DAC: a trencséniek rátámadtak a biztonságiakra, az ÚLK túlkapásról beszél

<p>A biztonsági szolgálat erőszakosan lépett fel a&nbsp;vendégdrukkerek ellen a&nbsp;DAC&ndash;Trenčín bajnoki futballmérkőzés után. A klub szerint ezt az váltotta ki, hogy a trencséniek rátámadtak a biztonságiakra, a Ligás Klubok Uniója azonban túlkapásnak minősítette az esetet.</p>

Az esetet az egyik trencséni szurkoló a buszból videózta le, a felvételen az látszik, amint néhány biztonsági őr keményen ütlegeli a trencsénieket a busz mellett. A videóban rengeteg vulgáris kifejezés is elhangzik, egy alkalommal valaki a magyarokra is becsmérlő megjegyzést tesz.

A felvételre a Fortuna Ligát irányító Ligás Klubok Uniója (ÚLK) közleményben reagált, és túlkapásnak nevezte az intézkedést. „Az elérhető videókból nem egyértelmű, mi idézte elő a konfliktust, de a helyzet ilyesfajta megoldása számunkra teljesen elfogadhatatlan” – áll az ÚLK állásfoglalásában, amelyben azt is kiemelik, hogy a biztonsági szolgálatnak prevenciósan, de semmiképpen sem agresszíven kell fellépnie, tagjainak megkülönböztető mellényt kell viselniük, és nem provokálhatnak ki konfliktust. Az ÚLK a következi elnökségi ülésén hallgatja meg a dunaszerdahelyiek képviselőjét az üggyel kapcsolatban.

Az incidensről szerettük volna megkérdezni Herdics Zoltánt, a DAC biztonsági menedzserét, ő azonban nem vette fel a telefont, e-mailben feltett kérdéseinkre pedig csak annyit válaszolt, a klub közleményt ad ki az ügyről.

Arra lettünk volna kíváncsiak, mi történt pontosan a trencséniek által 2:1-re megnyert meccs után, megfelelő mértékű volt-e a biztonsági szolgálat közbelépése, vagy előfordulhattak túlkapások, mi a klub reakciója a történtekre, és befolyásolhatják-e a történtek bármilyen módon a DAC–Slovan mérkőzést.

A DAC közleménye részben megválaszolta a kérdéseinket. „Annak ellenére, hogy az eredmény kedvezőtlenül alakult a hazaiak számára, a találkozó szervezési szempontból a közrend megzavarása nélkül zajlott. A mérkőzésen 6616 néző volt jelen, ebből 68-an Trencsénből. Közülük 38-an autóbusszal, a többiek személyautókkal érkeztek Dunaszerdahelyre. A vendégszurkolókat szállító autóbusz nagyjából a második félidő tizedik percében érkezett meg. A beléptetési ellenőrzések során kiderült, hogy néhány trencséni drukkernél az MMA küzdősportban használt kesztyűk és fogvédők, valamint további veszélyes tárgyak (műanyag csövek és láncok) vannak, amelyek elkobzásra kerültek” – áll a közleményben.

A szokásos gyakorlatnak megfelelően tíz perccel a meccs lefújása előtt a hangosbeszélő felszólította a vendégszurkolókat, hogy a mérkőzés után még tíz percig maradjanak a helyükön, hogy távozásukat biztosítani tudják.

„A hazai együttes szurkolóinak távozását követően a vendégdrukkerek autóbusza az ő szektoruk belépőkapujához lett irányítva. A magán biztonsági szolgálat emberei és a rendőrség tagjai folyosót képeztek a vendégszurkolók biztonságos kikísérésének érdekében. A hazai drukkerek egy csoportja a kapunál közel került a trencséni szurkolókhoz. Először csak szócsata folyt, majd ezt követően egyesek át akarták törni a biztonsági szolgálat emberei és a rendőrség által alkotott folyosót. A rendőrök és a biztonsági emberek a két szurkolótábor közé álltak, és a fizikai konfrontáció megelőzésének érdekében igyekeztek minél hamarabb felterelni a trencsénieket az autóbuszukra. A felszólítások ellenére a vendégek szurkolói elutasították az autóbuszba való felszállást, ráadásul azok is kiszálltak, akik már az autóbuszban ültek. A helyzet elmérgesedését a trencséniek fizikai támadásai váltották ki a biztonsági emberek ellen, akik meg akarták akadályozni a hazai drukkerekkel való fizikai találkozást, és akik fel akarták őket terelni az autóbuszra. A járműre való felszállás helyett azonban a vendégszurkolók sörrel öntözték és vulgárisan sértegették őket a nemzetiségük miatt” – folytatódik a közlemény. A klub hangsúlyozza, birtokukban vannak a biztonsági kamerák felvételei, amelyeket készek átadni az illetékes szerveknek. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?