Dögunalmas Bajnokok Ligája

<p>Vége a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének. Jövő ilyenkor már senki sem fog emlékezni ezekre a meccsekre.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Kezdetben Michel Platininek remek ötletei voltak. Üdvözölhettük például a Bajnokok Ligája selejtezőcsoportjainak átalakítására vonatkozó ötletét. Azáltal ugyanis olyan kiscsapatoknak volt esélyük a BL-részvételre, amelyeknek korábban erre nem volt reális sanszuk. Lásd a Debrecent, amelynek az újfajta lebonyolítási rendszerrel nem egy topligás negyedik helyezettel kellett játszania az utolsó fordulóban, hanem hozzá hasonló kategóriájú bajnokcsapattal.

S ahogy az idei sorozat csoportkörének eredményei alapján látszik, nem is feltétlenül ezek a „kiscsapatok” hígítják fel a BL mezőnyét. A „bajnokok ágáról” a BL-be kerülő öt csapat közül egyedül a Dinamo Zagreb égett le (1 gól, 1 pont). A Celtic megverte a Barcelonát, s végül a Szpartak Moszkva elleni tegnapi győzelmével be is jutott a legjobb tizenhat közé. Az utolsó fordulóig versenyben volt a kolozsvári CFR, amely hiába verte 1:0-ra a Manchester Unitedet az Old Traffordon (ez már önmagában is szenzáció!), végül csak harmadik lett, mivel a Galatasaray is nyert Bragában. Nem kell szégyenkeznie a BATE Boriszovnak sem, a Bayern elleni hazai 3:1-es győzelmére büszke lehet, emellett legyőzte idegenben a Lille-t is.

Idén éppen a topligás és másodvonalbeli bajnokságok helyezettjei égtek le. A német negyedik (Mönchengladbach) és az olasz harmadik (Udinese) helyezett be sem jutott a csoportkörbe, de így járt a török és görög második is (Panathinaikosz, Fenerbahce). Akik a „nem-bajnokok” ágáról bejutottak a BL-be, azok sem javítottak a színvonalon, sőt. A Braga, a Szpartak és a Lille simán csoportutolsó lett, és a Dinamo Kijev is csak a harmatgyenge Dinamo Zagrebet tudta megelőzni. Egyedül a Málaga villogott, a Milan előtt elsőként jutott a nyolcaddöntőbe, de ez inkább a spanyol klubfutball erejét mutatja, nem a BL kiegyensúlyozottságát.

A felhígulás miatt az idei sorozat utolsó fordulójában csak három olyan csoport volt a nyolc közül, amelyben a hatodik kör meccsei a továbbjutók kilétéről döntöttek. De valljuk be, amiatt senki sem rágta le a körmét izgalmában, hogy ez a továbbjutó vajon a Celtic vagy a Benfica (G csoport), illetve a Galatasaray vagy a kolozsvári CFR (H csoport) lesz-e. Komoly érdeklődésre egy csoport utolsó meccsei számíthattak: az E csoportból a Chelsea csak akkor léphetett volna tovább, ha megveri a Nordsjaellandot (megverte 6:1-re…), a már továbbjutott Sahtar pedig legyőzi a Juventust (unalmas meccsen kikapott tőle 1:0-ra).

Nem volt ez mindig így. Találomra kiválasztottuk a hasonló lebonyolítási rend szerint zajló 2003/04-es BL-idényt. Akkor mindössze két olyan csoport volt, amelyben már ismert volt a két továbbjutó csapat (szemben a mostani öttel), három helyen három csapat reménykedhetett (mint most), három helyen pedig az utolsó forduló előtt még mind a négy együttesnek volt esélye a továbbjutásra! Csak egy példa: akkor az A csoportban az utolsó forduló előtt még a Celtic és az Anderlecht állt továbbjutásra, de a zárómérkőzések eredményei alapján a Lyon és a Bayern München megelőzte ezt a két csapatot.

Ilyen drámák idén nem voltak. És várhatóan egyhamar nem is lesznek. Michel Platini nemrég felvetette, hogy néhány év múlva ismét változik a BL lebonyolítási rendje. Mivel az Európa Liga anyagilag kudarc a BL-hez képest, ezért a nemrég indított sorozat várhatóan megszűnik, s helyette jön a 64 csapatos Bajnokok Ligája. A részletes lebonyolítási forma még nem ismert, de nem várunk csodát. Idén ősszel ugyanis nagyjából egy csapat mutatott meccsről meccsre BL-győzteshez illő formát. A Borussia Dortmund.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?