Brutális: ártatlan nézőket is vertek a rendőrök

<p>Nemcsak a Sparta és a Slovan huligánjait, de egyszerű nézőket, nőket, gyerekeket is vertek a rendőrök az EL-meccsen. Az ártatlan nézők a kerítésen keresztül menekültek a huligánok elől, a kommandósok &bdquo;visszaverték&rdquo; őket a lelátóra.</p>

 

Elszabadult a pokol a csütörtök esti Slovan–Sparta Európa Liga csoportmeccsen. A két csapat szurkolói kemény magja – melyek ellenségeskedése még a csehszlovák időkre vezethető vissza – folyamatosan heccelte egymást, mígnem a 40. perc tájékán a prágaiak áttörték a kordont és nekirontottak a hazaiaknak.

A rendezők egyértelműen alábecsülték a helyzetet, az első perctől kezdve nyilvánvaló volt, hogy a kerítést perceken belül szét lehet szedni. A szervezők a másik nagy hibát azzal követték el, hogy nem választották kellően szét a két tábort. Közöttük egy szektor volt, amelyben békésen szurkoló nézők kaptak helyet.

A pályára menekültek az emberek 

Amikor megindult a „prágai menet”, a nézők – köztük nők és gyerekek – gyorsan áldozattá váltak. Külsős munkatársunk, Horváth Péter – gimnáziumi tanár – szintén a szektorban volt, ő így látta a helyzetet: „Két diákommal voltam a meccsen. A két szurkolótábor között ültünk, és láttuk, hogy mindketten bontják a kerítést. Rendőrök sehol. A huligánok elkezdtek egymásnak rohanni, mindenfélét dobálni a mi szektorunkba, ezért akik csak tudtunk, átugrottunk a kerítésen és befutottunk a pályára”.

A nézőknek ebben a helyzetben nem volt más lehetőségük, a szektorból levezető lépcsők felől ugyanis már érkeztek a prágai ultrák. „Már épp akartunk egy kapun keresztül kifutni a stadionból, amikor jöttek szembe a rohamrendőrök. Én az egyik diákommal valami csoda folytán kifutottam a stadionból, de a másik már nem tudott és a tömegben maradt” – mondta Horváth Péter. 

„Visszaverték” őket a huligánok közé

A rohamrendőrök elkezdték a pályán lévő tömeget szó szerint visszaverni a nézőtérre. „A diákomat az egyik rendőr viperával hátba vágta, de voltak köztük nők is, kisgyerekek is. A rendőrök teljesen ártatlan civileknek mentek neki, nem is akárhogyan. Szegény diákom miután kijutott a stadionból, alig járt, mert megverte a rendőr. Azért, mert menekülni akart a szurkolótáborok elől!” – írta a tanár. Az internetes fórumokban több szemtanú is hasonlóan írta le a történteket.

A szemtanúk szerint teljesen egyértelmű volt, hogy verekedés lesz. A két tábor állandóan heccelte egymást, ám nem voltak a helyszínen rendőrök, egyik szurkolótábort sem őrizték.

„Menjetek vissza a p...-ba”

„A diákom azt mondta, nem annyira a fizikai fájdalom fáj neki, hanem hogy állandóan lepereg előtte minden újból és újból. Ahogyan rohannak az ártatlan emberek felé a zsaruk és azt kiabálják, hogy „Menjetek vissza a p…-ba” – és mindezt fiatalokra, idősebbekre, kisgyerekekre, családokra” – írta le a történteket a szemtanú kolléga.

A rohamrendőröknek végül a két kemény magot is sikerült megfékezniük, a mérkőzés 40 percig állt. A huligánok elől a köztévé kommentátorának és szakkommentátorának, Németh Szilárdnak is el kellett menekülnie. A történtekért mindkét klub komoly büntetésre számíthat az UEFA-tól. A rendőrség és a belügyminisztérium egyelőre nem reagált a történtekre, az ártatlan nézőkkel szembeni rendőrségi brutalitásra. 

A meccset a prágai Sparta nyerte 3:0-ra, tudósításunkat itt olvashatja

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?