Elhibázta a lépést a kötéltáncos

Eperjes. Szlovákia férfi teniszválogatottja az Eperjesen rendezett hétvégi osztályozón sima vereséget szenvedett Romániától, így 5 év elteltével búcsúzni kényszerül a nem hivatalos csapat-világbajnokságnak számító kupasorozat abszolút élmezőnyétől, a Világcsoporttól.

Dominik Hrbatý szerezte a szlovák válogatott egyetlen pontját a Románia elleni Davis Kupa-találkozóTASR-felvételHarmadszorra elmaradt a szerencsés megmenekülés: 1998-ban Argentínában, tavaly pedig Eperjesen Chile ellen nagy csatában megmenekültek Miloš Mečíř védencei, és az osztályozón kiharcolták a Davis Kupa Világcsoportjában való bent maradást. Most viszont, ugyancsak Eperjesen, a kedvezőtlen előjelekkel indult Románia elleni párharc már kudarccal végződött; a 4:1-es vereséget követően Szlovákia férfi teniszezői jövőre az euro-afrikai zóna I. csoportjából próbálnak ismét felkerülni az elitmezőnybe.

Vajon milyen tényezőkre vezethetők vissza a kudarc okai? Először is tudatosítani kell, hogy a hazai fehér sport képviselői számára a Világcsoportban való puszta bent maradás lehetőségeik csúcsát jelenti. Márpedig nem lehet tartósan kötéltáncot folytatni anélkül, hogy egyszer-egyszer az osztályozókon a Mečíř-csapat ne vétené el a lépést és ne esne le, pontosabban ki. A másik negatív tényező, hogy az elmúlt 9 évben gyakorlatilag csupán három teniszezőre épült a férfi válogatott: a maholnap 29 éves, ingadozó teljesítményű Karol Kučerára, a kupatalálkozókon mindig a tudása legjavát nyújtó Dominik Hrbatýra, végezetül a tartósan leszálló ágban levő Ján Krošlákra. Ebből következik, ha Kučera gyengélkedik, akkor Hrbatý egymaga képtelen hozni a győzelmet, ráadásul az említett két játékoson kívül nincs igazán megfelelő „beugró” ember, aki helyettesíteni tudná bármelyiket. Végezetül a harmadik fékező tényezőnek a páros számít: a Davis Kupában a mérleg nyelveként elkönyvelt páros tartósan a hazai válogatott Achilles-sarka, s ez Románia ellen is megmutatkozott. Az Andrei Pavel, Gabriel Trifu duó például az utóbbi 8 találkozójából 6-ot megnyert, míg a Hrbatý, Karol Beck kettős eddig mindössze egy alkalommal játszott együtt, akkor is kikapott.

Utólag elmondható, a Chile elleni tavalyi párharc óta Hrbatýra módfelett neheztelő Kučera még mindig nem tudta félretenni sérelmeit. A hétvégi összecsapástól sokáig ódzkodó teniszező végül a szövetségi kapitány rendelkezésére állt, azonban nem alakított nagyot, és zsinórban harmadik DK-találkozóját veszítette el (Kafelnyikov, Rios és pénteken Pavel ellen). Románia az Ilie Nastase és Ion Tiriac nevével fémjelzett korszakban, 1969 és 1972 között háromszor is kupadöntőt játszott; Nastaseáék kései utódai, Adrian Voinea és Andrei Pavel szintén kemény ellenfelek voltak, különösen a 3 rangos tornát megnyerő Pavel, aki Eperjesen egyik találkozóján sem lelt legyőzőre. Szlovákia tehát 1997 után először jövőre ismét az euro-afrikai zóna I. csoportjában szerepel, melyben október 3-án Londonban ejtik meg a sorsolást. Az immár elkerülhetetlen csapatépítés terhét cipelő Miloš Mečíř játékosai például Marokkó, Finnország, Olaszország vagy Zimbabwe válogatottjával vehetik fel 2003-ban a harcot a Világcsoportba történő bejutásért.

A hétvégén játszották a Davis Kupa elődöntőit. Párizsban a hazai franciák legjobbjaikat sorakoztatták fel, míg a vendég Egyesült Államok nélkülözte két ászát, Andre Agassit és Pete Samprast. Grosjeanék így is csak nagy csatában 3:2-re tudtak diadalmaskodni, és immár 15. alkalommal léphetnek a döntőbe. A másik ágon Moszkvában a két orosz sztár, Marat Szafin, Jevgenyij Kafelnyikov csak nehezen gyűrte le az argentin válogatottat, olyannyira, hogy a szombati párosban 381 percen át viaskodtak a dél-amerikai duóval, ami a Davis Kupa eddigi 90 felvonása során a második leghosszabb összecsapásnak számít. November 29. és december 1. között a párizsi Bercy stadionban tehát Franciaország–Oroszország döntőre kerül sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?