Feofanova új világcsúcsa

Birmingham. Az angol városban befejeződött a fedett pályás atlétikai világbajnokság. A szlovákok közül a súlylökő Milan Haborák szerepelt a legjobban, a 7. helyen végzett, megismételte két évvel ezelőtti sikerét. Magyarország képviselői egy ötödik helyet szereztek, a sprinter Dobos nevéhez fűződik.

Maria Mutola (jobbról a harmadik) a 800 méteres női síkfutás céljában TASR/EPA-felvételBirmingham. Az angol városban befejeződött a fedett pályás atlétikai világbajnokság. A szlovákok közül a súlylökő Milan Haborák szerepelt a legjobban, a 7. helyen végzett, megismételte két évvel ezelőtti sikerét. Magyarország képviselői egy ötödik helyet szereztek, a sprinter Dobos nevéhez fűződik. A távolugró Vaszi Tünde a tavalyi müncheni szabadtéri Európa-bajnokság bronzérmese elmaradt idei legjobbjától és a várakozástól, bár minden kísérlete érvényes volt. Végeredményben 6,39 m-el a 8. helyet tudta megszerezni. Az aranyérmet a világ idei legjobbjával (6,84) az orosz Tatjana Kotova érdemelte ki.

Női rúdugrásban új világrekord született, az orosz Szvetlana Feofanova 4,80 m-ig vitte, s ezzel átadta a múltnak az amerikai Dragila március eleje óta érvényben lévő 4,78 m-es világcsúcsát. E szám és az egész vb legnagyobb meglepetése volt, hogy az ex-világcsúcstartó Dragila nem jutott be a döntőbe.

Férfi 800 m-en született a vb egyik legnagyobb meglepetése, a világcsúcstartó dán Kipketert lehajrázta az amerikai David Krummenacker. Ugyanezen a távon a nőknél az olimpiai bajnok, Mutola 5. aranyát gyűjtötte be, emellett egy ezüsttel is rendelkezik, így a fedett pályás vb-k történetének legeredményesebb résztvevője lett. Az esélyesek közül magabiztosan nyert 3000 m-en az etióp Haile Gebrselassie – ezen a távon harmadszor lett első – és 60 gáton az amerikai Devers. Vereséggel fejezte be pályafutását Colin Jackson: a 110 és 60 gáton is világcsúcstartó 35 éves walesi sprinter – aki tavaly bejelentette, hogy Birminghamben áll utoljára rajthoz – csak 5. lett, győzött az olimpiai bajnok, amerikai Johnson.

Minden idők harmadik legjobb eredményével győzött 200 m-en Michelle Collins. Az amerikai futónő 22,18 mp-cel nyerte az aranyérmet, ennél tető alatt csak a jamaicai születésű, de már szlovén színekben induló, világcsúcstartó Marlene Ottey (21,87) és az orosz Irina Privalova (22,10) volt gyorsabb. Hazai közönség előtt Hansen a világ idei legjobbjával nyerte a hármasugrást. Férfi magasugrásban, rúdugrásban, női súlylökésben és 3000 m-en is az esélyesek győztek. Meglepetés született viszont férfi 1500 m-en, a francia Maazouzi afrikai riválisai előtt végzett. Meglepetésnek számít, hogy a hétpróbában kiesett az olimpiai bajnok, észt Erki Nool, miután súlylökésben nem volt érvényes kísérlete.

GYŐZTESEK ÉS LEGYŐZÖTTEK

FÉRFIAK. Rúdugrás: Tim Lobinger (német) 580 cm; magasugrás: Stefan Holm (svéd) 235 cm; 60 m gát: Allen Johnson (amerikai) 7,47 mp; 400 m: Tyree Washington (amerikai) 45,34; 800 m: David Krummenacker (amerikai) 1:45,69; 3000 m: Haile Gebrselassie (etióp) 7:40,97; 200 m: Marlon Allyn (brit) 20,62 mp; súlylökés: Manuel Martinez (spanyol) 21,24,...7. Milan Haborák (szlovák) 20,21 m; távolugrás: Dwight Phillips (amerikai) 829 cm.

NŐK. 200 m: Michelle Collins (amerikai) 22,18; hármasugrás: Ashia Hansen (brit) 15,01 m; 3000 m: Berhane Adere (etióp) 8:40,25; súlylökés: Irina Korzsanyenko (orosz) 20,55 m; magasugrás: Kajsa Bergqist (svéd) 201 cm; távolugrás. Tatjana Kotova (orosz) 684 cm, ... 8. Vaszi Tünde (magyar) 639 cm; 400 m: Natalja Nazarova (orosz) 50,83 mp; 800 m: Maria de Lourdes Mutola (mozambiki) 1:58,94; 1500 m: Reggina Jacobs (amerikai) 4:01,67 perc; 60 m gát: Gail Devers (amerikai) 7,81 mp; ötpróba: Carolina Klüft (svéd) 4933 pont.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?