Európai meglepetések és amerikai továbbjutások a hoki-vb-n

hokivb2023negyeddöntő

Két hatalmas meglepetés is született a Tamperében és Rigában zajló jégkorong-világbajnokság negyeddöntőiben. A lettek történetük során először jutottak be a legjobb négy közé, miután legyőzték a svédeket, a németek pedig az eddig remeklő Svájcot búcsúztatták.

A svájci válogatott megnyerte csoportját, miután hat győzelmet követően, már biztos elsőként, kiengedve hosszabbításban kikaptak a lettektől. A pihenő után talán nem tudtak kellőképpen felpörögni, már az első harmadban hátrányba kerültek a németek ellen, és bár a szünet után 47 másodperccel egyenlítettek, a következő pihenőig két újabb gólt kaptak és 3:1-es vereséget szenvedtek. „Hihetetlenül jó csapatmunka volt, mindenki szívvel-lélekkel játszott. Az utolsó tíz percben mindenki belevetődött a lövésekbe, ha pedig ez nem sikerült, a kapusunk hárított. Nem tudnék ennél büszkébb lenni a csapatra” – nyilatkozta a németek Buffalóban edződő játékosa, John-Jason Peterka.

A végső esélyesek között emlegetett svédek is gyorsan hátrányba kerültek Lettország ellen, és bár nekik is összejött az egyenlítés, az utolsó harmadban két gólt kapva szintén 3:1-es vereséggel zártak a társházigazdák ellen. „Remek ilyen közönség előtt játszani, ennél szebbet a hokiban, de a civil életben sem éltem még át. Bár voltak a meccsnek szakaszai, amikor beszorítottak minket, túléltük a nyomást. Mindig mindent beleadunk” – idézte a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) weboldala a lettek védőjét, Karlis Cukstet.

„Szerettük volna, ha tovább tart számunkra a világbajnokság. Tudtuk, hogy ez egy nehéz meccs lesz, és nem is játszottunk rosszul, de nem tudtunk gólt lőni. Ők kihasználták a helyzeteiket, mi nem” – értékelt a svédek egyetlen gólját szerző Timothy Liljegren. A lettek ellenfele a szombaton 13.20-kor kezdődő, már Tamperében rendezendő elődöntőben az a Kanada lesz, amely a vártnál magabiztosabban, 4:1-re győzte le a torna másik házigazdáját, Finnországot. A vb-címvédőnek a hazai közönség sem tudott segíteni, már az első harmadban hátrányba került és csak 3 perccel a vége előtt, 3:0-nál, amikor már szinte síri csendben ücsörögtek a finn szurkolók, tudott először gólt lőni. „Nagyon jól játszottunk, csapatként folyamatosan jobbak vagyunk. Kiegyenlített meccset vártunk Finnország ellen, a harmadik gól után estek le a terhek a vállunkról. A harmadik harmadban játszottunk a legjobban, a fiúk nagyon jól kezelték a korongot. Nagyon várjuk az elődöntőt” – mondta Samuel Montembeault, a kanadai válogatott kapusa, aki 28 lövésből 27-et hárított csütörtökön.

„Az előző év már mögöttünk van, most teljesen más érzéseink vannak. Nyerni akartunk, de ez nem a mi napunk volt, a kanadaiak hatékonyak voltak és a kapusuk is jól védett, megérdemelten nyertek” – foglalta össze röviden a vereséget a finn Sakari Manninen, aki 2022-ben a vb mellett az olimpiát is megnyerte a válogatottal.

A csoportját megnyerő Egyesült Államok a gyengélkedő csehek ellen a meccset végig kontrollálva nyert 3:0-ra. „Valóban nagyon jól, igazi csapatként teljesítünk. Gyorsan és az erősségeinkre építve hokizunk” – nevezte meg a siker kulcsát az USA kapusa, Casey DeSmith, aki szombaton 17.20-tól a németek ellen vezeti csatába csapatát.

Program

A hoki-vb hátralévő mérkőzései

VB, elődöntők, Tampere – szombat, 13.20: Kanada–Lettország; 17.20: USA–Németország.

Vasárnap, 14.20: bronzmeccs. 19.20: döntő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?