Felemás szereplés

A magyar válogatott megfelelt az elvárásoknak, szerzett három érmet, közte egy aranyat, a nimes-i vívó-világbajnokságon. A csapat szereplése mégis felemásra sikeredett, az egyéni verseny során ugyanis a legjobb eredmény Mohamed Aida hetedik helye volt.

Kovács Iván, a világbajnok magyar párbajtőrcsapat egyik kulcsembereSomogyi Tibor felvétele– A kezdeti sikertelenség utáni temetői hangulaton jelentősen változtatott a női párbajtőrözők bronzérme, a férfi kardozók második helye és a férfi párbajtőrcsapat győzelme – értékelt a vb-t követően Móna István fegyvernemi menedzser.

A magyarok – az összes vívó teljesítményét figyelembe vevő számítás alapján – ötödikek lettek a nemzetek rangsorában. Az érmek számát tekintve felülmúlták az 1999-es szöuli szereplést, ott ugyanis csupán Mincza Ildikó, illetve a női párbajtőr-válogatott állhatott fel a dobogóra.

– Korábban a nők remekeltek, most viszont a férfi csapat volt az egységesebb. Győzelmét a taktikai fegyelemnek és az összetartásnak köszönhette – mondta Móna.

A kardozók vezetője, Szabó Bence szerint a férfiak ezüstérme mindenképpen sikernek minősíthető, még akkor is, ha a két meghatározó vívó, Nemcsik Zsolt és Ferjancsik Domonkos jobb teljesítményével a győzelemre is lett volna esély. – Fodor Kende és Lengyel Balázs első világbajnokságán érmet szerzett. Ez jó. Nemcsík viszont egyéniben és a csapatversenyben is formán kívül vívott – fogalmazott Szabó. – A lányoknak jó sorsolásuk volt, ráadásul korán kiestek, az esélyes franciák mégsem tudtak élni a lehetőséggel.

A tőrözők ugyan nem nyertek érmet, ugyanakkor valamennyien becsületesen küzdöttek. Szereplésüket jelentősen befolyásolta, hogy év közben – pénz híján – a szükségesnél kevesebb versenyre utazhattak. – Egyéniben Mohamed Aida nagyon közel állt a kiugró sikerhez, a negyeddöntőben mindössze egy tussal szenvedett vereséget a világ jelenlegi legjobb tőrözőjétől, Valentina Vezzalitól, aki ezután könnyedén végzett az élen – értékelt Érsek Zsolt.

Az egész csapat egyéni szereplését Kovács Tamás, a magyar szövetség főtitkára úgy minősítette: a legtöbben hozták azt, ami tőlük elvárható volt, ugyanakkor a kiemelkedő tudású vívók ezúttal adósak maradtak a kiugró teljesítményekkel. A főtitkár az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy vélekedett: az összes rendelkezésre álló eszközzel arra kell törekedni, hogy bővüljön a vívás magyarországi bázisa. Máskülönben az eredmények a jövőben könnyen elmaradhatnak.

A franciáknak Nimes-ben nem sikerült megdönteniük, sőt még beállítaniuk sem a németek 1993-as, 11 érmes vb-csúcsát. Mindez annak ellenére történt így, hogy az első két napon már hét medálnál tartottak. Végül tízzel zártak.

A vb-n összesen 13 ország versenyzői állhattak fel a dobogóra, az első helyen legtöbbször az oroszok, illetve az olaszok végeztek: négy-négy számban. A legeredményesebb vívó az egyéniben és csapatban is győztes kardozó orosz Sztanyiszlav Pozdnyakov, illetve a tőröző olasz Valentina Vezzali volt. Nimesben színvonalas küzdelmek zajlottak, az összecsapásokat a három helyszínen naponta legalább 5000 néző kísérte figyelemmel. A kardozó nők immár harmadszorra versengtek az érmekért, s a NOB döntése értelmében akár már Athénben bemutatkozhatnának a nyári játékokon. A vívótársadalom azonban nem örül egyértelműen a lehetőségnek. Az ok: sem a sportolók, sem a kiosztható érmek számát nem lehet emelni, azaz mindenképpen a program átszervezésére van szükség.

Mivel a NOB a nők jelentősebb szerepvállalását szorgalmazza, az új szám logikusan csak egy férfi verseny rovására kerülhetne a műsorba. Ezt azonban a szövetség vezérkara abszurdnak tartja. Ezzel szemben erősen támogatja azt az ötletet, amelynek megvalósulása esetén hat egyéni verseny mellett, három fegyvernemenkénti csapatviadalra kerülne sor. Két-két férfi és nő alkotna egy együttest, a férfiak és a nők is csak egymással vívnának, azaz összesen nyolc asszóból állna egy összecsapás. Ezek felett lenne még egy hatfegyvernemes csapatverseny. Az eredmény: megmaradna a jelenlegi engedélyezett tíz szám, ráadásul mindegyik szakág egyenlő mértékben lenne képviselve a játékokon.

Sokan ugyanakkor elvetik ezt az ötletet, mert úgy vélik, nagy a veszélye annak, hogy a következő lépés már a csapatküzdelmek eltörlése lenne. A FIE vezérkara éppen ezért úgy döntött, hogy egyelőre nem támogatja a női kard felvételét, hanem inkább a létszámemelésre vonatkozó további lobbizást szorgalmazza.

A nemzetközi szövetség elnöksége abban ugyanakkor egyetért, hogy célszerű lenne, ha a jövő évtől egy-egy földrészen egymás után több vk-viadalt rendeznének. ĺgy ugyanis a szegényebb országok versenyzőinek az eddiginél több lehetőségük lenne a ranglista pontok megszerzésére.

Habodász helytállása

Pozsony. Szlovákiát mindössze egy vívó képviselte a nimes-i világbajnokságon. Jakub Habodász a férfi párbajtőrözők hatalmas mezőnyében állt rajthoz, és már az is nagy fegyvertény volt, hogy onnan könnyedén (hatból öt csörtét megnyert) került a 64-es főtáblára. Végül a 45. helyen végzett, ami valóban sikernek számít Érsek Árpád védence számára. (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?