Botos gyaloglók sportklubja alakul Gútán

Botos gyaloglással történő gyógyulási módszer népszerűsítésének hódolnak néhányan Gútán. Új klub alakul, amelyhez korra és nemre való tekintet nélkül bárki csatlakozhat. Másfél tucatnyian már űzik ezt a sportot.Új sportágat szeretnének bevezetni a városban.

Botos gyaloglással történő gyógyulási módszer népszerűsítésének hódolnak néhányan Gútán. Új klub alakul, amelyhez korra és nemre való tekintet nélkül bárki csatlakozhat. Másfél tucatnyian már űzik ezt a sportot.

Új sportágat szeretnének bevezetni a városban. Méhes Csaba okleveles edző érdeklődésünkre elmondta, hogy a nordic walking, azaz az északi gyaloglás sportágat 1930-tól a sízők kezdték elterjeszteni. Szlovákiában 2015-től jegyzik, s Gútán 2018-ban alakult az első csoport, tíz–tizenöt taggal, akik klubot alapítanak.

Betegek is űzhetik

Az effajta gyaloglás azért népszerű, mert az ízületekre kíméletes, így egészséges és kiváló állóképességet biztosít. Nemcsak egészségesek, hanem betegek is űzhetik, állapotuktól függően változó intenzitással. Méhes Csaba is ötvenéves kora felett talált rá, egészsége romlása figyelmeztette a mozgás fontosságára. „Egyre inkább azt vettem észre magamon, hogy már a cipő befűzése is komoly gondot okoz, egy ilyen mozdulatsor olyan megerőltetőnek hatott, hogy levegőkapkodás nélkül nem is tudtam elvégezni. Nem beszélve arról, hogy az izmaim is ernyedtek voltak, és némi hiúság azért szorult belém, így nem néztem jó szemmel magamat sem. Aztán egy reggel úgy gondoltam, elég volt, szeretnék még néhány tartalmas évet eltölteni. Fogtam magam, és kutatni kezdtem egy nem túl megerőltető, de mégis hatékony mozgásos tevékenység után. Így találtam rá a nordic walkingra” – fogalmaz Méhes Csaba.

Elhatározás kérdése

Rövid gondolkodás után elvégzett egy tanfolyamot, és azóta rója a régió térségét bottal sétálva a természetben. „Nem mondom, hogy gyökeresen, de azért megváltozott a gondolkodásmódom és az élethez való hozzáállásom. A táplálkozásomat is átalakítottam, ami kezdetben iszonyúan nehéz volt, hiszen az agyban először el kell dönteni, majd következesen végigvinni. Ha nincs a párom, aki mindenben támogat, akkor sokkal nehezebb lenne” – sorolja érveit. Majd elárulja, hogy e sportág művelésével sokkal jobb a közérzete, és négy-öt hónap alatt 16 kilós súlyfeleslegtől szabadult meg. Pusztán úgy, hogy gyalogolt. Botok segítségével, hetente néhányszor pár kilométert. A mozgássort bárki képes elsajátítani. Ugyan többen is hódolnak a természetjárásnak, azonban a terepgyaloglás különbözik a nordic walkingtól, mert míg az előbbinél a botok egyfajta támasztékok, a nordic walkingnál inkább segédeszközök, amikkel meghatározzák a gyaloglás menetét. Izzasztóbb is, de megfelelő folyadékbevitellel és kellő odafigyeléssel a legkisebbtől a legidősebbig bárki űzheti. Elhatározás kérdése az egész. „Mivel ehhez a gyalogláshoz nem kell sok, csak egy jó minőségű botpár és egy strapabíró járócipő. A botpárral hosszú távra lehet tervezni, ezért a minőségit drágább áron is megéri megvásárolni. Minden évszakban lehet végezni s korra, nemre és egészségi állapotra való tekintet nélkül bárki csinálhatja” – húzza alá.

Személyre szóló járóterv

Méhes Csaba elmondja, hogy a szív- és érrendszeri problémákban szenvedők, cukorbetegek, túlsúllyal küzdők is végezhetik, valamint az egyéb, műtétek utáni lábadozásban is segít. Aki gyógyszeres kezelés alatt áll, annak is ajánlott, speciális, külön személyre szabott járótervet ajánl neki a szakember. A sportág jótékony hatással van a közérzetre, oldja a stresszt, és a depresszió leküzdésében is jelentős szerepet játszik. Méhes Csaba néhány taggal csoportos foglalkozásokat tart, négy euró fejenként a díj, ezzel mintegy másfél órás gyaloglás végezhető csoportban, ami azért is fontos, mert így nincs egyedül az egyén, és ismerkedésre, beszélgetésre is nyílik lehetőség. Közösségerősítő szerepe is van. Többen sokkal élvezetesebb ezt művelni, bár az egyéni nordic walking is megoldható.

Nőni is lehet általa

A botos gyaloglás egészségre vonatkozó hatásai felsorolhatatlanok. Lényegében mindenre jó, hiszen a mozgás alapfunkcióit erősíti, a testünk több mint hatszáz izma közül legalább 90 százalékát megmozgatja, és a klasszikus gyaloglással ellentétben a bothasználat miatt az ízületeket rendkívüli módon kíméli, a bot a terhelés mintegy nyolcvan százalékát felfogja. Nőni is lehet általa, 2–3 centimétert.

Bátran lehet csatlakozni

Szlovákiában több mint kétezren hódolnak ennek a sportágnak, Gútán is egyre többen űzik. Néhányukkal polgári társulás alakult, amely az egészséges életmód és a nordic walking népszerűsítése mellett az ehhez kapcsolódó turizmussal is foglalkozna. Méhes Csaba azt mondja, éppen bejegyzés alatt áll a szervezet, amelyhez bátran lehet csatlakozni. A tervek szerint tízeurós évi tagsági díjat kell majd befizetni, amely számos előnyhöz juttatja az embert. Egyik ilyen, hogy a tagok elsőbbséget élveznek a különféle utazásoknál. Legújabban éppen Ausztriába, az ottani Grand Canyonba szerveznek egy túrát, de Szlovákia, sőt Európa jelentősebb túrahelyszíneire is ellátogatnának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?