Sport

Bukor Ádám Magyarországon folytatja

Szeptembertől nem versenyez Bukor Ádám. A világ legjobb junior uszonyos úszója januárban ünnepelte a tizennyolcadik születésnapját, és idén már csak a felnőttek között indulhat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. április 19. 19:00

Szeptembertől nem versenyez Bukor Ádám. A világ legjobb junior uszonyos úszója januárban ünnepelte a tizennyolcadik születésnapját, és idén már csak a felnőttek között indulhat. A galántai sportoló versenyzőként Magyarországon folytatja, a hétvégi olsztyni Világkupán a gyöngyösiek színeiben rajtol.

Mi vezetett oda, hogy a gimnazista fiú, aki nemzetközi szinten a csúcsra tört, idehaza mégis szakított a versenysporttal? Bukor Ádám négy év alatt Szlovákiában korábban soha nem tapasztalt mérleggel zárt a juniorok mezőnyében. Háromszoros világcsúcstartó, négyszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok, háromszoros összetett Világkupagyőztes, huszonhatszoros szlovák felnőttbajnok és ugyanannyi szlovák felnőttcsúcs birtokosa. Felsorolni is sok! És mégis vége. Erre az évre már nem kérvényezték versenyzői regisztrációját. Sem ő, sem edzője és apja, Jakoda Tibor nincs már benne a sportág hazai vérkeringésében.

„Továbbra is a galántai Kodály-gimnáziumban és Vágsellyén edzünk. Hét hónapja csak készülünk, és várjuk a versenyzési lehetőséget – újságolja Jakoda Tibor, aki azt is elmondta, hogy 2016. október 19-én gyorsított eljárásban kérvényezték Bukor Ádám magyar állampolgárságát. – Idő kérdése, hogy mikor jön el ez a nap. Időközben azonban leigazolta Ádámot a gyöngyösi Mátrai Erőmű Búvárklub, és színeiben áll rajthoz a hétvégi olsztyni Világkupán.”

Bukor és edzője már a minapi egri Világkupán is ott volt, de mindenki meglepetésére a világ legjobb juniorja egy számban sem versenyzett. Jakoda Tibor kénytelen volt az érdeklődőknek sorra elmondani, miért alakult ki a jelenlegi helyzet. Az Ádám körüli nagy itthoni csend ugyanezeket a kérdéseket hozta elő belőlem is. „2014-től, mióta jobban úszik Ádám, javuló eredményeinek mértékében a szlovák szövetség egyre nagyobb állami támogatást kapott, aminek csak a töredéke jutott fiam felkészülésére. Ez számokkal is alátámasztható, mert az említett időszak alatt a szövetség tevékenységéhez nyújtott állami támogatás megháromszorozódott – magyarázza Jakoda Tibor. – Mikor ezt felhoztam az illetékes testületi megbeszéléseken, mindig csak ígéretet kaptam, hogy majd... Még azt a megegyezésünket sem tartották be, hogy a legsikeresebb szakágba fognak befektetni, vagyis az uszonyos úszásba. Közben a megszerzett pénz értelmetlennek tűnő kiadásokra ment el. Tavaly a világbajnokság előtt újfent elmondtam óhajomat, közöltem klubom, a vágsellyei Barakuda elnökével is, sportvezetői kapcsolataira hivatkozva kértem, járjon közbe. Ádám hozta a vb-címeket, világcsúcsokat, de semmi sem változott. Ekkor levélben fordultam a szövetséghez, és kértem, hogy legalább annyit juttassanak Ádámnak a kiharcolt összegből, hogy a család élni tudjon, s a versenyeztetés ne eméssze fel összes pénzünket. Válaszra is alig méltattak, s amit mondtak, az is elszomorító volt. Jó hogy nem jelentették ki kerek perec, hogy csak menjetek. Nem ezt érdemeltük a négyéves sikereinkért! Ezek után megszakítottuk minden kapcsolatunkat a klubbal és a szlovák szövetséggel is. A magyarok pedig örülnek, hogy náluk folytatja Ádám.”

Mit szól a történtekhez a kiváló uszonyos úszó? Neki sem könnyű megbirkóznia a felnőttvilág első pofonjaival. „Ez az egész helyzet kihatással van a családra. Fáradt vagyok. Remélem, hogy a közelgő hétvégi versenyen sikerül legalább egy jó eredményt elérni” – nyilatkozta tömören Bukor Ádám, aki eredményességével igazán mindent megtett azért, hogy méltó elismerésben legyen része hazájában.

Önnek ajánljuk

Amnesty: A romák szegregációja a legnagyobb gond

Fal nyomott agyon egy 15 éves fiút Jókán

Újra iható a csapvíz Csicsón és Füssön

A szomszédos házakat is megrázta a robbanás Nyitra mellett

Szabadulna kritikusaitól a polgármester

VIDEÓ: Nem sokon múlt a tragédia a Szoroskőn

Legfrissebb galériák
Olvasta már?