Elment Diósförgepatony újkori lámpása

Németh Ödön

Napokkal ezelőtt még kedvenc kerékpárjára pattant, elhajtott Dunaszerdahelyre, úszott egyet, és visszafordult. Nyugdíjasként évtizedekig ezt tette, hetente legalább kétszer. Korát meghazudtoló módon tartotta magát.

Németh Ödönt edzett emberként érte a halál, 2023. november 28-án lett volna 89 éves. Elment Diósförgepatony újkori lámpása, akinek a falusi típusú tanítók voltak a példaképei. Pedagógusi adottságai, képességei a sportéletben is szárnyakat adtak neki.

Nyolcvanévesen ismertem meg. Leültünk beszélgetni, és elmesélte az addigi életét. Jólesett neki, hogy kitárulkozhatott, nekem meg az, hogy végighallgathattam, ha már nem lehettem tanítványa se az iskolában, se a sportpályán. Mert lett volna mit megtanulnom tőle.

Ha visszatekintek a közel százéves időszakra, szinte pillanatnyinak tűnik az egész. Nem is tudom feldolgozni magamban, csupa jót mondhatok, csak az a baj, hogy rettentő gyorsan eltelt” – cseng a fülemben megállapítása. Átélt mindent, ami belefér egy csallóközi pedagógus örömteli és keserves mindennapjaiba. Állandóan több fronton volt jelen: tanított, nevelt, edzéseket vezetett, színjátszott… Állította, minden sportembernek pedagógusnak kell lennie, elválaszthatatlan a kettő egymástól. Kell tudni beszélni a gyerekek nyelvén, van, mikor szigorral, követelményekkel, máskor pedig dicsérettel, tette hozzá. S nála mindig kéznél volt vagy az egyik vagy a másik.

A lakszakállasi fiatalember pedagógusként Diósförgepatonyban eresztett gyökeret, alapított családot. Megszállottja volt a sportnak, a lányokat a kézilabda, a fiúkat a foci világába vezette be, de az atlétikát is forszírozta. Még a szocializmus kellős közepén, 1985-ban és 1987-ben olyan sikert ért el diákjaival, melyre egész Csehszlovákiában felfigyeltek: megnyerték az iskolák és az osztályok közötti országos rátermettségi versenyt, ami sajátos ötpróbából állt. Főleg rúdmászásban és futásban taroltak a patonyiak, de a többi számban is jócskán kitűntek. Egyszeriben keresni kezdték a csallóközi falut a térképen.

Németh Ödön sokoldalú életet élt, mindig maximalista volt. Szabadidejének legnagyobb részét a sportnak, a nevelésnek szentelte. Érdemei elismerésképpen 2018-ben életműdíjat kapott a dunaszerdahelyi Diákolimpián. Példaként mutatták be a sportoló diákoknak.

Nyugodjon békében!

Németh ödön temetése 2023. november 21-én, kedden lesz 14 órakor a diósförgepatonyi temetőben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?