Elhunyt Šuranová Kucman Éva

<p>Szilveszter napján, 70 éves korában Šuranová Kucman Éva egykori atléta, aki távolugrásban bronzérmes lett az 1972-es olimpián.&nbsp;</p>

1946. április 24-én született Ózdon, egyéves volt, amikor a szülei Nagyabonyba költöztek. Dunaszerdahelyen kezdett atletizálni, nyolcszor nyert csehszlovák bajnokságot távolugrásban, egyszer 110 méter gáton és 100 méteren is országos bajnok lett. Távolugróként két olimpián vett részt, az 1972-es müncheni játékokon 667 centiméteres ugrással, új csehszlovák rekorddal bronzérmes lett, ezzel ő lett az első szlovákiai női sportoló, aki egyéni számban érmet szerzett az olimpián. Négy évvel később Montrealban is ott volt, ám érvényes kísérlet nélkül végzett.

Lapunknak adott interjújában így emlékezett olimpiai szerepléseire: „Máig nem békéltem meg a bronzéremmel, mert többre vágytam. Utána már lefelé ment a pályafutásom. A két évvel későbbi Eb-n is csak ezüstérmes lettem, akkor mondjuk a saját hibámból úszott el a győzelem. Sosem figyeltem igazán arra, mit mutat az edzőm a lelátóról, hogyan fussak neki, de akkor hallgattam rá, fél lépéssel megváltoztattam a nekifutást, és pont ugyanannyival be is léptem. Nem szeretném szegényt mindig szidni, de hát így volt. Az 1976-os montreali játékokra sérülten utaztam, és minden nap ellenőriztek, nehogy az orvosom, aki szintén a delegáció tagja volt, beszúrjon valamit nekem… Így hát sérülten nem is volt érvényes kísérletem.”

2014-ben a Sportújságírók Klubja a Sportlegenda címet adományozta neki, a gálaesten a közönség állótapssal ünnepelte. Néhány hónapja már komoly egészségi problémákkal küzdött, szervezete 2016 utolsó napján adta fel a harcot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?