Először győztes a Chelsea

<p>A Chelsea nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2011/2012-es sorozatát azzal, hogy a müncheni döntőben 1-1-es rendes játékidőt, illetve hosszabbítást követően tizenegyesekkel 4-3-ra legyőzte szombaton a Bayern Münchent.</p>

Története során a Chelsea először hódította el a legrangosabb európai trófeát.

BL-döntő:

Chelsea (angol)-Bayern München (német) 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) - 11-esekkel: 4-3

München, Allianz Aréna, 62 500 néző, v.: Pedro Proenca (portugál)

gólszerzők: Drogba (88.), illetve Müller (83.)

sárga lap: Cole (81.), David Luiz (86.), Drogba (93.), Torres (120.), illetve Schweinsteiger (2.)

Chelsea:

Petr Cech - Jose Bosingwa, David Luiz, Gary Cahill, Ashley Cole - Frank Lampard, John Obi Mikel, Ryan Bertrand (Florent Malouda, 73.) - Salomon Kalou (Fernando Torres, 84.), Juan Mata - Didier Drogba

Bayern München:

Manuel Neuer - Philipp Lahm, Jerome Boateng, Anatolij Timoscsuk, Diego Contento - Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos - Franck Ribery (Ivica Olic, 97.), Arjen Robben, Thomas Müller (Daniel van Buyten, 86.) - Mario Gomez

II. félidő:

83. perc: Kroos bal oldali beadását követően a hosszú oldalon érkező Müller az ötösről a földre fejelte a labdát, amely a felső lécre, majd onnan a hálóba pattant (0-1).

88. perc: Mata jobb oldali szögleténél a rövid saroknál felugró Drogba a bal felső sarokba fejelt (1-1).

Hosszabbítás:

95. perc: Ribéry tört be a 16-oson belülre, Drogba hátulról akasztotta, Robben büntetőjét Cech hárította.

11-esek:

Lahm a kapu bal oldalába lőtt, Cech csak beleért a labdába (0-1).

Mata balra tartó lövését Neuer hárította.

Gomez laposan lőtt a bal alsó sarokba (0-2).

David Luiz felvarrta a labdát a bal felsőbe (1-2).

A kapus(!) Neuer a jobb alsóba lőtt (1-3).

Lampard a kapu közepébe bombázott (2-3).

Olic balra tartó lövését Cech kitornázta.

Cole a kapu bal oldalába lőtt, ezzel egyenlített (3-3).

Schweinsteiger a bal kapufára belsőzött.

Drogba higgadtan a kapu jobb oldalába lőtt, vége (3-4).

 

A Bayern irányította az összecsapást, több ízben el is jutott a Chelsea kapujáig, de Gomez, Ribéry és Robben is rendre rossz megoldást választott nagy helyzetben. Az angolok főként a kontrákra rendezkedtek be, ám nem igazán tudták Neuer kapust komoly feladat elé állítani.

A játék képe a fordulást követően sem változott: a müncheniek támadtak, a londoniak pedig időnként tíz emberrel védekeztek. Helyzetek akadtak, de igazi ziccere egyik gárdának sem volt. Ez így ment egészen a 83. percig, amikor Kroos beívelésénél Müller a kapufa segítségével a hálóba fejelt. Amikor azonban a bajor fővárosban már az ünneplésre készültek, jól érkezett egy szögletre Drogba, és hosszabbításra mentette a találkozót.

A hosszabbításban nagy lehetőséghez jutott a Bayern, ugyanis Drogba szabálytalankodott Ribéryvel szemben a 16-oson belül. A büntetőt azonban Robben Cechbe bombázta - ez lehetett volna a BL-döntők történetének első gólja a hosszabbításban. A Bayernnek még Gomez révén volt egy nagy helyzete a ráadásban, de ez is kimaradt, így jöhettek a büntetők.

 

A labdarúgó Bajnokok Ligája góllövőlistájának bő élcsoportja:

14 gólos:

Lionel Messi (FC Barcelona)

12 gólos:

Mario Gomez (Bayern München)

10 gólos:

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

7 gólos

Karim Benzema (Real Madrid)

6 gólos:

Didier Drogba (Chelsea)

5 gólos:

José Callejón (Real Madrid), Roberto Soldado (Valencia), Bafétimbi Gomis (Olympique Lyon)

 

Az eddig lejátszott labdarúgó BEK-, majd Bajnokok Ligája-finálékban a spanyol csapatok szerepeltek a legeredményesebben 13 diadallal.

Azzal, hogy a Chelsea szombaton a Bayern München legyőzésével elhódította a BL-serleget, az angolok összesítésben 12 elsőséggel beérték a második helyen álló olaszokat.

Spanyolországból a Real Madrid kilenc, az FC Barcelona négy sikerrel büszkélkedhet. Az olaszok közül az AC Milan hét, az Internazionale három, a Juventus pedig két alkalommal bizonyult a legjobbnak. Anglia képviseletében az FC Liverpool öt, a Manchester United három, a Nottingham Forest két, míg az Aston Villa és a Chelsea egy-egy győzelmet aratott.

A nemzetek rangsorában a negyedik helyen a németek a hollandokkal osztoznak hat-hat végső sikerrel. A Bayern München négyszer, a Hamburger SV és a Borussia Dortmund egyszer-egyszer diadalmaskodott, a németalföldieknél pedig az Ajax Amsterdam négy, a Feyenoord és a PSV Eindhoven egy-egy idényben volt a legjobb.

Portugália négy (Benfica és FC Porto 2-2), míg Franciaország (Olympique Marseille), Románia (Steaua Bucuresti), Jugoszlávia (Crvena zvezda) és Skócia (Celtic Glasgow) egy-egy győzelmet ünnepelhetett.

Magyar együttes soha nem jutott BEK-döntőbe. A Vasas (az elődöntőben: Real Madrid-Vasas 4-0, 0-2) az 1957/58-as, a Győri ETO (az elődöntőben: Benfica-Győr 4-0, 1-0) az 1964/65-ös, míg az Újpesti Dózsa (az elődöntőben: Bayern München-Újpest 1-1, 3-0) az 1973/74-es kiírásban került a legjobb négy közé.

A nemzetek örökranglistája a döntős szereplések alapján:

 

győzelem       vereség

Spanyolország  13             9

Olaszország    12            14

Anglia         12             7

Németország     6             9

Hollandia       6             2

Portugália      4             5

Franciaország   1             5

Jugoszlávia     1             1

Románia         1             1

Skócia          1             1

Belgium         -             1

Görögország     -             1

Svédország      -             1

 

Barack Obama amerikai elnök Angela Merkel német kancellárral és David Cameron brit miniszterelnökkel nézte végig szombaton Camp Davidben, a G8 országok csúcstalálkozójának helyszínén a BL-finálét eldöntő büntetőrúgások televíziós közvetítését.

A német és a brit vezető már előre jelezte, hogy meg akarja nézni a Bayern München és a Chelsea összecsapását, és a mérkőzés idején hiányozni fog a tanácskozásról.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes szerint Obama meg nem nevezett más vezetők társaságában a Camp David-i elnöki pihenőhely főépületében csatlakozott Merkelhez és Cameronhoz. Korábbi tájékoztatás szerint a két vezető a vetítőteremben készült a meccs megtekintésére, de szurkolói szenvedélyük kielégítéséhez nem lett volna szükség másra, mint egy kábelhálózatra kötött tévékészülékre, mert az összecsapást az amerikai közönségnek a Fox sportcsatornája is élőben közvetítette.

Az amerikai forrás szerint a vezetők kifejezték együttérzésüket Merkelnek, amikor ő lehangolt lett a német csapat veresége miatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?