Brazil öröm – argentin bánat

Puszan. Egyórás látványos ünnepi műsor után – közép-európai idő szerint – szombaton délben kisorsolták a május 31–június 30. között sorra kerülő 17. labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztását.

Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke (balról a második) irányította a szombati, puszani sorsolástReuters-felvételA legnehezebbnek az F-négyes tűnik, ahol Argentína, Svédország, Anglia és Nigéria küzd egymással a továbbjutásért. Nem lesz könnyű dolga a címvédő francia válogatottnak sem: Dániával, Uruguayjal és Szenegállal került össze.

A nyitómérkőzésen, Szöulban május 31-én a címvédő franciák európai idő szerint 12.30-kor a vb-újonc Szenegállal találkoznak. Mindegyik csoportból az első két helyezett jut be a nyolcaddöntőbe, ahonnan egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek.

Az edzők és a játékosok így vélekedtek a szombati sorsolásról.

SVEN-GÖRAN ERIKSSON angol szövetségi kapitány: – Egyértelmű, hogy a mi csoportunk a legnehezebb.

RUDI VÖLLER német szövetségi kapitány: – Afrika legerősebb együttesét kaptuk, ráadásul a kameruniak szövetségi kapitánya német, Winfried Schäfer. Az írek ellen sem lesz könnyű dolgunk, hiszen a selejtezőkben Hollandiát ütötték el a világbajnoki részvételtől. Ennek ellenére be kell kerülnünk a legjobb 16 közé.

FRANZ BECKENBAUER, a Bayern München elnöke, játékosként (1974) és szakvezetőként (1990) is világbajnok: – Kellemes csoportellenfeleket kaptunk, azt hiszem az angolok szívesen cserélnének velünk. Kamerun a legveszélyesebb, de ha innen nem jutunk tovább, akkor be lehet zárni a boltot. Elvileg a nyolcaddöntő sem jelenthet gondot, jó ágra kerültünk.

ROGER LEMERRE francia szövetségi kapitány: – A nyitómérkőzés mindig rendkívül nehéz, mindegy, hogy a címvédő vagy egy világbajnoki újonc szemszögéből nézzük. Bruno Metsu, a szenegáli szövetségi kapitány sokáig tanult Franciaországban, ezért sem örülök annak, hogy ellenük kezdünk. A folytatásban pedig az uruguayiak is alaposan megnehezíthetik a dolgunkat, mert mostanában nem igazán játszunk jól a dél-amerikai ellenfelekkel szemben.

CARLOS ALBERTO PARREIRA, az 1994-ben világbajnok brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a mostani minden idők legjobb csoportbeosztása: – Ilyen könnyű négyesre még álmomban sem gondoltam. Ha innen nem sikerül továbbjutni, akkor a legjobb, ha az egész csapat menedékjogot kér Japánban.

ZINEDINE ZIDANE, a címvédő francia válogatott középpályása: – Nehéz mérkőzésekre számítok. Szenegál ellen a lelki tényezők fognak dönteni. Ismerjük az afrikaiakat, de a szenegáliak még sohasem szerepeltek vb-n, ráadásul nyitómérkőzést játszanak, ezért mindennél fontosabb lesz számukra ez az összecsapás. Szerintem is az argentin, angol, svéd, nigériai négyes a legnehezebb. A többi csoport egyformának látszik.

LUIS FIGO, a portugál válogatott erőssége: – A lengyelek látszanak a legnehezebb ellenfélnek. Mivel ők is európaiak, ismernek minket. De nem szabad lebecsülni az amerikaiakat sem, a dél-koreaiak pedig hazai közönség előtt játszanak.

DAVID SEAMAN, az angol válogatott kapusa: – Visszavághatunk az argentinoknak az 1998-as világbajnokságon 11-esekkel elszenvedett vereség miatt. Szerintem leginkább David Beckham örül ennek a sorsolásnak. Meglátjuk, hogy a nigériai együttes milyen játékra lesz képes, de tőlük sem tartok. A németek elleni 5:1-es győzelem jelentősen növelte a csapat önbizalmát.

ANTONIO OLIVEIRA, a portugál válogatott szövetségi kapitánya: – Nem olyan könnyű a csoportunk, mint amilyennek első ránézésre tűnik. A koreaiak hazai pályán könnyen meglepetést okozhatnak, a lengyeleknek klasszis támadói vannak, az amerikaiak pedig tapasztalt vb-résztvevőnek számítanak és fantasztikusan szervezett, egységes a csapatuk. A továbbjutáshoz két győzelem szükséges, nem lesz egyszerű dolgunk.

MORTEN OLSEN, a dán együttes szövetségi kapitánya: – A franciák csodálatos futballt játszanak, de remélem, hogy mögöttük mi jutunk tovább. Természetesen velük is felvesszük a harcot, de valószínű, hogy a második helyért fogunk csatázni Szenegállal.

GIOVANNI TRAPATTONI, az olasz gárda szövetségi kapitánya: – Könnyen jutottunk túl a selejtezőn, de ez nem jelenti azt, hogy a vb-n az első körből is simán tovább kerülünk. Nem látszik nehéznek a csoport, de Mexikó nagy futballhagyományokkal rendelkezik, a horvát játékosok ismernek minket és az újonc Ecuador sem lebecsülendő.

JOSE ANTONIO CAMACHO, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya: – Bizakodó vagyok, de egyben óvatos is. Paraguay, Szlovénia és a Dél-afrikai Köztársaság is nehéz ellenfélnek ígérkezik. Ha fegyelmezetten játszunk, továbbjutunk.

ANTONIO COLMAN RODRIGUEZ, a Paraguayi Labdarúgó Szövetség alelnöke: – Szerencsésnek mondható a sorsolásunk. Négy éve az úgynevezett „halálcsoportba” kerültünk, bár megint találkozunk a spanyolokkal, a 16 közé kerülhetünk.

RONALDO, a brazil válogatott és az olasz Internazionale csatára: – Nagyon jó csoportba kerültünk. Ha egészséges önbizalommal lépünk pályára, akkor nem kell aggódnunk Costa Rica, Kína és Törökország ellen. Ugyanakkor török klubtársaim: Emre, Okan és Hakan Sükür is biztosak abban, hogy sikeres vb vár rájuk.

ROBERTO CARLOS, a brazil csapat és a Real Madrid védője: – A selejtezőben szenvedtünk, de tanultunk a kudarcokból. A múltban is esélyesként utaztunk a vb-re, és mindig győzni próbáltunk. Ez most sem lesz másképpen. Megmutatjuk a szurkolóinknak, hogy túltettük magunkat a váratlan vereségeken.

Csoportbeosztás

A-CSOPORT: Franciaország, Dánia, Uruguay, Szenegál.

B-CSOPORT: Spanyolország, Szlovénia, Paraguay, Dél-afrikai Köztársaság.

C-CSOPORT: Brazília, Törökország, Kína, Costa Rica.

D-CSOPORT: Koreai Köztársaság, Portugália, Lengyelország, Egyesült Államok.

E-CSOPORT: Németország, ĺrország, Szaúd-Arábia, Kamerun.

F-CSOPORT: Argentína, Nigéria, Anglia, Svédország.

G-CSOPORT: Olaszország, Horvátország, Ecuador, Mexikó.

H-CSOPORT: Japán, Oroszország, Belgium, Tunézia.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?