Budapest kész a vb-döntő lebonyolítására

Budapest. Magyar részről minden készen áll, hogy Budapesten kerülhessen sor a Lékó Péter–Vlagyimir Kramnyik klasszikus sakkvilágbajnoki döntőre. Ez azonban még korántsem jelenti azt, hogy a magyar főváros adhat otthont a világszerte nagy érdeklődéssel várt összecsapásnak, amelynek az időpontja továbbra is bizonytalan.

Budapest. Magyar részről minden készen áll, hogy Budapesten kerülhessen sor a Lékó Péter–Vlagyimir Kramnyik klasszikus sakkvilágbajnoki döntőre. Ez azonban még korántsem jelenti azt, hogy a magyar főváros adhat otthont a világszerte nagy érdeklődéssel várt összecsapásnak, amelynek az időpontja továbbra is bizonytalan.

– Április 9-én, a Tehetség és Kurázsi nemzetközi sakkverseny megnyitóján Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentette, a kormány mindent megtesz azért, hogy Budapest legyen a házigazda, és a kabinet állja is a szavát – mondta Kállai Gábor, a Magyar Sakk Szövetség szakmai igazgatója. – A kormány minden garanciát biztosított az esemény rendezési költségeinek előteremtésére, és a szövetség is megtette a szükséges lépéseket. Felépítettük a rendezvény modelljét, egyeztettünk a lebonyolításban közreműködő cégekkel, megvan az elképzelésünk a párharc konkrét helyszínéről, valamint arról, hogy a várhatóan több mint háromhetes esemény két résztvevője és segítőik, hol lennének elszállásolva.

Elsősorban a kötelezettségekről és a marketing, valamint a közvetítési jogokról azonban tovább folynak a tárgyalások a két nagymester közös menedzserével, a német Carsten Hensellel, valamint a jogtulajdonos londoni Einstein-csoporttal. Korábbi sajtóértesülések szerint a találkozó díjalapját a brit cég biztosítaná, amelyet állítólag szerződés kötelez, hogy június végéig döntsön a helyszínről és az időpontról.

– Minket semmilyen időkorlát nem köt, és a díjalapot sem nekünk kell biztosítani – reagált erre a felvetésre Kállai Gábor. – Ugyanúgy nem befolyásol, hogy a világbajnoki címegyesítési terv másik, júniusra kiírt párharcát, a Garri Kaszparov–Ruszlan Ponomarjov mérkőzést állítólag novemberre halasztják. Egy cél lebeg a szemünk előtt, hogy Lékó Péter számára ideális körülményeket biztosítsunk a nagy összecsapáshoz. Tőlünk független, mikor történik újabb előrelépés az ügyben, erről nem tudok nyilatkozni.

A rendezésre más városok is pályáznak, állítólag több arab, valamint svájci és olasz helyszín, illetve Párizs is érdeklődik. Jellemző történet, hogy mennyire téma a sakkvilágban a helyszínkiválasztás: egy-két nappal a budapesti torna előtt az interneten elterjedt a híre annak, hogy Monte-Carlo lesz a házigazda, aztán egész egyszerűen áprilisi tréfának bizonyult ez az „információ”.

A világelső Kaszparov és a FIDE-világbajnok Ponomarjov párosmérkőzése eredetileg június 19-én kezdődött volna Buenos Airesben, egymillió dolláros díjalappal. Az elképzelések szerint a Lékó–Kramnyik párharc győztese ennek a találkozónak a nyertesével ülne asztalhoz az egyesített vb-címért.

Arra a felvetésre, hogy Lékó teljesítményét befolyásolhatja-e a mérkőzés körüli sok bonyodalom, Kállai, mint a tavalyi bledi olimpián ezüstérmes csapat kapitánya, így reagált:

– Nem ideális, hogy ennyire elhúzódik a helyszín és az időpont kijelölése, de ez vonatkozik Kramnyikra is. Péter még csak 23 éves, s ahogy már megtanulta, mit kell tennie a sikerért, azt is elviseli, ha nehézségekkel kell szembenéznie.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?