Ezüstöröm Losoncon

Méltó kicsúcsosodása volt a férfi I. kosárlabdaligának: a döntőben a Svit öt mérkőzésből álló sorozatban verte a losonci E.S.O. csapatát. Tibor Jány védencei mindent megpróbáltak, hogy a nógrádi városba kerüljön a bajnoki cím. Hogy miért nem sikerült, arról a Ján Mižúr sportigazgatóval készült beszélgetés is elárul valamit.

Tibor Jány edző tanácsaira hallgatnak védenceiSomogyi Tibor felvételeElvesztették a döntőt, még sincs Losoncon szomorúság, elégedetlenség.

Nincs is miért búslakodnunk. Mi a második hely megszerzését vártuk a csapattól, s ez be is következett. Eredetileg ugyan a baziniakat tartottuk a bajnoki cím várományosainak, de a sokszoros aranyérmes széthullása helyett a Slovakofarma helyébe a Svit lépett, vele vívtunk nagy csatát az elsőségért, és egyáltalán nem játszottunk alárendelt szerepet.

Mikor kínálkozott a legnagyobb esély a végső losonci sikerre?

Rögtön a sorozat első, sviti találkozóján. Csapatunk jó formában volt az ötmeccses elődöntő után, ellenfelünk pedig nehezen lendült játékba, hiszen hamar végzett az Interrel, és másfél hétig nem szerepelt tétmérkőzésen. Valóban a sportszerencse hiányzott ahhoz, hogy megnyerjük az összecsapást. Húsz másodperc volt hátra, amikor a hazai Fabšo hármast dobott, s ezzel egyenlített, majd következett a hosszabbítás, amelyben négy kipontozódott kulcsemberünk nélkül már nem maradt esélyünk. Kicsit nehezményeztünk a bírókra, s utána kértünk a szövetségtől küldöttet a mérkőzésekre. Közreműködésük később javított a bíráskodáson.

Hogyan érzi, mikor csúszott ki végképp a kezükből a bajnoki cím?

Egészen az ötödik mérkőzésig álltuk a sarat. Ezen a sviti összecsapáson is 31:25-re még vezettünk, amikor egy apró hiba után pillanatok alatt felzárkózott a vendéglátó csapat, majd vezetéshez jutott, és ezután már uralta a játékot. A második félidőben együttesünk teljesen összeomlott, a csereemberek felkészültsége eldöntötte a párharcot. Sajnáljuk, éppen a sorsdöntő meccsen következett be a rövidzárlat.

A liga hajrájára Lake személyében leigazoltak egy amerikai centert. Őt szánták a legnagyobb ütőkártyának a döntőre?

Nem, de nagyon segített nekünk. A playoff-sorozatban a legeredményesebb játékosunk volt, húszpontos mérkőzésenkénti átlaggal. Kár, hogy az utolsó találkozón neki sem ment a játék, eredményessége pedig nem közelítette meg a korábbiakat.

Tavaly a harmadik, idén a második helyen végeztek. Jövőre a bajnoki címet akarják elhódítani?

Egyértelműen arra készülünk. Olyan játékoskerettel vágunk neki a bajnokságnak, hogy képesek legyünk az elsőség megszerzésére. Kosarasaink felének érvényes szerződése van, a többiekkel tárgyalunk. Részletekkel nem szolgálhatok, mert még kiforróban van minden.

Legalább egy dolgot áruljon el: Lake marad?

Előreláthatólag igen. Megegyeztünk vele abban, hogy augusztusban visszatér.

Roppant nehéz idényt hagytak maguk mögött. Egyszerre négy fronton is képviseltették magukat. A bajnoki ezüstérem mellett az elődöntőben búcsúztak a Szlovák Kupától, megnyerték a Cseh-Szlovák Kupát és a negyeddöntőig jutottak a regionális Európa Kupában. Nem markoltak túl sokat egyszerre?

Egyetlen I. ligás csapat sem játszott annyi tétmérkőzést, mint az E.S.O. Ez részben hatalmas tapasztalatszerzést kínált, részben azonban rendkívül fizikai és lélektani terhet rótt a játékosokra. Mérlegelnünk kell, hogy a jövőben vállaljunk-e ilyen sokrétű szereplést. Esetenként menet közben kaptunk étvágyat, s olyankor nehéz lemondani a folytatásról.

Amíg a többi nézőtéren fogy a közönség, Losoncon sokan járnak kosárlabdára. Mi ennek a magyarázata?

Jó játékot és szórakozási lehetőséget nyújtunk mindenkinek. Rendre valamilyen meglepetést is tartogatunk a szurkolóknak. Átlagban 1450 ember látta a hazai bajnokikat, és az idény alatt 46 ezer ember fordult meg a lelátónkon. A losonciak szeretik a kosárlabdát, a városban ez az egyedüli élvonalbeli csapat vagyunk, s nem csoda, hogy közénk csalogatjuk a fociszurkolókat is, akik csak a III. ligában szoríthatnak kedvenceiknek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?