Csak egyetlen napot töltenek Belorussziában

Szlovákia szerdán csoportelsőként folytatja szereplését a női kosárlabda Eb-selejtezőkben. Tavaly mindhárom mérkőzését megnyerte: otthon Belorusszia és Lettország, idegenben Jugoszlávia ellen. Nemsokára következnek a visszavágók. Peter Kováčik, a válogatott szakvezetője az esélyeket latolgatta lapunknak.

A visszatérő. Zuzana Žirková újra a válogatottban. A kis képen: Peter Kováčik. Somogyi Tibor felvételeiSzlovákia szerdán csoportelsőként folytatja szereplését a női kosárlabda Eb-selejtezőkben. Tavaly mindhárom mérkőzését megnyerte: otthon Belorusszia és Lettország, idegenben Jugoszlávia ellen. Nemsokára következnek a visszavágók. Peter Kováčik, a válogatott szakvezetője az esélyeket latolgatta lapunknak.

Egy esztendeje azzal az elszántsággal indultak a sorozatba, hogy mindegyik mérkőzésüket megnyerik. Azóta fél lábbal a jövő évi Eb mezőnyében vannak. A körülmények és a pillanatnyi helyzet sem változtatott e merész magatartásán?

Nem bizony. Tehát azt akarjuk, hogy sikeresen, vereség nélkül jussunk túl a selejtezőn. Persze, ez nem lesz könnyű, mert tudjuk, hogy Belorussziában, ahol győzelmünkkel kell kiharcolnunk az esetleges továbbjutást, nagyon igényes összecsapás vár ránk. Ráadásul már arról is értesültünk, hogy szombaton Myjaván pályára lép Mandics és Bogojevics is, s velük lényegesen erősebb lesz a jugoszláv csapat, mint odahaza volt. Úgy vélem, mi sem vagyunk gyengébbek, ezért nincs okom a tavalyi kijelentésem módosítására.

Biztosan történtek változások a szlovák keretben is. Kik az új arcok?

Elsősorban Zuzana Žirková, aki egy éve egészségi okok miatt nem játszott. És még további hárman kaptak meghívást: a külföldről a kassai Deltába hazatért és azóta is jól kosarazó Nagy Ágnes, az általam jól ismert Safarit Katalin, akinek az amerikai kinnlétéről kedvező híreket hallottam, most azonban a belga Spirou PDL Charleroi játékosa és ugyancsak neveztem Zuzana Mračnovát (Slovan), aki az idei Szlovák Nagydíjon is helytállt. Ugyanakkor lemondta a részvételt Škvareková és nincs a keretben a válogatottságot nem vállaló Hudecová. Egészében véve azonban a csapat magva együtt maradt. Közben azonban másokkal is felfrissítem a keretet. Bízom abban, hogy Belorussziában győzünk, hogy aztán a 14 nevezettből mindenki játéklehetőséget kaphasson.

Mi tűnik a legnagyobb akadálynak a Eb-selejtező három mérkőzése előtt?

Csupán a sérülések, betegségek okozhatnak meglepetést. Más nagy akadályt nem látok előttünk, mert minden a kezünkben van. Játékosaink formája is ígéretes, így nincs mitől tartanunk. Vereség esetén tehát nincs mire kibeszélni magunkat.

Már találkozott a keret. Mi következik a szerdai, gomeli mérkőzésig?

Keddig Myjaván készülünk. Szerdán, a találkozó napján külön géppel repülünk Belorussziába. Elképzeléseink szerint aznap visszatérünk, tehát csak egy napot töltünk a vendéglátó országban.

Ellenfelek tekintetében tavaly Jugoszlávia tűnt a legerősebbnek, aztán mégis Lettország tanúsított legnagyobb ellenállást. Idén mi várható?

Előre nehéz találgatni. Számunkra a legfontosabb az első mérkőzés, amelyet egyértelműen kellene megnyernünk. Utána már felszabadultabban folytathatjuk. Az ellenfelek kerete csak a jugoszlávoknál változott, így a beloruszoknál és a letteknél meglepetésre nem számítok. Leghamarabb Jugoszlávia rukkolhat elő valami újjal, de a szovjet utódállamokban való szereplés sem lesz leányálom. Szerdán is Minszktől háromszáz kilométerre játszunk, s úgy tűnik, mintha ezzel is nehezíteni szeretnék a visszatérésünket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?