Fehér Mikit gyászolja a focivilág

Fehér Miklós, a magyar labdarúgó válogatott és a lisszaboni Benfica 24 éves csatára vasárnap este fél 10 után két perccel Guimaraesben bajnoki mérkőzés közben összeesett a pályán. A csapat orvosai azonnal megkezdték újraélesztését.

Ereje teljébenČTK/AP-felvételA magyar játékos társai szedték szét a pálya melletti reklámtáblákat, hogy a mentőautó bemehessen a játéktérre. A kórházba tíz óra előtt tíz perccel érkezett meg, ahol 11 óra után tíz perccel bejelentették halálát. Az orvosoknak sikerült kétszer is újraéleszteniük, de életét már nem tudták megmenteni. Fehér Miklós halálát szívelégtelenség okozta. Balla János lisszaboni magyar nagykövet közölte, a kórházból származó információk szerint a focista szíve már a mérkőzés közben leállt. Egyes orvosi vélemények szerint Fehér halálát akár tüdőembólia is okozhatta.

Fehért José Antonio Camacho a hatvanadik percben cserélte be, s a hosszabbításban – csapata 1:0-s vezetésénél, miután gólpasszt adott – lett rosszul. Az éppen sárga lapot kapott, mosolygó csatár előbb megfogta térdét, majd hanyatt esett. Csapattársai azonnal odarohantak hozzá, s egyikük tartotta a fejét, nehogy Fehér lenyelje a nyelvét. Olegário Benquerenca játékvezető, aki 15 percnyi szünet után véget vetett a mérkőzésnek, döbbenten nyilatkozott: „Szörnyű, hogy ilyen megtörténik a pályán. Amint összeesett, azonnal tudtam, nagy baj történt, de csak annyit tehettem, hogy rögtön hívtam mindkét csapat orvosait.”

Valamennyi portugál televízió adását megszakítva jelentette be Fehér váratlan halálát. A szurkolók tegnap délután özönlöttek a Benfica stadionjába, amelynek minden kapuját kinyitották, hogy megemlékezzenek a magyar játékosról. A helyi sajtó vezető helyen, drámai képekkel illusztrált, gyászkeretes cikkekben számolt be a tragédiáról. A sportlapok fekete színekkel nyomott címlapjukkal külön is jelezni kívánták, hogy a portugál labdarúgás egésze gyászolja a Benfica magyar futballistáját. Az A Bola „Fehér Miklós utolsó mosolya” aláírással azt a fotót publikálta róla, amelyen a futballista – közvetlenül az előtt, hogy összeesett volna – mosolyogva veszi tudomásul a sárga lapos figyelmeztetést, amelyet a játékvezetőtől kapott. A Récord „Gyászolunk” című írásában úgy fogalmaz, hogy „egy közülünk való halálát siratjuk”. Az O Jogo négy felvételt közöl ama drámai pillanatokat megörökítve sorozatában, amint a guimaraesi Don Afonso-stadionban a magyar futballista lerogyva elterül a füvön. A Diario de Noticias a „Halál egyenesben” címet adta anyagának, amelyben a Benfica spanyol edzőjéről készült felvételen a játékosát sirató José Antonio Camacho, a Público fotóján pedig a füvön fekvő Fehér Miklósnak azonnali orvosi segítséget sürgető csapattársak láthatók. A földön elterült futballistát ábrázoló drámai felvétellel a címlapján jelent meg a Jornal de Noticias is, a Correio da Manha pedig a kétségbeesett játékostársakat mutató három fotót mellékelt a tragédiáról készült beszámolójához, amelynek a „Könnyek Fehérért” címet adta.

Az elhunyt csatár emlékére egyperces gyászszünettel kezdődött a tegnap esti Boavista–Beira Mar bajnoki mérkőzés. Az ottani szövetség (FPF) első embere, Gilberto Madaíl a portugál labdarúgás szomorú és gyászosan fekete napjának nevezte a vasárnapot. A Benfica vezetése különgéppel érkezik Magyarországra a temetésre.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség levélben részvétét nyilvánította a Benficának és a Magyar Labdarúgó Szövetségnek Fehér Miklós halála miatt. „Mélységesen lesújtott minket ez a tragédia” – mondta a FIFA szóvivője, Andreas Herren. Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke megdöbbenéssel fogadta a hírt: „Rendkívül tragikus, ami történt. Nehéz ilyenkor bármit is mondani, idő kell ahhoz, hogy feldolgozzam. Komoly veszteség érte a magyar futballt, hiszen egy fiatal, nagyon tehetséges játékos távozott az élők sorából, aki még fényes jövő előtt állt.” Hozzátette: lélekben mindannyian Fehér Miklós családjával vannak.

Korsós György, Fehér egykori csapattársa az ETO-ban, jelenleg a Sturm Graz labdarúgója Törökországban tudta meg a hírt. „Edzőtáborozunk, a kapusedzőnktől értesültem Miki haláláról. Nehéz felfogni, ami történt. A sors iróniája, hogy a futball volt a mindene és az vette el az életét.” (mti, o-o, i-x)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?