Felemás Eb-t zártak a kajakosok

kajak

A szlovákiai küldöttségből két egység jutott be döntőbe a múlt hétvégi kajak-kenu Európa-bajnokságon, amelyet az Európai Játékok keretében rendeztek meg Krakkóhoz közel.

Nincs pihenő

Első felnőtt Eb-jén rögtön a mélyvízbe dobta Sidó Biankát a szlovák szövetség, a somorjai származású kajakost három számban is indították. K4 500 méteren és K2 500 méteren már a nyitónapon abszolválta az elő- és a középfutamokat, azaz gyors egymásutánban négyszer is letudta a távot. „Bár tartottam ettől, utólag azt mondhatom, jobban fekszik nekem a sűrű program. Idővel egyre jobban éreztem magam a hajókban, a középfutamok például sokkal jobban sikerültek, mint az előfutamok. Honti Jenő edzőmmel a kondis felkészülésre is nagy hangsúlyt fektettünk, így ezzel sem volt gond – nyilatkozta lapunknak Sidó Bianka.

Az említett két szám közül párosban, Katarína Pecsukovával sikerült bejutniuk az A döntőbe, ahol csak a táv utolsó méterein csúsztak le a 9. helyre. „Elégedettek lehettünk az eredménnyel, mert messze mi voltunk a legfiatalabbak a mezőnyben. A futam végére besavasodtunk, kicsit »belehaltunk« a versenybe, kiadtuk magunkból a maximumot – jegyezte meg Sidó, aki a négyes kapcsán is realistán értékelt. – Sajnos nem nagyon javulunk egyelőre, míg a többiek igen. Nem tudom, van-e bennünk még tartalék, másrészt még mindig csak pár verseny van mögöttünk. Duisburgban a vb-n még biztosan ebben az összetételben indulunk, Katkával, Bugár Rékával és Mariana Petrušovával.

Hosszú idő után a szlovák szövetség a vegyes párosra is nevezett egységet, K2 200-on Denis Myšák volt Sidó párja. A duó balszerencsésen maradt le a fináléról. „Denissel egyre jobban és jobban ment az evezés, volt esélyünk a jó helyezésre. A középfutamban viszont a rajtblokk alá sodródott a hajónk, s mivel közben elrajtolták a futamot, lényegében a mezőny mögül indultunk. És még így is olyan időt mentünk, amivel a másik középfutamból továbbjutottunk volna – mesélte a pozsonyi klub versenyzője.

A májusban sikeresen leérettségizett, mosolygós kajakos továbbra sem szusszanhat, másfél hét múlva Olaszországban az U23-as világbajnokságon fog szerepelni. „Ott is K4-ben és K2-ben indulok. Nagyon szerettem volna K1-ben is rajthoz állni, de a szövetség valamiért nem engedte, pedig abban is komoly céljaim voltak. Párosban is szeretnénk harcban lenni az éremért, másrészt U23-as kategóriában még nem versenyeztünk, így nehéz megítélni, milyen lesz a konkurencia – tette hozzá Sidó.

kajak

Remek tapasztalat

A szlovákiai küldöttség legjobb helyezése – kisebb meglepetésre – a férfi párosok 500 méteres versenyében született meg. A komáromi Gacsal Ákos, Vlček Erik duó beverekedte magát az olimpiai szám döntőjébe, ahol a nyolcadik helyen zártak.

Ez volt a maximum, amit elérhettünk. Előzetesen is a fináléba jutás volt célunk. Lényegében csak három hete ültünk össze Erikkel, és Likér Péter vezetésével otthon, Szolnokon és Pozsonyban is készültünk. Edzésről edzésre jobb volt az összhang köztünk – mondta az Új Szónak Gacsal. – Örülök, hogy ezt kipróbálhattuk, jó élmény volt együtt evezni. Erikkel könnyen összecsiszolódtunk, mert rengeteg tapasztalata van. Természetesen Botek Ádám az állandó párostársa, a jövőben is vele fog versenyezni, de egyáltalán nem bánom, hogy egy hajóban ülhettünk.

A Tatán élő, korábban magyar színekben is versenyző 29 éves kajakos saját bevallása szerint az egyéni számok helyett inkább a csapatversenyeket, a párost és a négyest kedveli. A július közepén, Zemníken sorra kerülő válogatón azonban előbbiben kell bizonyítania. „Azt nem tartom valószínűnek, hogy egyesben összejöhetne az olimpiai kvóta, párosban talán egy kicsit könnyebb az út. Persze a négyes kvótaszerzése az elsődleges a duisburgi vb-n, de adott esetben párosban még jövőre is el lehet azt érni – jegyezte meg Gacsal.

kajak

Messze a kvóta?

Ez a bizonyos augusztusi, olimpiai kvalifikációs világbajnokság a négyes szempontjából sorsdöntő lesz, csak ezen a világversenyen lehet ebben a számban kvótát szerezni. A Samuel Baláž, Denis Myšák, Zalka Csaba, Botek Ádám egység „bemelegítése felemásra sikerült: Baláž nyaki problémái miatt az Eb előtti napokban nem tudtak gőzerővel készülni, a Kryspinów tavon pedig a középfutam hatodik helyéig jutottak. „Felkészültünk arra, hogy nem tudjuk a legjobbunkat nyújtani. Persze, sajnáltuk, mert kíváncsiak lettünk volna, mire vagyunk képesek 100%-os állapotban. De így az előfutamot rezervával teljesítettük. A középfutam jól ment, érzésre az eddigi legjobban sikerült táv volt a szezonban, de így is csak a hatodikok lettünk, ami nagyon nem motiváló – értékelt lapunknak Botek, aki nem köntörfalazott. – Reálisan azt kell, hogy mondjam, hogy jelenleg messze vagyunk a kvótától. Valamit nagyon ki kell találni a vb-ig.

Míg a szezon első világkupa-versenyén hasonló eredményeik születtek, a poznani vk-n visszatért minden a régi kerékvágásba, a kajaknégyes ott volt a nagydöntőben (6.). A mostani „visszaesésviszont új helyzetet teremtett. „Az utóbbi idényekben jól ment a hajó, ezért a nagy versenyek előtt nem kellett ilyen problémát oldani. Most le kell ülnünk versenyzőknek és a szakmai stábnak megbeszélni, mit tudunk tenni – vázolta Botek. Akár még tagcsere is szóba jöhet? – tettük fel a kézenfekvő kérdést, utalva elsősorban Vlčekre . „Erre nem tudok válaszolni. Az is lehet, a szövetség úgy dönt, hogy a második válogatón az első négy helyen végző kajakost nevezi a vb-n a négyesbe. Azt mindenesetre látjuk, hogy Erik nagyon jó formában van, és egy rendkívül rutinos kajakos – tette hozzá Botek.

A duisburgi vb-t augusztus 23. és 27. között rendezik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?