Dél-Korea kiverte Olaszországot!

Mijagi/Tedzson. Fejes aranygóllal Dél-Korea váratlanul kiverte Olaszországot és bejutott a labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjébe. Ugyanez nem sikerült a másik házigazdának, Japánnak, amely kikapott Törökországtól és kiesett.

Ezzel a Vieri fejesgóllal szereztek vezetést az olaszok a koreaiak ellenReuters-felvétel Törökország–Japán 1:0 (1:0)

Góllövő: Ümit Davala (12.). Játékvezető: Collina (olasz), 47 ezer néző. Sárga lap: Alpay, Ergün, Hakan Sükür, ill. Toda. TÖRÖKORSZÁG: Rüstü–Fatih, Bülen, Alpay–Ümit Davala (74. Nihat), Tugay, Bastürk (90. Ilhan), Ergün, Hasan Sas (85. Tayfur), Hakan Ünsal–Hakan Sükür. JAPÁN: Narazaki–Macuda, Mijamoto, K. Nakata–Mjodzsin, Toda, H. Nakata, Inamoto (46. Icsikava, 86. Morisima), Ono–Nisizava, Alex (46. Szuzuki). Már a nyitópercben Bastürk betört a japán 16-osba, de Narazaki időben mentett. Ezután rákapcsoltak a japánok, ám igyekezetük csak az ellenfél tizenhatosáig volt elég. A törökök nagy védelmi hiba után váratlanul jutottak előnyhöz: a 12. percben Ergün szögletét Ümit Davala fejelte a kapuba. A gyors török előnytől nem lett érdekesebb a mérkőzés. A kezdés előtt még roppant magabiztos japánok pontatlanul játszottak, míg az ellenfél elégedett volt az egygólos vezetéssel. Pedig helyzetek adódtak: Santos lövését Rüstü hárította, a túloldalon pedig Hasan Sas és Bastürk előtt kínálkozott lehetőség. Santos további helyzete is kimaradt. A ráadás pillanataiban ismét a brazil származású japán csatár villant és szabadrúgása a kapufán csattant.

A második félidőt nagy lendülettel kezdte a házigazda, kapujához szögezte ellenfelét, de eredménytelenül. Az alaposan megszervezett török védelem viszonylag könnyen hárította ellenfele támadásait, igaz, ehhez nem kellett bravúrokat bemutatnia. Később a törökök kitámadtak, de gólt ők sem tudtak lőni. A folytatásban kétszer a csereként beállt Szuzuki veszélyeztette Rüstü kapuját, majd Nisizava kétszer alig lőtt mellé. A törökök először kerültek a vb legjobb nyolc csapata közé, teljesen megérdemelten.

Koreai Köztársaság–Olaszország 2:1 (0:1, 1:1, 1:1)

Góllövők: Szeol Ki Hjeon (88.), An Dzsung Hvan (117.), ill. Vieri (18.). Játékvezető: Moreno (ecuadori), egyik asszisztense a magyar Székely Ferenc volt, 40 500 néző. Kiállítva: Totti (103.). A nagy lendülettel kezdő hazaiak gyorsan büntetőhöz jutottak, pedig Panocci valószínűleg még időben elengedte a később eleső ellenfelet. Buffon azonban hárította a tizenegyest. Az olaszok az erőszakos Vieri révén a 18. percben vezetést szereztek: egy szögletet fejelt a kapuba a gólerős csatár. Ezután gyors ellentámadásokkal próbálkoztak. A dél-koreai együttes nagy erőfeszítést tett az egyenlítésért, de kevés veszéllyel. A második játékrész első felében sokat támadtak a hazaiak, de esélyük sem volt az egyenlítésre. Az Eb-ezüstérmes olaszok határozottan védekeztek, időnként a szükségesnél durvábban. A hajrában Guus Hiddink együttese váratlanul egyenlített, ezután pedig még mindkét csapat kiharcolhatta volna a továbbjutást. A hosszabbításban Buffon bravúrja mentette meg az olaszokat, akik egy újabb vitatott játékvezetői döntés miatt emberhátrányba kerültek. A 117. percben An Dzsung Hvan klasszismegoldással döntötte el a találkozót.

Török öröm, japán könnyek

Isztambul/Tokió. Szinte minden török nagyvárosban nagy volt a szurkolók öröme, amikor eldőlt, hogy válogatottjuk bejutott a vb negyeddöntőjébe. A siker után több ezren tódultak az utcákra, terekre, az autók dudáltak, az emberek zászlókat lengettek és a csapatot éltették. „A játékosoktól olyan boldogságot kaptunk, amit a kormány képtelen megadni” – mondta az egyik fiatal. Egész Japán szomorúan vette tudomásul a vereséget. A szurkolók otthonukban a tévén vagy a nagyvárosokban felállított óriáskivetítőkön követték nyomon a mérkőzést. Az utcára merészkedőknek esernyőt is vinniük kellett, mert mindvégig szüntelenül szakadt az eső. „Minden helyzetünk kimaradt” – kesergett egy bőrig ázott diák. A csalódottság azonban csak rövid ideig tartott, mert a tömeg hamarosan éltetni kezdte a csapatot és Philippe Troussier szövetségi kapitányt. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?