Bottas az idényzáró győztese

A finn Valtteri Bottas (Mercedes) győzelmével zárult a Forma–1-es szezonzáró, szinte eseménytelen Abu-dzabi Nagydíj.

A finn Valtteri Bottas (Mercedes) győzelmével zárult a Forma–1-es szezonzáró, szinte eseménytelen Abu-dzabi Nagydíj. Második pozícióban a brit Lewis Hamilton (Mercedes) zárt, a dobogó harmadik fokára a német Sebastian Vettel (Ferrari) állhatott fel.

Az utolsó versenyhétvége előtt az volt a kérdés, vajon sikerül-e Bottasnak megelőznie a világbajnoki összetettben a ferraris Sebastian Vettelt. Az időmérő edzésen Valtteri Bottas megtette az első lépést, hisz ő autózta a legjobb időt, mégpedig hatalmas pályacsúccsal (1:36.231). A Mercedes finn pilótájának ez volt pályafutása negyedik pole pozíciója. A második rajtpozíciót csapattársa, a négyszeres világbajnok, Lewis Hamilton szerezte meg. A harmadik rajtkockából a mezőny másik négyszeres bajnoka, Sebastian Vettel vághatott neki az 55 körös, alkonyatban kezdődő futamnak.

A rajnál Bottas megőrizte vezető helyét, Hamilton pedig esélyt sem adott Vettelnek az előzésre. A Ferrari nem igazán tudta tartani a lépést a két Mercedesszel. A Red Bullnál ismét műszaki problémák jelentkeztek. Daniel Ricciardo hidraulikus probléma miatt állt félre. Hamilton a frissebb gumikon folyamatosan közelített Bottasra, sorra autózta a gyors köröket, de támadási közelségbe nem került. A Renault csapatnál nagyot hibáztak a szerelők a kerékcsere alkalmával. Sainz bal első kerekét nem rögzítették. A Toro Rosso spanyol pilótájának már a bokszutca kijáratán problémái adódtak, majd ki is állt a versenyből.

A leintés előtti körökben Hamilton a második pozícióban láthatóan gyorsabb volt Bottasnál, de nem erőltette a finn csapattársa megelőzését.

Valtteri Bottas idei, egyben pályafutása harmadik futamgyőzelmét aratta Abu-dzabiban. A Mercedes finn pilótája ezúttal nem rontotta el a rajtot, s végig az élen autózott. Mögötte Lewis Hamilton zárt, aki végig tartotta a lépést csapattársával, ám igazából támadási közelségbe nem tudott kerülni. Vettel, akinek nagyon unalmas versenye volt, megtartotta a bajnoki második helyét, holott a futamon „csak” harmadik lett. Hülkenberg hatodik helyével a Renault megelőzte a csapatok versenyében a Toro Rossót, és a franciák a hatodik helyen zártak.

Pontszerző helyen ért célba még: Räikkönen, Verstappen, Hülkenberg, Pérez, Ocon, Alonso és Massa.

Massa saját közönségétől már elbúcsúzott, ezúttal csapatának, a Williamsnek köszönte meg a munkát. A szezon utolsó futamán egy bajnoki pontot szerzett. A brazil 2002-ben mutatkozott be a királykategóriában, 16 évet töltött el a Forma–1-ben, 269 nagydíjat teljesített, ezeken tizenegy győzelmet szerzett.

„Fontos győzelem volt ez számomra, hisz a szezon második fele nehezen indult. Sikerült megszereznem az első rajtkockát, a futamon is győztem, ezért nagyon boldog vagyok. Gratulálok Lewisnak a bajnoki címhez, Sebnek a második helyhez. Idén harmadik lettem, de majd jövőre!” – értékelt a futamot követően a győztes Bottas.

Az eredményhirdetés után bemutatták a Forma–1 új logóját, mely huszonhárom év után változik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?