Féltik a Gellei-csapatot

Szombaton a magyar labdarúgó-válogatott Pármában az olasz nemzeti tizenegy ellen lép pályára a 2002-es világbajnoki selejtezők nyolcadik csoportjának zárómérkőzésén.

Nyugodtan készülnek a szombati világbajnoki selejtezőre az olasz labdarúgók TASR/EPA-felvétel

Szombaton a magyar labdarúgó-válogatott Pármában az olasz nemzeti tizenegy ellen lép pályára a 2002-es világbajnoki selejtezők nyolcadik csoportjának zárómérkőzésén.

Mint ismeretes, a továbbjutás kérdése már korábban eldőlt, így legalább újabb öt évet kell várnia a magyar együttesnek arra, hogy 1986 óta újra világbajnoki résztvevő legyen. A csoport első helyén Olaszország áll, két ponttal megelőzve a román csapatot, majd jócskán leszakadva következik Grúzia, és csak ezután Magyarország, míg az utolsó helyen a litvánok tanyáznak. A magyar válogatottnak tehát már nincs esélye arra, hogy kiharcolja a részvételt a világbajnokságon, de ennek ellenére egyáltalán nem mindegy, milyen eredményt ér el Pármában. Az Európa-bajnoki selejtezők sorsolásánál ugyanis figyelembe veszik majd, hogy melyik együttes hányadik helyen végzett a csoportjában.

– Ha Magyarország a negyedik lesz, akkor értelemszerűen az úgynevezett negyedik kalapba kerül majd a 2004-es portugáliai Eb selejtezőinek sorsolása előtt – mondta Szepesi György, a FIFA tiszteletbeli tagja. – Ez azt jelentené, kevés volna az esély arra, hogy legyen legalább egy – papíron – könnyen legyőzhető ellenfele a csapatnak. A harmadik hely kedvezőbb lehetőségeket teremthet, éppen ezért van jelentősége a szombati mérkőzésnek.

Giovanni Trapattoni védenceinek a döntetlen is elég ahhoz, hogy a csoport élén végezzenek, és egyenes ágon jussanak ki a Japán és Koreai Köztársaság által közösen rendezett, jövő évi vb-re. A selejtezőcsoport második helyezettje: ebben az esetben a Gheorghe Hagi által irányított román gárda az orosz–szlovén–jugoszláv trió egyikével mérkőzik meg pótselejtezőn az ázsiai repülőjegyért.

A magyar labdarúgó-válogatott Gellei Imre megbízott szövetségi kapitány vezetésével készül a szombat esti találkozóra. A kapitánynak, szerződéséből kifolyólag, tulajdonképpen ez lesz a búcsúmérkőzése is, ugyanis a grúzoktól elszenvedett 3:1-es vereség után Bicskei Bertalantól két meccs erejéig „kapta meg” a magyar együttest. A románok ellen, a Népstadionban 2:0-ra kikapott a csapat, és most sincs irigylésreméltóbb helyzetben a szakvezető, hiszen a világ élvonalába tartozó squadra azzura ellen kellene olyan eredményt elérni, mely miatt ne szégyenkezzék a fél ország. Többen már párhuzamot vontak az 1849. október 6-i, aradi események és a 2001. október 6-i mérkőzés között, mondván, szombat után ez a dátum a magyar futballtörténelembe mint a „Tizenegy Pármai Vértanú” fog bevonulni. Ezt már szinte előre engedte sejtetni Gellei Imre nyilatkozata is, aki a sérülések miatt eképpen nyilatkozott: „Ezer sebből vérzik a válogatott.” A szövetségi kapitány tegnap helyesbítette önmagát: „Vannak hiányzó játékosok, de egy nemzeti csapatra sohasem mondhatja senki, hogy tartalékos, mert tartalékos válogatott nincs.” Mint fent már említettük, a közvélemény nagy része félti a csapatot az olaszországi kirándulástól, egy újabb kiadós vereség még nagyobb mélységbe taszítaná a magyar futballt. Gellei Imre tehát nincs könnyű helyzetben: „Nem szeretek jóslásokba bocsátkozni, úgyhogy egy dolog a fontos, és azt hangsúlyozni is kell. Nekünk Pármában a tisztes helytállás lehet a célunk. A játékosaimnak fel kell nőniük a feladathoz, és úgy gondolom, ezzel nem is lesz gond. Nagy próbatétel ez azoknak, akik pályára lépnek, ismerve az olaszok harcosságát, azt, hogy minden labdáért megküzdenek. Az ő labdaszerzésük valóban irigylésreméltó.”

Gellei Imre még gondolkozik azon, milyen taktikával küldje pályára csapatát. Valószínű, hogy a védelemben ott lesz Kuttor Attila, Juhár Tamás és Sebők Vilmos. Egyébként pedig elsősorban azokra számít , akik nem ijednek meg a világhírű ellenféltől. – Figyelem, kik azok, akik remek bizonyítási lehetőségnek tekintik a mérkőzést. Hogy mi lesz, nem tudható, de annyi bizonyos, hogy csak bátor játékkal állhatunk helyt Pármában – állítja a megbízott szövetségi kapitány.

A válogatott ma 10.30-kor, különrepülőgéppel utazik el a világbajnoki selejtező helyszínére. (hp)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?