Chelsea: nulla és továbbjutás

<p>A már korábban továbbjutott csapatok mellett kedden egy újabb gárdának sikerült bebiztosítania a helyét a legjobb 16 között a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A Chelsea-nek – de az angolok kvalifikációja nem volt diadalmenet.</p>

KISS TIBOR NOÉ

15:1 – ez volt a lövési kísérletek száma a Basel– Chelsea mérkőzésen, amelyet az angolok 1:0-ra elveszítettek a svájci csapattal szemben. Nem tévedés, a svájciak próbálkoztak ilyen sokszor, míg José Mourinho csapata egyetlen kapura tartó lövést sem tudott produkálni a találkozón. Mivel azonban a csoport másik meccsén a Schalke (Szalai Ádámmal a soraiban) nem tudta legyőzni Bukarestben a Steauát, és a következő fordulóban Schalke–Basel meccs lesz, a londoni együttes biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között. „Nagyon sajnálom a fiúkat, sokat kivett belőlük a 15 napos válogatott szünet” – adta meg a kudarcra minden idők egyik legfurcsább magyarázatát José Mourinho, az excentrikus portugál tréner. A svájciak gólját egyébként az a Mohamed Salah szerezte, aki a két csapat londoni mérkőzésén (amelyet ugyancsak a svájciak nyertek, 2:1-re) is betalált. Az E csoportban az utolsó kör előtt egyszerű a helyzet: a Chelsea mellett továbbjuthat a jelenleg második Basel, ha legalább egy pontot szerez a gelsenkircheni záró mérkőzésén. Ha azonban a Schalke győz, Szalaiék mennek a nyolcaddöntőbe. A Steaua a csoport utolsó helyén végzett.

Az F csoportban kialakult szituáció közel sem ilyen egyszerű. A Dortmund szenzációs mérkőzésen verte 3:1-re a Napolit – így fél lábbal már a legjobb tizenhat között érezheti magát. Ha a németek az utolsó körben legyőzik a Marseille-t, biztosan továbbjutnak. A Dortmund egyébként hamar vezetést szerzett a Napoli ellen – vitatható tizenegyesből. Ami azonban ezután történt, azt nehezen lehetne vitatni: a Borussia gyors támadásai olykor szétzilálták az olasz csapat védelmét, csak a gólkülönbség volt kérdéses a rangadón. S mivel a másik mérkőzésen a duplázó Jack Wilshere góljainak köszönhetően az Arsenal legyőzte a Marseille-t, az olaszok helyzete szinte kilátástalan. A Napolinak az utolsó körben legalább három góllal kellene nyernie az Arsenal ellen a biztos továbbjutáshoz. Ha ez nem jönne össze, akkor csak abban reménykedhetnek, hogy a Dortmund kevesebb pontot szerez Marseille-ben, mint ahányat a Napoli gyűjt az Arsenal ellen.

Érik a meglepetés a G csoportban. A Porto képtelen volt legyőzni hazai pályán az Austria Wient, így az osztrák csapat könnyen lehet, hogy kikaparta a gesztenyét – a Zenitnek. A szentpéterváriak siralmas produkciót nyújtottak a tartalékos (s már továbbjutott) Atlético Madriddal szemben, de oltári mázlival sikerült egy pontot szerezniük. Egyenlítő góljuknál a madridi Alderweireld hátáról felpattant a labda, Courtois kapus pedig álmélkodva nézte végig, ahogy behullik a kapuba. Hihetetlen gól volt! A Zenit jelenleg egy ponttal előzi meg a Portót – az utolsó körben Austria–Zenit, Atlético–Porto mérkőzés következik. Talán nem túlzás azt mondani, hogy ebből a csoportból egy továbbjutó is elég volna.

Sokáig úgy tűnt, hogy hasonló véleménnyel leszünk a H csoport csapatairól is. A Barcelona – és utána a többiek, a semmiben. Ehhez képest kedden két csapat is megrázta magát. Az Ajax lelkes, önfeláldozó játékkal verte 2:1-re a Barcelonát, és a győzelem még akkor is dicséretes, ha tudjuk, a Barcából néhányan hiányoztak (Tata Martino először szenvedett vereséget a Barca edzőjeként). Nagyot alakított a hetek óta szenvedő Milan is. Az olaszok 3:0-ra nyertek a Celtic vendégeként, megérdemelten. Megszerezte első BL-gólját második milánói korszakában Kaká, Balotelli pedig október elseje után volt ismét eredményes. Csodás nap volt ez a vörös-feketék számára. Az utolsó körben Milan–Ajax: a meccs győztese követi a nyolcaddöntőbe a Barcelonát (sokat sejtet, hogy az iksz az olaszoknak kedvez).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?