Bírói baki miatt búcsúzik Anglia

Lisszabon. Portugália eufórikus állapotban ünnepel, miután a házigazdák drámai csatában, büntetőpárbajban legyőzték Anglia válogatottját az Eb első negyeddöntőjében.

Nyakunkon a portugálok, gondolhatta Vassell, Sol Campbell gólöröme pedig a rendes játékidő utolsó percében korai volt, hiszen Urs Meier játékvezető nem adta meg a találatot, és tizenegyesekkel végül Portugália jutott az elődöntőbe.Reuters-felvételekA portugálok hosszabbítás után 11-esekkel harcolták ki a legjobb négy közé kerülést a szigetországi együttessel szemben, a rendes játékidőt követően 1:1, a ráadás után pedig 2:2 volt az állás. Az angolok ugyanakkor Urs Meier svájci játékvezetőt hibáztatják, aki a 90. percben nem adta meg Sol Campbell szabályos gólját. A nemzetközi sajtó is elmarasztalja a bírót, akinek teljesítménye nem volt méltó a pályán zajló nagyszerű előadáshoz. A BBC kommentátora szerint „a portugálok 12 játékossal, köztük egy svájcival álltak fel Anglia ellen”. Az angolokkal kapcsolatos hír, hogy Wayne Rooneynak eltörött egy csont a lábfejében, s várhatóan egy hónapig nem léphet pályára.

Figo imádkozott

Luis Figo, a portugálok csapatkapitánya megsértődött, amiért Scolari mester a 75. percben lecserélte, s az öltözőben televízión nézte végig a büntetőpárbajt. Figo nem tehet szemrehányást a trénernek, ugyanis a helyette pályára lépő Helder Postiga egyenlítő gólt szerzett a 83. percben, majd a büntetőpárbaj során hidegvérrel értékesítette saját 11-esét. – Azzal sosem törődtem, mit csinál és hova megy az a játékos, akit a pályáról lehívok, de azt tudom, hogy Figo az öltözőben imádkozva figyelte a végjátékot – mondta Scolari az esettel kapcsolatban.

William Hill: Anglia nyert!

A tekintélyes William Hill fogadóiroda szerint csütörtök este angol diadal született, legalábbis a Campbell esetleges találatára ígért 8-szoros nyereményt kifizeti. Akik pedig kifejezetten arra tippeltek, hogy a londoni védő szerzi a negyeddöntő utolsó gólját, azok 33-szoros pénzt tehetnek zsebre. – Az összes angol szurkolóhoz és a semleges szakértőkhöz hasonlóan mi is úgy véljük, hogy Sol Campbell gólja teljesen szabályos volt. Ezért döntöttünk úgy, hogy kifizetjük a nyereményeket – szögezte le a William Hill szóvivője.

Ájulások és pánikroham

Az egészségügyi stábnak mintegy 130 szurkolót kellett elsősegélyben részesítenie a mérkőzés alatt a Luz-stadionban. A legtöbb esetben ájulás miatt kellett közbelépniük az orvosi csapat tagjainak, de többen is akadtak, akikre pánikroham tört rá a nem mindennapi izgalmak átélése közben. A 65 ezer férőhelyes arénában az angol szurkolók voltak többségben, mintegy negyvenezren buzdították csapatukat, pedig az ellenfél a házigazda Portugália volt.

Büntetőpárbaj – angol átok

Az angol labdarúgó-válogatott az utóbbi 14 évben negyedszer búcsúzott tizenegyespárbajt követően: 1990-ben a vb-elődöntőben a németek, 1996-ban az Eb-elődöntőben szintén a németek, míg az 1998-as vb-nyolcaddöntőben az argentinok ellenében estek ki ily módon.

Ki ünnepelt, ki ütött

Portugáliában országszerte több tízezer szurkoló ünnepelte hajnalig az utcán, hogy csapatuk drámai csata után bejutott az elődöntőbe. A rendőrség tájékoztatása szerint a fieszta rendbontás nélkül zajlott, komolyabb incidensek csak Jersey szigtén történtek, ahol a ren-dőrségnek könnygázt kellett bevetnie a mintegy 1500 elkeseredett drukkerrel szemben. A csalódott fanatikusok dühüket a sziget portugál kisebbségére akarták zúdítani, Jersey 90 ezres lakosságának mintegy tíz százaléka ugyanis madeirai bevándorló. (ns, mti, ú)

Portugália–Anglia 2:2 – büntetőkkel 6:5

Lisszabon, Luz-stadion, 62 275 néző. Játékvezető: Urs Meier (svájci). Gólszerző: Postiga (83.), Rui Costa (110.), illetve Owen (3.), Lampard (115.). Sárga lap: Costinha, Deco, Carvalho, illetve Gerrard, G. Neville, P. Neville. Portugália: Ricardo–Miguel (79. Rui Costa), Carvalho, Andrade, Valente–Costinha (63. Simao), Maniche, Deco–Figo (75. Postiga), Ronaldo, N. Gomes. Anglia: James–G. Neville, Terry, Campbell, Cole–Beckham, Lampard, Gerrard (81. Hargreaves), Scholes (57. Ph. Neville)–Rooney (27. Vassell), Owen.

Büntetőpárbaj: Beckham kihagyta, Deco 1:0; Owen 1:1, Simao Sabrosa 2:1; Lampard 2:2, Rui Costa kihagyta; Terry 2:3, C. Ronaldo 3:3; Hargreaves 3:4, Maniche 4:4; Ash. Cole 4:5, Postiga 5:5; Vassell kihagyta, Ricardo 6:5.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?