Bukor Ádám Magyarországon folytatja

Szeptembertől nem versenyez Bukor Ádám. A világ legjobb junior uszonyos úszója januárban ünnepelte a tizennyolcadik születésnapját, és idén már csak a felnőttek között indulhat.

Szeptembertől nem versenyez Bukor Ádám. A világ legjobb junior uszonyos úszója januárban ünnepelte a tizennyolcadik születésnapját, és idén már csak a felnőttek között indulhat. A galántai sportoló versenyzőként Magyarországon folytatja, a hétvégi olsztyni Világkupán a gyöngyösiek színeiben rajtol.

Mi vezetett oda, hogy a gimnazista fiú, aki nemzetközi szinten a csúcsra tört, idehaza mégis szakított a versenysporttal? Bukor Ádám négy év alatt Szlovákiában korábban soha nem tapasztalt mérleggel zárt a juniorok mezőnyében. Háromszoros világcsúcstartó, négyszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok, háromszoros összetett Világkupagyőztes, huszonhatszoros szlovák felnőttbajnok és ugyanannyi szlovák felnőttcsúcs birtokosa. Felsorolni is sok! És mégis vége. Erre az évre már nem kérvényezték versenyzői regisztrációját. Sem ő, sem edzője és apja, Jakoda Tibor nincs már benne a sportág hazai vérkeringésében.

„Továbbra is a galántai Kodály-gimnáziumban és Vágsellyén edzünk. Hét hónapja csak készülünk, és várjuk a versenyzési lehetőséget – újságolja Jakoda Tibor, aki azt is elmondta, hogy 2016. október 19-én gyorsított eljárásban kérvényezték Bukor Ádám magyar állampolgárságát. – Idő kérdése, hogy mikor jön el ez a nap. Időközben azonban leigazolta Ádámot a gyöngyösi Mátrai Erőmű Búvárklub, és színeiben áll rajthoz a hétvégi olsztyni Világkupán.”

Bukor és edzője már a minapi egri Világkupán is ott volt, de mindenki meglepetésére a világ legjobb juniorja egy számban sem versenyzett. Jakoda Tibor kénytelen volt az érdeklődőknek sorra elmondani, miért alakult ki a jelenlegi helyzet. Az Ádám körüli nagy itthoni csend ugyanezeket a kérdéseket hozta elő belőlem is. „2014-től, mióta jobban úszik Ádám, javuló eredményeinek mértékében a szlovák szövetség egyre nagyobb állami támogatást kapott, aminek csak a töredéke jutott fiam felkészülésére. Ez számokkal is alátámasztható, mert az említett időszak alatt a szövetség tevékenységéhez nyújtott állami támogatás megháromszorozódott – magyarázza Jakoda Tibor. – Mikor ezt felhoztam az illetékes testületi megbeszéléseken, mindig csak ígéretet kaptam, hogy majd... Még azt a megegyezésünket sem tartották be, hogy a legsikeresebb szakágba fognak befektetni, vagyis az uszonyos úszásba. Közben a megszerzett pénz értelmetlennek tűnő kiadásokra ment el. Tavaly a világbajnokság előtt újfent elmondtam óhajomat, közöltem klubom, a vágsellyei Barakuda elnökével is, sportvezetői kapcsolataira hivatkozva kértem, járjon közbe. Ádám hozta a vb-címeket, világcsúcsokat, de semmi sem változott. Ekkor levélben fordultam a szövetséghez, és kértem, hogy legalább annyit juttassanak Ádámnak a kiharcolt összegből, hogy a család élni tudjon, s a versenyeztetés ne eméssze fel összes pénzünket. Válaszra is alig méltattak, s amit mondtak, az is elszomorító volt. Jó hogy nem jelentették ki kerek perec, hogy csak menjetek. Nem ezt érdemeltük a négyéves sikereinkért! Ezek után megszakítottuk minden kapcsolatunkat a klubbal és a szlovák szövetséggel is. A magyarok pedig örülnek, hogy náluk folytatja Ádám.”

Mit szól a történtekhez a kiváló uszonyos úszó? Neki sem könnyű megbirkóznia a felnőttvilág első pofonjaival. „Ez az egész helyzet kihatással van a családra. Fáradt vagyok. Remélem, hogy a közelgő hétvégi versenyen sikerül legalább egy jó eredményt elérni” – nyilatkozta tömören Bukor Ádám, aki eredményességével igazán mindent megtett azért, hogy méltó elismerésben legyen része hazájában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?