Emiliano Sala – eltűntnek nyilvánítva

Emiliano Sala

Január 21-én, hétfőn újabb felfoghatatlan tragédia rázta meg a futballvilágot: az angol élvonalban szereplő Cardiff City frissen szerződtetett csatárát, a 28 éves Emiliano Salát szállító repülőgép útban Franciaországból eltűnt a La Manche csatorna felett. Egy hétig hiába keresték, nyomát sem lelték, így a gép feltételezhetően valahol a tengerbe zuhant, és a fedélzeten tartózkodók mind életüket vesztették.

Emiliano Raúl Sala Taffarelről eddig elsősorban a francia futball rajongói hallhattak, hiszen az 1990. október 31-én az argentin Cululu városában született labdarúgó sohasem szerepelt korosztályos vagy felnőttválogatottban, és igazából a Nantes csapatában sem volt túlzottan szem előtt. 

Az argentin La Nacion az eltűnése után jelentette meg a róla szóló utolsó riportot. A lap azt írta, első edzői szerint nem volt technikás játékos, de kitűnt az erejével, a sebességével és a kitartásával. „Amikor jó szándékkal kijavítottam, akkor lehajtotta a fejét, lebiggyesztette az ajkát és rosszkedvűvé vált, de elszántan nézett maga elé” – nyilatkozta Diego Solís, aki még első klubjánál (ahol négyévesen kezdett el futballozni), a Club San Martín de Progresónál foglalkozott vele.

20 évesen Bordeaux-ba szerződött

Gyermekkora óta az Independientéért rajongott, de sohasem jutott el addig, hogy felhívta volna magára a klub figyelmét. Nem is lett volna könnyű dolguk, hiszen 2005-ben a portugál Proyecto Crecer akadémia szerződtette, és miután a klub a spanyol Mallorcával, illetve a francia Girondins Bordeaux-val állt kapcsolatban, a játékosmegfigyelők hamar kiszúrták. 

Addigra már volt egy balul elsült légiós próbálkozása, 2009-ben egy portugál alsóbb osztályú klub, a Crato szerződtette, amelynek színeiben egy tétmérkőzésen két gólt szerzett, majd arra hivatkozva, hogy a barátnője valami bajba került otthon, egyszerűen lelépett. 

2010-ben aztán a Bordeaux akadémiája már szimpatikusabb volt számára, és ugyan nehezményezte, hogy nem veszik figyelembe az első csapatnál – emiatt az ügynöke több olasz klubnál is bepróbálkozott –, végül 2012. február 8-án mégis a bordeaux-i első csapatban mutatkozott be egy Lyon elleni Francia Kupa-mérkőzésen. 

Azonban nem tudta megvetni a lábát a legjobbak között, így a klub vezetése szerette volna kölcsönadni egy spanyol klubnak, erre viszont Sala nem volt hajlandó. Mindenáron Franciaországban akart maradni, így inkább a harmadosztályú US Orléans-t választotta. A 2012–2013-as szezonban 37 mérkőzésen 19 gólt szerzett, edzője, Oliver Frapolli szerint nem is volt kérdés, hogy toronymagasan ő volt a legjobb játékosa akkoriban.

Ez még mindig kevés volt a Ligue 1-hez, így 2013–2014-ben a másodosztályú Niort következett, ahol 18 gólig jutott, ezzel új klubcsúcsot állított fel. Két év távollét után a Bordeaux akkori edzője, Willy Sagnol adott neki félévnyi lehetőséget, 11 bajnokin egy gólt szerzett, majd januártól már a Caen mezében lépett pályára, és 13 bajnokin ötször volt eredményes.

Érdekes

Vizsgálják a szükséges engedélyeket

Brit sajtóértesülések szerint a hatóságok vizsgálatot indítanak, hogy kiderítsék, vajon a hétfő este a Cardiff klubrekordot jelentő új igazolásával, Emiliano Salával és a pilótával, Dave Ibbottsonnal a fedélzetén a radarról eltűnt kisgép, illetve maga a pilóta rendelkezett-e a repüléshez szükséges összes engedéllyel.

A 60 éves pilóta, Ibbottson a nyilvántartás szerint magánpilóta-engedéllyel repült, s volt érvényes orvosi alkalmasságija is, miután legutóbb novemberben esett át a kötelező ellenőrzésen.

Ugyanakkor éppen ez, vagyis a magánengedély okozhat gondot. Ibbottson nem szállíthatott volna utast ezzel a géppel, miután azt a Brit Civil Légügyi Hatóság szerint az Egyesült Államokban regisztrálták, így az ottani törvények vonatkoznak rá, amelyek értelmében a magánpilóták nem szállíthatnak kereskedelmi célból utasokat.

Szigetországi lapértesülések szerint Ibbottson az utolsó pillanatban kapta a megbízást, hogy Salát Nantes-ból Cardiffba vigye a géppel, s egyik utolsó Facebook-bejegyzésében azt írta: „egy kicsit be vagyok rozsdásodva”.

A BBC Radio Wales „Jó reggelt, Wales” című műsorának nyilatkozó légügyi szakértő, Alastair Rosenchein szerint már azt is vizsgálni kellene, hogy egyáltalán miért kaphat repülési engedélyt egy kicsi, egymotoros gép a csatorna fölötti útvonalra, utassal a fedélzetén, télen, az éjszakai sötétben.

„Ez az igazi probléma, hiszen ez egy rendkívül rossz kombináció” – jelentette ki Rosenchein.

A család nem adja fel

A hatóságok ugyan befejezték a repülőgép keresését, a család azonban nem adná fel. Az interneten, a Gofundme.com oldalon egy nonprofit szervezet gyűjtést indított, és egy nap alatt majdnem 300 ezer euró összejött. A pénzt a kutatás meghosszabbítására, illetve a család támogatására szeretnék felhasználni. A 300 ezer eurós célt bő egy nap alatt sikerült is elérni, a célra rengeteg játékos is adományozott, köztük volt a 30 ezer eurót adó Kylian Mbappé, a 25 ezer eurós adománnyal jelentkező Adrien Rabiot, a 10 ezer eurót adományozó Dimitri Payet, de többek között Lucas Ocampos, Geoffrey Kondogbia, Ilkay Gündogan, sőt, Sala korábbi edzője, Vahid Halihodzic is beszállt a gyűjtésbe.

A pénzből Sala családja két hajót bérel majd a kutatás folytatására, hogy megtalálják a játékost, illetve a repülő pilótáját, David Ibbotsont.

Megvalósulatlan álmok

A már említett La Nacion-cikkben Emiliano Sala mesélt az álmairól és vágyairól is.

„28 éves múltam, és még van egy adósságom: szeretnék Argentínában is futballozni. Húszévesen jöttem Franciaországba, és nem élvezhettem azt a szenvedélyt, amellyel otthon fociznak. De talán holnap majd jön egy lehetőség” – mondta.

Amikor egy-egy argentin játékos feltűnik valamelyik topligában, a válogatott szövetségi kapitánya rendszerint figyelemmel kíséri a teljesítményét. Sala esetében ez nem történt meg, amit ő nagyon fájlalt. Pályafutása csúcsán, élete addigi formájában senki sem figyelt fel rá. Amikor megkérdezték, hogy egy nap csatlakozna-e a nemzeti csapathoz, azt mondta: „Valódi álom lenne, de tisztában vagyok azon játékosok minőségével és mennyiségével, akik a posztomon játszanak.”

Sala az argentin mellett olasz állampolgársággal is rendelkezett, ezért azt sem zárta ki, hogy Franciaország vagy Olaszország színeiben szerepeljen. „Argentínával szeretnék játszani, de ha nem sikerülne, akkor más lehetőségeken is elgondolkodnék. Ha egyszer valamelyik válogatott meghív, át fogom értékelni a helyzetet.”

Mit tudunk a repülőről?

Sala egymotoros, a pilótán kívül öt utas szállítására alkalmas Piper PA–46 Malibu típusú repülőn utazott. 

A gépet David Ibbotson, egy 60 éves, nagyon tapasztalt pilóta vezette. Sem neki, sem a gépnek nincs köze sem a Cardiff Cityhez vagy a Nantes-hoz, a csapatokat semmilyen formában nem vonták be az út megtervezésébe – jelentette ki a Cardiff részéről Mehmet Dalman klubelnök.

Az Aviation Safety Network megjegyzi, hogy 1984 és 2019 között összesen 220 ember halt meg Piper PA–46 Malibu egymotoros kisgépekkel történt balesetben (Sala esetét nem számolva). A tragédia okai természetesen változóak, technikai meghibásodás mellett többször okoztak végzetes balesetet a rossz időjárási viszonyok és a pilóták egyéni hibái is.

Sala egyébként már korábban is igénybe vette ugyanezt a repülőt, és semmilyen probléma nem merült fel.

A Piper PA–46 Malibu egy amerikai, egymotoros könnyű utasszállítórepülőgép-család, amelyet a floridai Vero Beachben működő Piper Aircraft gyárt 1979-től. Kezdetben dugattyús motorral szerelték fel, majd az 1990-es évek második felében jelent meg a légcsavaros gázturbinával ellátott változata. A gép ára pontos típustól és felszereltségtől függően 917 ezer dollártól 2,9 millió dollárig terjed.

16-szorosra nőtt az ára

2015-ben unta meg a vándoréletet, a Nantes egymillió eurós ajánlattal kopogtatott érte, ő pedig öt évre aláírt új klubjához. Első szezonjában még csak hat találatig jutott, de aztán 2016–2017-ben és 2017–2018-ban egyaránt 12 góllal zárt, a jelenleg is tartó idényben pedig mindössze 19 mérkőzésen szerzett ugyanennyit. 

Ezen időszak alatt visszautasította a Wolverhampton Wanderers, a Galatasaray, illetve egy meg nem nevezett kínai élvonalbeli klub ajánlatát is, a Cardiff City azonban klubrekordot jelentő 16 millió eurót kínált érte, ő pedig három és fél évre elkötelezte magát. Miután átesett az ilyenkor szokásos kötelező orvosi vizsgálaton, január 19-én visszautazott Nantes-ba, hogy elköszönjön barátaitól és csapattársaitól. A Cardiff City tulajdonosa felajánlotta neki, hogy a klub fizeti a visszaútját egy kereskedelmi repülőgépen, de a csatár inkább egy magángépet választott – úgy tudni, egy skót játékosügynök segítette hozzá.

A búcsú után január 21-én, hétfőn repült vissza a szigetországba, hogy a másnapi, keddi edzésen már ott lehessen a walesi klubban. A gépnek helyi idő szerint este kilenc óra előtt kellett volna leszállnia Walesben, ám nyolc óra körül a gép váratlanul eltűnt a radarról valahol a La Manche csatorna felett, nem messze a Guernsey-szigettől.

Az utolsó üzenet: „Kezdek félni!”

Hogy mi történhetett a géppel, nem tudni, a guernseyi rendőrség közlése szerint 1500 méteres magasságban szállt, amikor belépési engedélyt kért és kapott. Aztán lejjebb ereszkedett 700 méterre, amikor eltűnt a radarról a Casquets világítótorony közelében, 13 kilométerre a közeli kisebb szigettől, Alderney-től. A francia és a brit hatóságok nagy erőkkel kezdték keresni a gépet, és ugyan az első jelentések között az szerepelt, hogy vízben úszó tárgyakat találtak, végül kiderült, azok nem az eltűnt géphez tartoztak.

Kedd este az argentin Olé sportnapilap írt először Sala üzeneteiről, amelyeket útközben barátjának és korábbi bordeaux-i klubtársának, a jelenleg a spanyol Leganésben futballozó Diego Rolánnak írt.

„Nagyon fáradt vagyok. Nantes-ban voltam, el kellett intéznem mindent, ezt is meg kellett csinálnom, meg azt is. Most már repülőn vagyok, amelyik úgy néz ki, mintha szét akarna esni. Megyek Cardiffba, tiszta őrület, holnap már edzésünk lesz az új csapatommal. Ha nem hallasz rólam másfél órán belül, nem tudom, küldjetek valakit, hogy megtaláljon. Kezdek félni” – írta az Olé szerint.

Érdekes

Hetven év repülőgép-szerencsétlenségei

Az elmúlt hetven évben több futballcsapat és klubtulajdonos szenvedett légi balesetet.

Az egyik leghíresebb eset 1949. május 4-én történt, amikor a Torino labdarúgócsapatát szállító repülőgép a város közelében található Superga-hegyi bazilikának ütközött.

A katasztrófában a repülőgép összes utasa – 18 játékos és öt klubvezető – az életét vesztette.

1. 1958. február 6-án a Manchester United Belgrádból tartott hazafelé egy BEK-találkozóról, amikor a müncheni tankolást követően harmadszorra sem tudott felszállni, kiszaladt a kifutópályáról, és közel 200 km/órás sebességgel egy épületnek csapódott. A tragédiában nyolc játékos és tizenöt, a csapattal utazó személy halt meg.

2. 1960. július 16-án Koppenhágában az olimpiai válogatóra utazó dán labdarúgók közül nyolcan meghaltak, amikor gépük a tengerbe csapódott. 

3. 1961. április 3-án a chilei Green Cross nyolc játékosa halt meg, amikor repülőgépük valószínűleg a túlzott jegesedés okozta műszaki hiba miatt lezuhant az Andokban.

4. 1969. szeptember 26-án egy Santa Cruzból La Pazba tartó gép, fedélzetén a bolíviai The Strongest csapatával, Vilocónál szenvedett halálos légi balesetet.

19 játékos és a teljes stáb életét veszítette.

5. 1979. augusztus 11-én a Pahtakor Taskent csapatát szállító gép a levegőben összeütközött egy másik TU 134-esssel. 178-an meghaltak, köztük a klub 17 futballistája.

6. 1987. december 8-án a perui Alianza Limát szállító gép a Csendes-óceán felett szenvedett balesetet, az edző mellett tizenhat játékos is meghalt.

7. 1989. június 7-én Paramaribónál szenvedett súlyos balesetet a suriname-i válogatott gépe: a 176 halálos áldozat között tizenhárom futballista volt.

8. 1993. április 28-án a zambiai válogatott gépe zuhant Gabon partjai közelében az Atlanti-óceánba. 

9. 1996. október 22-én a cheshire-i Middlewich közelében helikopter-balesetben meghalt Matthew Harding, a Chelsea alelnöke.

10. 2016. november 28-án a Copa Sudamericana döntőjére tartó brazil Chapecoense csapatát is szállító gép a kolumbiai Medellín közelében lezuhant. 

A gépen utazó 81 emberből csak hatan élték túl a katasztrófát, köztük három játékos.

11. 2018. október 27-én a Leicester City tulajdonosa, Vichai Srivaddhanaprabha, a pilóta és három másik utas meghalt, amikor helikopterük a földbe csapódott a King Power Stadion parkolójában és kigyulladt.

Két klubja is gyászolja

A brit The Times szerdán azt írta, egy skót játékosügynöké volt a repülőgép, de a hírbe hozott Willie McKay néhány nap hallgatás után szombaton úgy nyilatkozott, ő csupán a szervezésben segített. „Ahogy a közelmúltban mindig, ezúttal is David Henderson segítségét kértük, abba viszont semmi beleszólásunk nem volt, hogy milyen gépet és pilótát kapunk” – mondta a BBC-nek.

A hét közepén a hatóságok még négy forgatókönyvet is el tudtak képzelni: 1. a gép a vízbe zuhant, de a fedélzeten lévő mentőcsónakkal sikerült megmenekülnie a pilótának és Salának, 2. a gép szerencsésen leszállt, de nem tud kapcsolatba kerülni senkivel, 3. a gép lezuhant, de egy hajó/csónak felvette a túlélőket, 4. a gép lezuhant, a két utas vízbe került. 

A hét második felére, január 24-én, csütörtökön a hatóságok azonban hivatalosan is bejelentették, hogy befejezték a kisrepülőgép keresését. Salát hivatalosan eltűntnek nyilvánították, két klubja, a Nantes és a Cardiff is gyászolja.

Pincési László

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?