BL-csúcsot javított a Barcelona

Pozsony. A BL második csoportkörének első tavaszi játéknapján a bajnokságban csak botladozó Barcelona 3:0-ra legyőzte az Intert. Ez a siker azt jelenti, hogy a katalánok a selejtezővel együtt sorozatban a tizenegyedik alkalommal nyertek, megdöntve ezzel a Milan kilencvenes években produkált tízmeccses sorozatát.

LuaLua-szaltó Leverkusenben. A harmadik góllal megpecsételődött a német élcsapat sorsa. (TASR/EPA-felvétel) A Barcelona és az Internazionale egyaránt maximális pontszámmal várta a harmadik játéknapot, amikor is a két gárda egymás ellen játszott a Nou Campban, és a mérkőzés nem is okozott csalódást: noha a katalánok végül magabiztos győzelmet arattak, az olasz csapat a találkozó nagy részében nem játszott alárendelt szerepet. Mindkét együttes a klasszikus 4-4-2-es felállást választotta, és mind a két oldalon a balhátvéd pozíciója okozott gondot a trénernek. A spanyoloknál Radomir Antics végül az alapvetően jobbhátvéd Michael Reizigert küldte pályára ezen a poszton, míg a másik oldalon az előző szezonban éppen a Barcában futballozó Francesco Coco csak csere volt, és a kolumbiai Iván Córdoba került be a kezdő tizenegybe. Ő alaphelyzetben szintén nem balhátvéd, inkább középső védő. A csapatok hatalmas iramban vetették magukat a küzdelembe, és rögtön az összecsapás elején látszott, hogy a hazaiak középpályás sora jobban érzi a játékot. A Barca tökéletes estéjét végül a négy hónapja sérült Luis Enrique beállása tette teljessé. A katalánok ezzel a győzelemmel egyébként új csúcsot állítottak fel a BL-ben, hiszen eddig egyetlen csapat sem tudott sorozatban 11 mérkőzésen nyerni.

A Leverkusen kispadján a keddi BL-meccsen mutatkozott be az új edző, a Klaus Toppmöller menesztését követően kinevezett Thomas Hörster, akinek kezdőcsapatán világosan látszott: a gyógyszergyáriak számára a Bajnokok Ligája most egyáltalán nem fontos. A Szarkák szép ajándékot adtak mesterüknek, Sir Bobby Robsonnak, aki a mérkőzés napján ünnepelte hetvenedik születésnapját, de az ötven évvel fiatalabb, szintén születésnapos Jermaine Jenas is elégedett lehetett.

A B csoportban valamivel bonyolultabb a helyzet, mint az A-ban, itt ugyanis három csapat is ugyanannyi ponttal rendelkezik, és csupán az AS Roma bír csekély eséllyel a továbbjutásra. Az Arsenal–Ajax összecsapáson mindenképpen a hazaiak voltak az esélyesebbek, ám az Ajax annak ellenére döntetlent tudott kiharcolni, hogy rengeteg sérültje miatt kissé tartalékosan lépett pályára a Highburyben. A meccs minden bizonnyal az angolok holland focistájának, Dennis Bergkampnak volt a legkülönlegesebb, hiszen pályafutása során először lépett pályára egykori nevelőegyesülete ellen, de a támadónak ez nem okozott gondot abban, hogy már az ötödik percben gólpasszt adjon Wiltordnak. A kez-dő csapatokban szereplő focisták nemzetiségéből egyébként nehéz lett volna kitalálni, hogy melyik gárda jött Amszterdamból, hiszen az Ajax kezdőtizenegyében mindössze két holland volt, de ezek egyike, a fiatal Nils de Jong nem sokkal később Ashley Cole hibáját követően kiegyenlítette az állást, és a vendégek ezt követően sem álltak be védekezni.

A londoniak számára akár a továbbjutás is veszélybe kerülhet, köszönhetően annak, hogy a Valencia Rómából is elhozta a három pontot. Az olasz együttes erősen tartalékosan lépett pályára, a védelemből Candela és Samuel, a középpályáról Émerson, a csatársorból pedig a csapatkapitány Totti hiányzott, és Capello mester némi meglepetésre nem Cassanót, hanem Delvecchiót jelölte meg Montella támadópartnereként. A Farkasok ennek ellenére bíztatóan kezdtek, hogy aztán beleszürküljenek a mezőnybe, míg a Valencia már alaphelyzetben sem akarta túlzásba vinni a támadásokat, így a mérkőzés kissé unalmasra sikeredett. Úgy tűnt, hogy gól nélküli döntetlen lesz a végeredmény, ám Carew helyzetfelismerése, illetve a római kapus, Pelizzoli hatalmas hibája eldöntötte a három pont sorsát.

BL-EREDMÉNYEK

A-CSOPORT – BARCELONA–INTERNAZIONALE 3:0 (2:0), góllövők: Saviola (7.), Cocu (29.), Kluivert (67.); kiállítva: Recoba (80.). BARCELONA: Bonano–Reiziger, F. De Boer, Puyol, Gabri– Overmars (71. Rochemback), Xavi, Cocu, Motta (73. Mendieta)– Saviola (81. Luis Enrique), Kluivert. INTERNAZIONALE: Toldo– J. Zanetti, Cannavaro, Gamarra, Cordoba–Dalmat, C. Zanetti, Di Biagio, Morfeo (66. Kallon)–Recoba, Vieri.

LEVERKUSEN–NEWCASTLE 1:3 (1:3), góllövők: Franca (25.), illetve Ameobi (5., 15.), LuaLua (32.). LEVERKUSEN: Butt–Preuss (46. Schneider), Cris (72. Braker), Kleine, Ojigwe–Balic (Kaluzsnij, 79.)– Neuville, Bastürk, Simak, Brdaric–Franca. NEWCASTLE: Given– Hughes, O?Brien, Bramble, Bernard–Jenas, Dyer, Speed, Robert– LuaLua (84. Chopra), Ameobi (84. Cort).

1. Barcelona 3 3 0 0 8:2 9

2. Inter 3 2 0 1 7:6 6

3. Newcastle 3 1 0 2 5:8 3

4. Leverkusen 3 0 0 3 4:8 0

Ez következik – február 26., 20.45: Inter–Barcelona, Newcastle–Leverkusen.

B-CSOPORT – ARSENAL–AJAX 1:1 (1:1), góllövők: Wiltord (5.), illetve De Jong (17.). ARSENAL: Seaman (46. Taylor)–Lauren, Cygan, Campbell, Cole–Wiltord, Vieira, Silva (72. Jeffers), Pires–Henry, Bergkamp (85. Kanu). AJAX: Lobont–Trabelsi, Chivu, Pasanen, Van Damme (76. Witschge)–Pienaar (92. Yakubu), Galasek, De Jong, Maxwell–Ibrahimovic (79. Boukhari), Van der Meyde.

AS ROMA–VALENCIA 0:1 (0:0), góllövő: Carew (78.). AS ROMA: Pelizzoli–Zebina, Dellasz (54. Cufre), Aldair, Panucci–Cafú, Lima, Tommasi, Guigou–Montella (46. Cassano), Delvecchio (54. Bombardini). VALENCIA: Canizares–Reveillere, Pellegrino, Ayala, Carboni–Rufete (73. Mista), Albelda, Baraja, Vicente (63. Kily Gonzalez)–Aimar (89. Marchena), Carew.

1. Arsenal 3 1 2 0 4:2 5

2. Ajax 3 1 2 0 4:3 5

3. Valencia 3 1 2 0 2:1 5

4. AS Roma 3 0 0 3 2:6 0

Ez következik – február 26., 20.45: Ajax–Arsenal, Valencia– AS Roma.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?