Életben marad a siófoki futball

Siófok. A Dunaferr összeomlásával párhuzamosan a napokban Siófokról is riasztó hírek érkeztek az élvonalbeli labdarúgó együttes háza tájáról. A tulajdonos bejelentette, hogy a továbbiakban egyedül képtelen finanszírozni az egyesületet.

„A magyar futball nagyon kilátástalan helyzetbe kerülhet” Somogyi Tibor felvételeAz önkormányzat pedig csak az utánpótlás segítésére szavazott meg az eddigi tíz helyett húszmillió forintot. Ennek ellenére mégis életben marad és megkezdi a tavaszi idényt az NB I-es futballklub.

Sokan ezek után azt várták, hogy a játékosok tömegesen hagyják ott a klubot, sőt néhány hír már konkrét átigazolásokról is beszámolt, ám Csank János, az egykori szövetségi kapitány, a Siófok jelenlegi vezetőedzője az elmondta: a csapattal együtt úgy döntöttek, csökkentett költségvetés mellett is együtt maradnak és befejezik a bajnokságot.

Az elmúlt napokban akadt olyan fejlemény, ami bizakodásra adhat okot, a siófoki futballt illetően? – kezdtük faggatni Csankot.

Pénzügyi szempontból nincs változás, továbbra is nehéz helyzetben van a klub, morálisan azonban szerencsére szintén változatlan a helyzet. A csapat ugyanis úgy határozott, csökkentett költségvetés mellett is együtt marad és befejezi a bajnokságot. A sportág és saját érdekünkben is ezt tartottuk a legjobb döntésnek, azaz Siófokon továbbra is él a futball, sőt a törökországi edzőtáborba is elutazunk szombaton.

Mivel a sportág berkein belül remek szakembernek tartják, továbbá olyannak, aki nem adja olcsón a bőrét, adja magát a kérdés: korábbi edzői pályafutása alatt dolgozott-e már ilyen rossz pénzügyi körülmények között?

Hét éves váci tevékenységem során az utolsó évben már komoly problémák jelentkeztek, de ha visszagondolok, Egertől Békéscsabán át egészen mostanáig nyugodtan lehetett dolgozni. Persze kisebb-nagyobb gondok mindig felmerültek, de ez a magyar labdarúgás természetese velejárója.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben megáll ez a negatív folyamat a magyar fociban?

Igen, ám ehhez a ligának ki kell állnia a sportág mellett, mivel az utóbbi időben sokan magára hagyták. Pedig ez a mi futballunk, ezt kéne támogatnunk, ennyi önbecsülésünk legyen már. Továbbá illene a szakmai véleményekre is jobban odafigyelni, amit rendre lesöpörnek az asztalról az illetékesek.

Konkrétan milyen szakmai észrevételeket hagytak figyelmen kívül?

Ezt hosszadalmas lenne most felsorolni, de például az utánpótlás helyzetéről, a fiatalok versenyeztetéséről is évek óta csak „szavalatok“ hangzanak el, szerencsére a Bozsik-programmal ezen a téren is előreléphetünk, ám ha ezt is megbuktatják, a magyar futball nagyon kilátástalan helyzetbe kerülhet. Aztán a bajnokság létszámemelésénél is azt vágták a fejünkhöz, hogy ezzel csak munkahelyeket akarunk teremteni az edzőknek, miközben az ország több régiójában nincs NB I-es csapat. A Dunaferr példája nem csak intő jel, hanem egyszerűen tragédia is, amely után felmerül a kérdés, mire épül arrafelé az a szép stadion?

A hangjából kiszűrődő optimizmus a csapat döntésének köszönhető?

Egyértelműen. Nekem is erőt ad, hogy a játékosok ilyen egységesen a folytatás mellett döntöttek, noha tavasszal lényegesen kevesebb pénzt vihetnek haza győzelmek esetén is. A tulajdonos ugyan igyekszik hitelt szerezni a ligától, aminek mi is örülnénk, ám elsősorban erkölcsi kérdésnek tartjuk, hogy becsülettel végigjátsszuk a tavaszi idényt.

Az események indukálják az utolsó kérdést: a bennmaradás kiharcolása az alapcél?

Szó sincs róla. Mi mindig maximumra törekszünk, így szeretnénk az alapszakaszt követően a vonal fölött, azaz az első hatban végezni. Mindezt bravúrnak könyvelnénk el, igaz, ha nem rogyunk meg pénzügyileg, akkor is annak tartottuk volna

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?