Fergeteges Ferguson

Manchester. Ron Atkinsonnal 1986. november 6-án szerződést bontott a Manchester United. Másnap munkába állt az új edző. Azóta is ott van. Alex Ferguson – 1999-től Sir Alex Ferguson – nem kevesebb, mint tizenhat éve dolgozik ugyanannál a futballklubnál.

Manchester. Ron Atkinsonnal 1986. november 6-án szerződést bontott a Manchester United. Másnap munkába állt az új edző. Azóta is ott van. Alex Ferguson – 1999-től Sir Alex Ferguson – nem kevesebb, mint tizenhat éve dolgozik ugyanannál a futballklubnál. Ez alatt például Magyarországon tizennégyszer cseréltek szövetségi kapitányt, Szlovákiában az utóbbi tíz évben ötször.

Pedig a Ferguson-éra – mi tagadás – nem a legfényesebben kezdődött. Jóllehet az első évad tizenegyedik helyét a másodikban második követte, a harmadikban megint tizenegyedik, míg a negyedikben csak tizenharmadik volt a csapat az első osztályban. Az Old Trafford közönsége „a kifogások időszakában“ már megvált volna a skóttól, a klubvezetők azonban megőrizték angol hidegvérüket. A most hatvanegy éves Ferguson 1991-ben megismételte azt, amit már 1983-ban is elért: KEK-diadalra vezetett egy brit együttest egy spanyol óriással szemben. Korábban az Aberdeen–Real Madrid finálé után ünnepelt, s ugyanilyen boldogsággal tölthette el a Manchester–Barcelona döntő is. Mindkétszer 2:1, mindkétszer szenzációs eredmény! A United 1967 és 1993 között egyetlen-egyszer sem nyert angol bajnoki címet, de „Fergie-vel“ – ha lehet még így becézni a lovagot – messzemenően feledtette a huszonhat szűk esztendőt. A bénító széria megszakadásával szédítő sorozat indult: 93-tól hétszer lett aranyérmes a Manchester a Premier Ligában, és három alkalommal duplázott, azaz a bajnoki elsőséggel együtt az FA Kupát is elhódította.

S ha már 67-nél tartunk, ne mulasszuk el felidézni 68-at sem. Az MU abban az évben nyerte el először és utoljára a BEK-et – egészen 1999-ig. Merthogy a modern idők „Matt Busbyjával“ a BL-trófea újbóli megszerzése is sikerült, azzal a fergeteges – és persze roppant szerencsés – utolsó két perccel Barcelonában, a Bayern ellen... A vége egyébként nem lehetett más, mint 2:1: ha Ferguson csapata európai döntőt vív, akkor az eredmény annyi, és kész! Azért olyan nagyon nem lógott ki a sorból, hogy a klubok Világ Kupáját 99-ben 1:0-lal szerezte meg az együttes a Palmeirasszal szemben... Túlzás nélkül állítható: a szabad idejében zongorázó Sir Alex már végigskálázott mindent, bár egyvalami még hiányzik neki: az Old Trafford stadionban eddig nem tudta európai diadalra vezetni a Unitedot. Az idén viszont ott rendezik a BL-döntőt... S ha a Manchester esetleg nem kerülne a finalisták közé, Fergusonnak akkor is vidám szilvesztere lenne 2003-ban. Mint mindig. Az amilyen állhatatos, olyan sikeres menedzser december 31-én született. (ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?