Foci-Eb: telt ház lehet a Puskásban, három helyszín veszélyben

puskas

Egyre valószínűbb, hogy a legtöbb stadionban nézők előtt rendezhetik meg az idén nyárra halasztott labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseit. Az UEFA közleménye szerint a 12 rendező városból 8 biztosan fogad szurkolókat, de ideális esetben a maradék 4 is csatlakozhat hozzájuk. Összegyűjtöttük, melyik stadion hány szurkolót tervez beengedni.

A 12 rendező városból jelen állás szerint nyolc fogadhat nézőket a nyári Európa-bajnokságon: Budapest, Szentpétervár, Baku, Bukarest, Amszterdam, Koppenhága, Glasgow és London. A fennmaradó négy város (München, Róma, Bilbao és Dublin) egyelőre kivár, de az UEFA tájékoztatása szerint jövő héten ezen városok esetében is friss információkkal szolgálhat.


Az engedékenyebbek
Jelen állás szerint a budapesti Puskás Aréna lesz az egyetlen stadion, ahol telt házas mérkőzéseket rendezhetnek. „Azt szeretnénk, hogy – ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi – a lehető legtöbb szurkoló a Puskás Arénában nézhesse a mérkőzéseket, a biztonsági és járványügyi előírások maximális betartása mellettˮ – árulta el Sipos Jenő MLSZ-szóvivő a Nemzeti Sportnak. 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március végén nyilatkozta, hogy a szervezők jelezték az UEFA-nak: a beoltottsághoz kötnék a budapesti mérkőzéseken való részvételt. Gulyás hozzátette, hogy néhány sportrendezvény, amelyet a legszigorúbb szabályok szerint rendeznek meg, nem veszélyeztetné a járványkezelést.

Korábban a budapesti szervezők legalább 50 százalékos kihasználtságban reménykedtek, de ezzel az új feltétellel akár az utolsó székig megtelhet a Puskás Aréna, ahol a Magyarország–Portugália, a Magyarország–Franciaország és a Portugália–Franciaország mérkőzések mellett egy nyolcaddöntőt is rendeznek. A tervek szerint a Budapestre érkező nem magyarországi szurkolóknak az érkezést megelőző öt nap alatt két negatív tesztet kell produkálniuk, vagy bizonyítaniuk, hogy az elmúlt hat hónapban átestek a fertőzésen.

A szentpétervári stadion 50 százalékát tölthetik meg nézők, viszont a járványhelyzet függvényében ez a szám még növekedhet. Szintén fél házzal számolnak Bakuban, ahol kötelező lesz negatív koronavírustesztet felmutatni az országba lépéshez. 

Jelen állás szerint Budapest, Szentpétervár és Baku lehetnek azok a városok, ahol a beutazó szurkolók negatív tesztekkel mentesülhetnek az egyébként kötelező karantén alól.


A bizakodók
Glasgow, Bukarest, Amszterdam, Koppenhága és Bilbao a tervek szerint nagyjából 25 százalékos kihasználtsággal rendezhet mérkőzéseket. A skót kormány szerint az 51 ezer fős befogadóképességű glasgow-i Hampden Parkban legfeljebb 12 ezer ember lehet jelen egy mérkőzésen – a skótok esetében nem valószínű, hogy ennél engedékenyebbé válnak, viszont Bukarest, Amszterdam és Koppenhága a következő hetekben várhatóan bejelenti, hogy több szurkolót fog beengedni.

Bilbao egy külön történet: miután bejelentették a tervezett 25 százalékos telítettséget, a spanyol szövetség nyilatkozatában kijelentette, hogy a baszk törvények nem teszik lehetővé a nézők jelenlétét, így egyelőre nagyon bizonytalan a San Mamésban rendezendő mérkőzések sorsa, ahol többek között a szlovákok a spanyolokkal csapnak össze. 

London minimum 25 százalékos kihasználtságot szeretne a csoportmérkőzések idejére, viszont a brit kormány szívesen növelné ezt a számot a kieséses szakaszra, ami érthető, ugyanis a Wembley-ben rendezik a két elődöntőt és a döntőt is. 


A legóvatosabbak
A legóvatosabb rendezők közé Róma, Dublin és München tartozik. A nyitómérkőzésnek otthont adó olasz főváros ugyan a múlt héten bejelentette, hogy az első mérkőzésen biztosan lesznek nézők az Olimpiai Stadionban, de konkrétumokkal egyelőre nem szolgáltak. Ami pedig Münchent és Dublint illeti: sajtóhírek szerint fennáll az esély, hogy a két város nem bólint rá a nézők jelenlétére, és emiatt az UEFA mérlegeli, hogy megfosztja őket a rendezés jogától.

A szövetség jövő hétfőre ígért friss információkat az ügyben, de múlt heti közleményében hangsúlyozta: mindegyik rendező országgal szoros együttműködésben van, és azon dolgozik, hogy minél több szurkoló térhessen vissza biztonságban a stadionokba. (lz, nso, TASR)

Érdekes

Helyszínek és tervezett nézőszámok

Puskás Aréna (Budapest, 68 000 férőhely) – telt ház
Wembley (London, 90 000) – minimum 25 százalék
Kresztovszkij Stadion (Szentpétervár, 68 134) – minimum 50 százalék
Olimpiai Stadion (Baku, 68 700) – minimum 50 százalék
Nemzeti Stadion (Bukarest, 55 600) – 25-33 százalék
Johan Cruijff Arena (Amszterdam, 56 000) – 25-33 százalék
Parken Stadion (Koppenhága, 38 000) – 25-33 százalék
Hampden Park (Glasgow, 52 063) – 12 000 fő
Olimpiai Stadion (Róma, 72 698) – bizonytalan számú néző
San Mamés (Bilbao, 53 332) – veszélyben a rendezés
Allianz Arena (München, 75 000) – veszélyben a rendezés
Aviva Stadion (Dublin, 51 700) – veszélyben a rendezés

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?