Felkészülés: a ViOn és a Slavia egymásra talált, a hoppon maradt Slovan közleményt adott ki

slovan

A Slovan labdarúgócsapata titokban megmérkőzött az orosz Dinamo Moszkvával Katarban, válaszul a Slavia Praha lemondta a pozsonyiak elleni felkészülési találkozót.

Kedden Ľuboš Benkovský, a Slovan pályaedzőjének posztja indította be az eseményeket, amely szerint a Katarban edzőtáborozó égszínkékek két helyi csapat mellett az orosz Dinamo Moszkvával is megmérkőznek a felkészülés során. Utána módosította posztját, és kiderült, a Slovan már aznap összecsap a Dinamóval. A találkozót az oroszok nyerték 2:1-re.

A mérkőzést előzetesen egyik fél sem harangozta be, a Dinamo viszont élőben közvetítette a YouTube-csatornáján. Ellenben a Slovan honlapján még a mérkőzés másnapján sem volt semmi nyoma az eseményeknek.

A pozsonyiak a tavaszi szezonrajt előtti főpróbán a Slavia Praha ellen játszottak volna, de a cseh klub a hírek hallattán gyorsan lefújta a találkozót: „Klubunk nem tervez felkészülési mérkőzést játszani a Slovannalˮ – írták hivatalos X-oldalukon.

Ivan Kmotrík, a Slovan vezérigazgatója a Denník N-nek nyilatkozott az ügyről. „Mégis kivel kellene játszanunk, ha a Dinamo is itt van összpontosításon? Egy hasonló erősségű csapatot kerestünk ellenfélnek. Az aranyosmarótiakkal ideheza is játszhattunk volnaˮ – mondta.

A történet érdekessége, hogy az aranyosmarótiak felajánlkoztak a Sla-via posztja alatt, miszerint ők szívesen játszanának a csehek ellen, pár órával később pedig a prágaiak klubelnöke, Jaroslav Tvrdík kijelentette: megszületett az egyezség, a Slavia az aranyosmarótiakkal csap össze február 4-én, a mérkőzésből származó bevételt pedig Ukrajna megsegítésére ajánlotta fel. A hoppon maradt Slovan egyelőre nem egyezett le újabb párharcot. A klub végül közleményt adott ki, amelyben elítélte a lincshangulatot. „Elutasítjuk az erőszak összes formáját, a háborút és az olyan rágalmakat, melyek szerint a meccs lejátszásával bármilyen módon legitimizáltuk volna a háborús konfliktustˮ – áll a nyilatkozatban, amely felsorolja a klub több, ukrán menekülteket segítő akcióját is.

Az eset kapcsán a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) és a szlovák bajnokságot irányító Ligás Klubok Uniója (ÚLK) is közleményt adott ki, mindkettő hangsúlyozta: az az adott klub kompetenciájába tartozik, hogy kivel mérkőzik meg a felkészülés során. A Slovan a szabályok szerint előre bejelentette a találkozót, és nem szegett meg semmilyen hazai vagy nemzetközi szabályt.

Oroszország ukrajnai háborúja miatt az orosz klubok nem indulhatnak európai kupasorozatokban, a válogatott pedig nem vehet részt a selejtezőkben. Általánosságban elmondható, hogy klubszinten az európai csapatok hanyagolják az oroszokkal való találkozást, a tavaszi szezonrajtig a Zenit, a Szpartak Moszkva, a Lokomotiv Moszkva, a CSZKA Moszkva és a Kazany felkészülési programjában sem szerepel európai ellenfél.

Szeptemberben az UEFA ugyan engedélyezte az orosz utánpótlás-válogatottak visszatérését a versenysorozatokba, de a döntés közel tucatnyi európai ország azonnali bojkottját eredményezte. Felnőttszinten a háború kirobbanása óta az oroszok barátságos meccset játszottak többek között Irakkal, Iránnal, Katarral, Kenyával és Kubával, de európai csapattal egyszer sem találkoztak. Ez idén márciusban változni fog, miután leegyeztek Szerbiával egy barátságos mérkőzést. Az oroszok az ősszel nemet mondtak a lehetőségre, hogy csatlakozzanak az ázsiai kontinentális szövetséghez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?