Dupla kihívást jelentett az Olimpiai Park az építészeknek

London |

<p>Sajátos kihívást jelentetett az építészeknek az ötkarikás központnak számító Olimpiai Park kialakítása, amelyben nemcsak sportlétesítményeket, hanem lakó- és irodaépületeket, valamint új közlekedési vonalakat is kellett létesíteniük olyan szempontok szerint, hogy azok a jövőben is hasznosíthatók legyenek.</p>

 

Philip Johnson vezető építész kifejtette, hogy a parkot nemcsak az olimpiai játékokra hozták létre, hanem az elkövetkező évtizedekre. Ezért fontos, hogy illeszkedjen a városképbe, szerves részévé váljon a brit fővárosnak. Éppen ez volt a fő kihívás az építészek előtt, vagyis az, hogyan alakítsák át az elhagyatott területet káprázatos új városnegyeddé. Hangsúlyozta: a park építésénél a nemzetközi sporteseménynél fontosabb szempont volt, hogy építészeti örökséget alkossanak a jövő számára.

Az építész szavai szerint a projekt igen ambiciózus volt, hiszen a tervezőknek olyan területre kellett megálmodniuk a parkot, amelyet utak szeltek keresztül-kasul, használaton kívüli vasútvonalakkal, szennyes vízcsatornákkal, autóroncsokkal és több ezer eldobált gumiabronccsal volt tele.

Végül kialakult az Olimpiai Park arculata. A gyalogoshidak és a tiszta vizű csatornák képe nyugalmat áraszt, kellemes érzéssel tölti meg a teret.

Philip Johnson kiemelte a park néhány elemét, amelyek eleve úgy épültek meg, hogy az olimpia után is hasznosuljanak. Ilyen például a médiaközpont, amely a jövőben irodaépületként funkcionál majd, az olimpiai faluban épült lakóházak egy részében pedig szociális bérlakások lesznek, míg a többit az ingatlanpiacon értékesítik. Az oda költözők életét ezen felül könnyíteni fogják az olimpiára kialakított új közlekedési lehetőségek.

Épültek ugyanakkor olyan létesítmények is, mint például a kosárlabda aréna, amelyet az olimpia után elbontanak, némely épületet pedig átépítenek. A terület igazi angol életérzést sugároz: sűrűn beültetett vadvirágokkal, évelő és különleges lápi növényekkel.

Richard Burdett városfejlesztési szakértő, olimpiai tanácsadó hozzáfűzte, hogy az épületek szándékosan nem egységes dizájn szerint épültek. Szerinte ettől természetesebben fest a terület.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?