Coulthard gyozelme

Monte Carlo. A skót David Coulthard nyerte a Forma–1-es Monacói Nagydíjat Michael és Ralf Schumacher elott. A McLaren–Mercedes skót pilótája 12. futamgyozelmét aratta. Legutóbb tavaly május 13-án az Osztrák Nagydíjon diadalmaskodott.

A gyoztes David Coulthard (jobbról) fogadja Michael Schumacher gratulációjátTASR/AP-felvétel Nagy meglepetésre Coulthard remekül kezdett, simán megelozte az élrol induló kolumbiai Juan Pablo Montoyát (BMW-Williams). Mögöttük a négyszeres világbajnok, Michael Schumacher (Ferrari) haladt a harmadik, míg testvére Ralf (BMW–Williams) a negyedik helyen. A rajt vesztese a brazil Rubens Barrichello (Ferrari) volt, miután az ötödikrol a hetedik helyre csúszott vissza, így az olasz Jarno Trulli (Renault) és a finn Kimi Räikkönen (McLaren–Mercedes) is lehagyta. A tizedik kör végén a legjobb négy között minimális volt a különbség, de a szuk pálya miatt még nem kínálkozott esély az elozésre. Ekkor az éllovas Coulthard kevesebb, mint 1,5 másodperccel haladt a negyedik Ralf Schumacher elott. Mind a huszonkét pilóta versenyben volt. Öt körrel késobb Coulthard kicsit elszakadt üldözoitol. A következoben a skót Allan McNish (Toyota) lett az elso búcsúzó a Monacói Nagydíjon. Az egyik kanyar után kicsúszott és a korlátnak vágódott. A harmincnegyedik körben a rajttól kezdve remekül versenyzo Coulthard autójából kékesszürke füst szállt fel, és fokozatosan csökkent a skót elonye. Ezután azonban váratlanul feltámadt az elso számú McLaren, amit az 1:19,743 versenyrekord is bizonyított. Öt körrel késobb Coulthard már 4,5 másodpercre növelte elonyét. Ebben a körben a hetedik helyen haladó Barrichello hátulról eltalálta Räikkönen autóját, s a Ferrariról leszakadt az elso vezetoszárny. A finn McLarenjét is javítani kellett. A wokingi istálló tehetsége háromkörös hátránnyal tudta folytatni a futamot, míg Barrichello tíz másodperces büntetést kapott. Michael Schumachernek a negyvennegyedik körben 8,5 másodpercig tartott a boxkiállása, a negyedik helyre tért vissza. Két körrel késobb Räikkönen feladta a versenyt. A Következoben Ralf Schumacher megelozte a muszaki gondokkal küszködo Motoyát, s ezzel már a második helyen száguldott. A kolumbiai a boksz irányába gurult, de már nem ért el addig, mert közben leállt a kocsija. Ralf Schumacher 7,7 másodpercet töltött a boxban, s a kerékcsere és tankolás után bátyja mögé tért vissza. Coulthard boxkiállása 6,9 másodperc volt, s ezzel megorizte elso helyét, de elonye minimálisra, kevesebb mint egy másodpercre csökkent Michael Schumacherrel szemben. A következo körökben a négyszeres világbajnok szorosan a skót mögött haladt, de nem volt esélye az elozésre. Ralf Schumacher második boxkiállása 6,1 másodpercig tartott, s így megorizte harmadik helyét. Coulthard rajt-cél gyozelmét senki sem tudta megakadályozni.

VÉLEMÉNYEK

David Coulthard: „Rendkívül boldog vagyok, hiszen az idény korábbi versenyein nem szerepeltünk igazán jól. Nagyszeru munkát végzett a csapat. Aggódtam, amikor füst csapott ki az autómból, de szerencsére nem lett különösebb baj.”

Michael Schumacher: „David parádés teljesítményt nyújtott, valóban o volt a Monacói Nagydíj legjobbja. Az utolsó körökben sem akartam eroltetni az elozést, mert biztos volt a második helyem. Ráadásul David sem adott esélyt.”

Ralf Schumacher: „Csapattársam versenyét muszaki hiba tette tönkre, s nekem is gondjaim adódtak a gumikkal. Örülök, hogy enek ellenére megszereztem a harmadik helyet.”

A Monacói Nagydíj (78 kör, 262,860 km) végeredménye: 1. Coulthard 1:45:39,055; 2. Michael Schumacher 1:45:40,105; 3. Ralf Schumacher 1:46:56,505; 4. Trulli egy kör hátrány; 5. Fisichella (olasz, Yordan–Honda) egy kör h.; 6. Frentzen (német, Arrows) egy kör hátrány.

A Forma–1-es vb állása hét futam után: 1. Michael Schumacher 60, 2. Ralf Schumacher 27, 3. Montoya 27, 4. Coulthard 20, 5. Barrichello 12, 6. Button (angol, Renault) 8.

A konstruktorök versenyében: 1. Ferrari 72, 2. BMW-Williams 54, 3. McLaren–Mercedes 24, 4. Renault 11, 5. Sauber–Petronas 8, 6. Yordan-Honda 4.

A világbajnokság 8. futamát, a Kanadai Nagydíjat június 9-én Montrealban rendezik. (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?