakoztatja a nagyérdeműt: elárulta például, hogy az új főszponzor azért döntött mellettük, mert a főnökük szereti a HP (jellemzően angol) mártást – amely rövidítés ugye egybeesik az istálló egy másik, számítástechnikai eszközöket gyártó támogatójának szignójával...

Alfa Romeo: C38

Az utolsókból lesznek az elsők? Ha a modellbemutatókat nézzük, a Sauberből „kifejlődött” új istálló képviselői biztosan szívesen vennék a mondás megvalósulását. A FIAT hatmillió eurós „közbenjárására” átkeresztelt Sauber lényegében a Ferrari B lett: Kimi Räikkönnennel vagy épp a főmérnök Simone Restával, akinek bérét az olasz istálló állja... Kíváncsian várjuk, a mezőny legradikálisabb váltásai (az első szárny külső oldalai szinte teljesen hiányoznak, a legfelső elem pedig egyetlen nagy részből áll) mit eredményeznek.

Toro Rosso: STR 14

Az „olasz Bikák” teljes mértékben elfogadták a „second hand”-besorolást: bár ugyanazt a motort fogják kapni, mint a Red Bull, minden más fontosabb alkatrész a nagytesó tavalyi modelljéből érkezik. Sőt, az istálló már eleve kalkulál rajtbüntetésekkel, azaz a szabályokban meghatározottnál többször fognak erőforrást cserélni, hogy a Honda élesben tesztelhesse a fejlesztéseit. Az első számú pilótájuk, Daniil Kvjat is másodkézből, a Ferraritól érkezik „gyakorolni”. Így kizárásos alapon az abszolút újonc angol Alex Albontól várható némi eredetiség.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?