Egy órába sűrített döntők?

Magyarország első számú sikerhordozó sportága, ugyanakkor Szlovákiában is sok örömet szerez rajongóinak a síkvízi kajak-kenu. Megújulásának lehetséges változatairól tanácskoztak a szakemberek a minap Budapesten.

Magyarország első számú sikerhordozó sportága, ugyanakkor Szlovákiában is sok örömet szerez rajongóinak a síkvízi kajak-kenu. Megújulásának lehetséges változatairól tanácskoztak a szakemberek a minap Budapesten. Pavel Blaho, a szlovák válogatott örökmozgó vezetőedzője is jelen volt a megbeszélésen, így első kézből értesülhettünk a reformtörekvésekről.

Valóban forradalmi változások elé néz a sportág?

Az elképzelések szintjén merültek fel az új törekvések, így a legelején járunk az esetleges módosításoknak. Egy napon át hosszú, tartalmas vita volt, majd másnap szűk szakmai csoportban folytatódott. Tény, hogy szükség van a változásokra. Amikor megszüntették a tízezer méteres távot és bevezették a kétszáz métert, többre számítottak, ez az elképzelés nem vált be. Lépni kellett a sportág jövőbeni sikeres olimpiai megmérettetése miatt is. Mert ugyan még nincs szó arról, hogy törölni akarnák valamelyik versenyszámunkat a műsorból, de a számok könyörtelenek, és arról árulkodnak, hogy amíg 1992-ben Barcelonában 350 síkvízi kajak-kenus indulhatott, jövőre Athénben már csak 246 helyet kaptunk az olimpián. Huszonhat versenyszámunk közül mindössze 12 van jelen a játékokon. Korábban is voltak reformtörekvések, de ennyire összehangolt lépésre most került sor először. Jómagam is támogatom a módosításokat.

Már az idén más változatban rendezik meg a Világ Kupát. Milyenben?

Három-négy európai verseny után az atlantai világbajnokság is beszámítódna a sorozatba, amely az amerikai földrészen meghívásos VK-döntővel zárulna. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy a legjobbak induljanak a viadalon.

Terítékre kerültek a versenyszámok is. Melyiket törölnék és mi jönne helyette?

Úgy néz ki, hogy a jelenlegi összetétel bővülne, mégpedig a 4x200 méteres váltóval.

Az is felvetődött, hogy naponta a döntők egy óránál ne tartsanak tovább. Hogyan lehet egy-egy délelőtti vagy délutáni műsort egy órába sűríteni?

Megvalósítható. Eddig nagyjából három órát tartott a döntők sorozata, mindennel együtt. A javaslat szerint egymást követnék a versenyszámok fináléi, eredményhirdetés nélkül, úgy beleférnénk a hatvan percbe, s közben a tévétársaságok kívánsága is teljesülne.

Már idén megvalósulhat a VK-sorozat megreformálása, de mikortól lehetséges a vb-n vagy az olimpián újítani?

A forgatókönyv adott: a VK-n kipróbáljuk az újdonságokat, s ha minden keresztül megy a nemzetközi szövetség gépezetén, akkor a változások legkorábban a 2006-os vb-n léphetnek érvénybe, majd ehhez viszonyítva a 2012-es olimpián, amelynek helyszínét még nem is ismerjük. Időnk tehát van a kísérletezésre. Most az a lényeg, hogy elindult egy reformtörekvés, amely felkészítheti sportágunkat a következő évtized(ek) kihívásaira. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?