Csak a hínártól fél

<p>Négy éve kettesben és négyesben versenyzett, ezúttal egyesben áll rajthoz. A kajakos Gelle Péter tudja, hogy ez nagyobb felelősség, de bátran áll a kihívás elébe &ndash; egyedül a vízinövényektől fél.</p>

A párkányi származású Gelle 2011-ben párosban (Vlček Erikkel egy hajóban) óriási meglepetésre világbajnok lett, majd a négyesbe is bekerült. A londoni olimpia azonban nem a tervei szerint sikerült: a kettes a nyolcadik, a négyes a hatodik helyen ért célba a döntőben. Az egységek átrendeződése után Gelle Péter a riói olimpián végül K1 1000 méteren mutathatja meg magát. „Sok minden más, ha az ember egyesben evez. Kettesben meg négyesben van egy jó parti, ott vannak a fiúk, figyelmeztetjük egymást azokra a dolgokra, amit esetleg maga nem vesz észre az ember. Most viszont csak magamra számíthatok. Ráadásul a nézők is jobban koncentrálni fognak rám, kettesben meg négyesben inkább a hajót nézik. Ha többen vagyunk a hajóban, megoszlik a felelősség, most viszont csak rám fognak figyelni. Ebben nehezebbnek érzem az egyest, mint a párost vagy a négyest” – ismerte el a 31 éves kajakos. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"242025","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"373"}}]] Gelle Pétertől nem idegen az egyes sem, K1 500 méteren 2010-ben vb-ezüstérmes, az olimpiai távon, 1000 méteren pedig 2012-ben Eb-bronzérmes volt. Rióban a döntőbe jutás a célja. „Az elmúlt három évben minden vb-n döntős voltam ezer méteren, így az olimpián is reálisnak tar­tom ezt. A döntőben pedig már minden lehetséges.” A kajak-kenusok versenyhelyszíne általában a fő olimpiai gócpontoktól távol található, Rióban viszont a Rodrigo de Freitas-tó az események középpontjában, a Barra Olimpiai Park és a Copacabana között helyezkedik el. Ez azt is jelenti, hogy hosszú évek után ismét az olimpiai faluban fognak lakni a kajakosok. „Fel kell készülnünk arra, hogy rengeteg ember lesz. Mire mi megérkezünk, sokan már letudták a versenyüket, bulizni fognak, amit persze meg is érdemelnek, ez hozzátartozik az olimpiához. Viszont ilyen hangulatban, hangzavarban, zűrzavarban nehéz lesz koncentrálni, jól kialudni magunkat, ez rányomhatja a bélyegét a teljesítményre” – figyelmeztetett Gelle. Tavaly ősszel Rióban előolimpiát rendeztek a kajak-kenusoknak, ám Gelle nem vett részt rajta, mert az akkor született második gyermekével akarta tölteni az időt. A csapattársaktól azonban vannak információi a Freitas-tavon uralkodó körülményekről. „A fiúk beszámolója nem volt túl biztató, főleg a sok hínártól félek. Ha tényleg sok a hínár a tóban, akkor senki sem lehet biztos abban, nem akad-e valami a hajójára, és ha ez megtörténik, akkor a legnagyobb favoritnak sincs esélye – magyarázta a trencséni Dukla versenyzője. – A vízinövények szörnyen lelassítják a hajót. Hiába erős valaki, nincs esélye behozni a lemaradást, ha hínár akad a hajóra.” GELLE PÉTERkajakosSzületett: 1984. augusztus 23-án ÉrsekújvárbanKlubja: VŠC Dukla Banská BystricaKorábbi olimpiai részvételek: London, 2012 – 8. hely (K2), 6. hely (K4)Legnagyobb sikerek: világbajnok (2011, K2), vb-ezüstérmes (2010, K1), Eb-ezüstérmes (2011, K2), Eb-bronzérmes (2012, K2)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?