Éremtermés küszöbén

Pozsony/Dunacsún. Péntektől vasárnapig a főváros közelében fekvő dunacsúni vízi szlalom-stadionban randevúzik Európa a sportág negyedik kontinensviadalán. Tegnapig 14 ország verseny-zői érkeztek meg, összesen 26 szövetség jelezte indulását, ami rekordrészvételt ígér.

Először rendeznek versenyeket a 23 éven aluli korosztály számára, így a vízi szlalom nagyhatalmai közé tartozó Szlovákia méltán reménykedik abban, hogy képviselői legalább megismétlik a két évvel ezelőtti mezzanói éremtermést. Az olaszországi pályán a szlovákok három arany- és egy ezüstérmet gyűjtöttek. Most a fiatalabb korosztály képviselőivel együtt ennek túlszárnyalására készülnek. Peter Nagy, a válogatott vezetőedzője bizakodva néz a versenyek elé: „Múlt héten a legjobbak a franciaországi vb-pályán gyakoroltak. Bourg St. Maurice-ből hazatérve semmilyen rendellenesség nem ütötte fel a fejét. A fiatalok otthon készültek. Versenyzőink a legjobban ismerik a pályát, bíznak a sikerben, s mindegyik kategóriában éremre törnek.” A legnagyobb elvárások a szlovák sikerszámokban lesznek. Kenu kettesben az olimpiai bajnok Hochschorner fivérek, valamint Kubáň és Olejník egysége tartozik a legnagyobb esélyesek közé. Kenu egyesben Atlanta ötkarikás bajnoka, Michal Martikán (nincs még Eb-címe) újabb nagy csatát vívhat honfitársával, Juraj Minčíkkel, és persze a többi kiválósággal. Mert a jelentkezések alapján valamennyi szám sydneyi aranyérmese rajthoz áll. Szlovák éremreményeket tartogat a női kajak egyesek versenye is, ugyanis Elena Kaliská és Gabriela Stacherová a világ abszolút élmezőnyébe tartozik. És akkor még nem említettük a 23 éven aluliakat, vagyis a közvetlen utánpótlást, amelyben számos tehetség éppen a hétvégén igazolhatja töretlen fejlődését, s könnyen a dobogón végezhet.

Tavasszal nyitották meg a stadion egyes számú pályáját, amely az Eb versenyeinek lesz a színhelye. Peter Horster, a sportág világszövetségének elnöke, a kontinensbajnokság német versenyigazgatója fantasztikusnak minősítette a versenyzési lehetőségeket. „Mindenki csak irigyelheti, hogy milyen remek körülményeket teremtettek Dunacsúnban. Edzésre, versenyzésre egyaránt alkalmas a pálya, sokoldalúsága lenyűgöző.”

Legfontosabb tudnivalók az Eb-ről: pénteken és szombaton a selejtezők lesznek műsoron, vasárnap délelőtt az elődöntők, délután pedig a döntők következnek. Naponta délelőtt 9, délután 15 órakor kezdődnek a versenyek, csupán a vasárnapi finálék kezdete 14 óra. Megerősített buszjáratok viszik az érdeklődőket a stadionba: a pozsonyi Új híd alól a 199-es autóbusz, Dunacsúnból pedig ingyenes ingajáratok közlekednek a versenyek színhelyére. A belépő ingyenes. Szép idő esetén több ezer néző látogathat ki az Európa-bajnokságra, hogy világversenyen először nézzék meg az ország olimpiai bajnokait adó sportág legjobbjait. Éremgyűjtésre készülnek a hazai versenyzők.

Dzurinda is megpróbálja...

Mikuláš Dzurinda szlovák kormányfő az Eb fővédnöke. Ján Dojčan, a szervező bizottság titkára elárulta, hogy szombaton délután a szlovák miniszterelnök is meglátogatja a versenyeket. A sportbarát politikus nem csak nézelődni akar, Wolfgang Schüssel osztrák kancellár jelenlétében gumicsónakon (rafting) leereszkedik a II-es számú pályán, amelyet az Eb alatt kipróbálhatnak a vízi kalandra vágyó nézők is. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?