Ciao, Italia!

<p>Holland, orosz, portugál előretörés a foci Európa Ligában, ahonnan, úgy tűnik, végleg eltűntek az olasz csapatok. Megváltoztak az erőviszonyok az Európa Ligában.</p>

A legjobb 16 közé csupán két angol (Liverpool, Manchester City), egy-egy francia (PSG), német (Leverkusen) és spanyol (Villarreal) csapat jutott, olasz pedig egyetlenegy sem. Új EL-nagyhatalommá lépett elő Hollandia, Oroszország és Portugália, mindhárom nemzet három-három klubot delegál a legjobb tizenhat közé.

A portugál csapatok közül is kiemelkedik a Benfica, amely a hazai győzelem után Stuttgartban is nyert a VfB ellen. Aimarék technikai fölénye olykor nyomasztó volt, nem véletlen, hogy a Benficának ez volt zsinórban a 16. tétmérkőzése, amelyet megnyert. A Porto a Sevillát verte ki, a kék-fehéreknek az idegenbeli győzelem után még egy hazai vereség (0:1) is belefért. Az andalúzoknak lassan portugál-fóbiájuk lesz: a BL-selejtezőben a Braga bizonyult jobbnak náluk, így idén már másodszor búcsúztatja őket portugál egyesület. S ha már a Bragánál tartunk: a Sporting a Lech Poznan elleni visszavágón győzött 2:0-ra, így készülhet a Liverpool ellen.

A 2001/02-es idény óta először fordult elő, hogy három holland csapat is folytathatja a legjobb tizenhat között – akkor a Feyenoord végül meg is nyerte az UEFA-kupát. A Twente egy kazanyi győzelemmel alapozta meg a sikerét, az Ajax átlépett az Anderlechten, a PSV pedig kiverte a francia bajnokság listavezetőjének számító Lille-t. Az amszterdamiak a brüsszeli 3:0 után hazai pályán 2:0-ra győztek a szerb Szulejmani duplájával. A sorozatban harmadik vereségét elszenvedő Anderlechtnél Juhász Roland végigjátszotta a mérkőzést, a PSV–Lille (3:1) mérkőzésen pedig Dzsudzsák Balázs vált ismét főszereplővé. A magyar szélső – akit januárban éppen a Lille szeretett volna megvenni – lőtte az eindhoveniek egyenlítő gólját.

Az orosz klubok közül is három (Zenit, Szpartak, CSZKA) élte túl a februári fordulót – igaz, a csapatok játéka nem volt olyan meggyőző, mint ősszel, amikor a Zenit és a CSZKA is elsöprő fölénnyel végzett a csoportja élén. A „keleti blokk” fejlődése megállíthatatlannak tűnik, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a belorusz BATE Boriszov csak kevesebb idegenben lőtt gólja miatt búcsúzott a PSG-vel szemben, a Dinamo Kijev pedig 8:1-es összesítéssel verte ki a török Besiktast!

S végül ejtsük szót egy furcsa évfordulóról. Utolsó olasz csapatként a Villarrealtól vereséget szenvedő Napoli is búcsúzott az EL-től, így 2006 tavasza óta zsinórban ez az ötödik idény, amikor egyetlen itáliai csapat sem jut be a legjobb tizenhat közé az UEFA-kupában/Európa Ligában. Ez a mérleg döbbenetes, különösen a kilencvenes évek eredményeinek tükrében: 1990 és 1999 között hét olasz kupagyőzelem született, ráadásul négyszer (1990, 1991, 1995, 1998) színolasz döntő után.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?